Στην περιοχή της Μπόχαλης πραγματοποιήθηκε αυτοψία περιμετρικά του Κάστρου και για μία ακόμα φορά, διαπιστώθηκε το μεγάλο πρόβλημα της αποσταθεροποίησης των πρανών. Για το Ναυάγιο φέτος θα ισχύσουν συγκεκριμένοι κανόνες για την προσέγγιση στον όρμο και την επίσκεψη στο πάνω μέρος, ενώ ήδη η ΠΙΝ κατέθεσε τεχνικό δελτίο 1 εκατ. ευρώ για έργα ασφάλειας και φύλαξη.
Ο κ. Ακτύπης δήλωσε αρχικά για την Μπόχαλη: «Στο πλάνο της επόμενης τετραετίας κεντρικός μου στόχος θα είναι να εκπονηθεί το ταχύτερο δυνατό μελέτη για την αντιστήριξη των πρανών της Μπόχαλης, σε συνεργασία με το ΕΚΠΑ. Πρόκειται για ανάγκη την οποία έχω κάνει ήδη γνωστή στον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Βασικός μου στόχος είναι αμέσως μετά τις εκλογές η μελέτη και η υλοποίηση του έργου αυτού να δρομολογηθούν με ταχύτατες διαδικασίες».
Για την αυτοψία στο Ναυάγιο σημείωσε: «Το Ναυάγιο θα είναι ανοιχτό με υπεραυξημένα μέτρα ασφαλείας. Αυτά θα τα ρυθμίσει η Περιφέρεια με τον κ. Λέκκα και θεωρώ ότι δεν πρέπει να υπάρχουν ακρότητες. Καλό είναι να υπάρχει ηρεμία, να γίνεται συζήτηση και όλα θα λειτουργήσουν ομαλά μέχρι επιτέλους η τοπική κοινωνία να κάνει αυτά τα οποία πρέπει. Δεν αντέχει το νησί μας να χάσει και άλλους ανθρώπους στον γκρεμό για να μπορέσουν να δουν το αξιοθέατο. Μπορεί να συμβεί το οτιδήποτε… έχουμε κατολισθήσεις, σεισμικές δονήσεις, πρέπει να προστατέψουμε τον κόσμο. Δεν μπορούμε απλά να κλείσουμε τα αυτιά και τα μάτια και να λέμε ότι δεν το ξέραμε όταν μας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ».
Από την πλευρά της, η κα Μοθωναίου, σημείωσε: «Πήγαμε στο Ναυάγιο, είδαμε τον χώρο και συζητήσαμε για τον τρόπο που θα γίνει η φύλαξη, σύμφωνα με τη μελέτη από το Υπ. Τουρισμού.
Έχουμε κάνει ένα τεχνικό δελτίο ύψους 1 εκ. ευρώ.
Περιμένουμε τις επόμενες ημέρες την έγκριση χρηματοδότησης από το Υπ. Εσωτερικών και είδαμε τα θέματα όσον αφορά τον κόλπο και τον τρόπο που πρέπει να γίνει η φύλαξη από πάνω ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος για τους επισκέπτες. Παρόντες ήταν ο κ. Κοπανάς οι Κοινοτάρχες της Αναφωνήτριας και των Βολιμών.
Έχω στενή επικοινωνία με τους επαγγελματίες που μεταφέρουν τους τουρίστες και υπάρχει μια ικανοποίηση, γιατί πλέον οι επισκέπτες βλέπουν το Ναυάγιο και όχι ένα καράβι σε μία παραλία με 2.500 άτομα.
Όσον αφορά το πάνω μέρος σε πρώτη φάση θα μπουν τα κιγκλιδώματα, ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα «στο φρύδι» μέχρι τη σημαία και άμεσα θα ξεκινήσουν οι παρεμβάσεις από την Περιφέρεια, ώστε να δούμε και πως μπορούμε να ενισχύσουμε το υπάρχον σημείο θέασης ώστε να υπάρχει ελεγχόμενη και σωστή προσέγγιση των τουριστών. Θα το συζητήσουμε όταν μπουν οι απαγορευτικές πινακίδες και ο φράχτης….
Ζητήσαμε τη μελέτη (ύψους 480.000 ευρώ) που έγινε από την Επιτροπή και την παραλάβαμε πριν μια εβδομάδα. Αφορά την τοποθέτηση κιγκλιδωμάτων, ενίσχυση του σημείου θέασης, δημιουργία μονοπατιών και πινακίδων που θα δείχνουν ότι υπάρχει πρόβλημα κατολισθήσεων, ώστε να είναι ενημερωμένοι οι συμπολίτες μας.
Καταθέσαμε τεχνικό δελτίο 1 εκ. ευρώ που αφορά τη συγκεκριμένη μελέτη, καθώς επίσης και μελέτη για τη φύλαξη. Πρέπει να πάρουμε γύρω στα 18 άτομα, να υπάρχει σκάφος που να συνδράμει στο Αιμεναρχείο, τοποθέτηση πινακίδων και χημικών τουαλετών.
Το πρωί του Σαββάτου επισκεφτήκαμε το Κάστρο. Πρέπει να γίνουν άμεσες παρεμβάσεις.
Εκεί έχει μεγάλη ευθύνη και το Δασαρχείο και η Αρχαιολογία. Κάποια δέντρα πρέπει να κοπούν γιατί έχουν δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στα τείχη. Θα πρέπει να γίνουν κάποιες μελέτες ώστε να λυθεί το πρόβλημα. Δυστυχώς από το 2006 όταν έγινε η πρώτη μελέτη του κ. Λέκκα μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία απολύτως παρέμβαση».