Αρχικά, ο κ. Λέκκας παρουσίασε στο σώμα την έρευνα που έχει γίνει στην περιοχή, αναλύοντας τα δεδομένα. Μίλησε για τα ρήγματα, την υψηλή σεισμικότητα, τα επίκεντρα, τα γεωδυναμικά φαινόμενα, τις διαβρώσεις, τις καταπτώσεις βράχων, και τόνισε ότι η ομορφιά του τοπίου οφείλεται σε αυτά τα φαινόμενα. Όπως είπε, ο κίνδυνος σχετίζεται με την τρωτότητα και το «πόσο τρωτοί είμαστε, έχει να κάνει με το πόσο εκτεθειμένοι είμαστε. Σημείωσε ότι με σύγχρονες μεθοδολογίες που εφαρμόστηκαν στην παράλια διαπιστώθηκε ότι είναι σε οριακή κατάσταση ισορροπίας. Υπογράμμισε ότι οι πτώσεις είναι συνεχείς και εξήγησε ότι η παραλία «τροφοδοτείται» από τις καταρρεύσεις.
Μίλησε για την ζωνοποίηση που έχει γίνει στην παραλία και τόνισε ότι η πράσινη θεωρείται ζώνη ασφαλείας όχι όμως για να μπορούν να βρίσκονται εκεί την ίδια στιγμή 500 ή 1.000 άτομα. Τόνισε ότι ο ίδιος δεν εισηγήθηκε να απαγορευτεί τελείως η πρόσβαση και πως είναι απόφαση της πολιτικής ηγεσίας το αν θα επιτραπεί να κάνουν μπάνιο ή όχι οι επισκέπτες. Πρότεινε: α) να μειωθεί ο χρόνος παραμονής των τουριστών, κάτι που όπως είπε θα δώσει οικονομικό αντιστάθμισμα, καθώς τα σκάφη θα εκτελούν περισσότερα δρομολόγια και β) να συνεχιστεί ο έλεγχος όλο τον χρόνο, ενδεχομένως να γίνει και ενδιάμεσος έλεγχος κάθε 1 ή 2 μήνες.
Επίσης, μίλησε για την ανάγκη κατασκευής νέων σύγχρονων εξεδρών και έδωσε λεπτομέρειες στο σώμα για το πρόγραμμα που «τρέχει» ως επιστημονικός υπεύθυνος για την γεωδυναμική κατάσταση περιοχών των Ι.Ν. το οποίο τροφοδότησε τα σχέδια πολιτικής προστασίας.
Τέλος, ξεκαθάρισε ότι η απόφαση για το τι θα ισχύει για το Ναυάγιο είναι καθαρά πολιτική, όμως σε αυτή συνέβαλε η δική του επιστημονική άποψη, τονίζοντας με νόημα ότι ποτέ δεν «μπερδεύει» την επιστημονική του άποψη με την πολιτική του άποψη. Επίσης, σημείωσε ότι την ευθύνη για τη μη ενημέρωση των τοπικών αρχών και φορέων την έχει το υπουργείο και όχι ο ίδιος.