Η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να ιδιωτικοποιήσει το νερό, ενώ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας τονίζει ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό και θα παραμείνει κάτω από τον δημόσιο έλεγχο…
Αυτές οι τελευταίες εξελίξεις έρχονται τη στιγμή που στη Ζάκυνθο υπάρχει τεράστιο πρόβλημα συνολικά στον τομέα της ύδρευσης και το οποίο αναμένεται να διογκωθεί ενόψει της νέας τουριστικής περιόδου, όπου οι ανάγκες θα πολλαπλασιαστούν.
Σήμερα το πρωί, με αφορμή την πρόσφατη ψήφιση του νόμου, κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, στο οποίο θα μετέχουν και οι τρεις υποψήφιοι βουλευτές, θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τους εργαζόμενους στις εγκαταστάσεις της ΔΕΥΑΖ στο Σταυρό της Μπόχαλης. Στη συνέχεια, θα γίνει συνάντηση και με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, το διοικητικό προσωπικό της ΔΕΥΑΖ. Θα συζητηθούν επίσης και τα ιδιαίτερα προβλήματα που αφορούν στην διαχείριση υδάτινων πόρων και υδροδότησης του νησιού.
Ο Δημοτικός Σύμβουλος Αντώνης Κασσιμάτης, ενόψει της σημερινής επίσκεψης του κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ στην ΔΕΥΑΖ, αλλά και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό, δήλωσε: «Η φετινή Ημέρα Νερού έχει ως κεντρικό της σύνθημα την επιτάχυνση της προσπάθειας όλων των εμπλεκομένων μερών και της κοινωνίας για την ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων, στη χώρα μας όχι απλώς δεν έχουμε επιτάχυνση αλλά οπισθοδρόμηση και ιδιωτικοποίηση αυτού του κρίσιμου φυσικού πόρου.
Κι αυτό γιατί με νομοσχέδιο που μόλις χθες ψηφίσθηκε οι υπηρεσίες παροχής υπηρεσιών ύδατος υπάγονται πλέον στην εποπτεία, την ρύθμιση και τον έλεγχο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) που μετονομάζεται σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), αφού εκτός από την ενέργεια αναλαμβάνει ως ρυθμιστικό αντικείμενο και το νερό και τα απόβλητα.
Δυστυχώς, η Παγκόσμια Ημέρα Νερού στη χώρα μας, συμπίπτει με την αμφισβήτηση της δημόσιας διαχείρισης του νερού, παρά τις επανειλημμένες αποφάσεις του ΣτΕ και την ευρωπαϊκή και διεθνή εμπειρία, αφού με τις διατάξεις του νέου νόμου δρομολογείται η ιδιωτικοποίηση των λειτουργιών της διαχείρισης των υπηρεσιών ύδατος. Κι αυτό, διότι ο τομέας υδάτων υπάγεται πλέον σε Ρυθμιστική Αρχή η οποία αφορά την λειτουργία ιδιωτικής αγοράς και σε ανταγωνισμό.
Η θεσμική αυτή εξέλιξη όχι απλώς δεν θα αποτελέσει παράγοντα βελτίωσης των υπηρεσιών ύδρευσης και της διαχείρισης των υδατικών πόρων της χώρας μας, αλλά θα συμβάλλει χωρίς αμφιβολία στην αποδιοργάνωση και την περαιτέρω αποδυνάμωση των παροχών ύδρευσης και αποχέτευσης της Δ.Ε.Υ.Α. Ζ, που δεν έχει ανάγκη από τον ασφυκτικό έλεγχο μιας Ρυθμιστικής Αρχής, που παρακάμπτει το θεσμικό τους πλαίσιο, αλλά από ουσιαστική στήριξη και βοήθεια, ιδιαίτερα στον τομέα του υπέρογκου ενεργειακού κόστους, που πλέον δεν είναι διαχειρίσιμος και οδήγησε πρόσφατα σε ανατιμήσεις στα τιμολόγια.
Η Ζάκυνθος βιώνει με ιδιαίτερα οξύτητα την έλλειψη σχεδιασμένης και ορθολογικής διαχείρισης του νερού λόγω της παντελούς έλλειψης υποδομών, όπως λιμνοδεξαμενές και μικρά φράγματά ανάσχεσης της χειμαρρώδους ροής, για την συλλογή και την αξιοποίηση του βρόχινου νερού, την ίδια στιγμή, που πλημμύριζα φαινόμενα και καταστροφές απασχολούν εξίσου την τοπική κοινωνία και οικονομία.
Η σοβαρή έλλειψη επαρκούς και καλής ποιότητας νερού, λόγω και της αυξημένης ζήτησης κατά την τουριστική περίοδο, συμβαδίζει με κερδοσκοπικά κυκλώματα εμπορίας του αλλά και ιδέες πανάκριβης και ιδιωτικοποιημένης παραγωγής νερού μέσω αφαλάτωσης, όπως δημόσια έχει υποστηρίξει και ο σημερινός βουλευτής της ΝΔ κ Δ. Ακτύπης».
Το νερό… νεράκι βλέπουν ότι θα πουν και φέτος οι πρόεδροι των κοινοτήτων και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι είναι ανάγκη να γίνουν σημαντικές παρεμβάσεις.
Ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου πόλης, Κωνσταντίνος Πέττας, σημείωσε: «Πρώτον, είναι ακατάλληλο για οικιακή χρήση, λόγω της υψηλής περιεκτικότητα άλατος. Δεύτερον δεν επαρκεί η ποσότητα και οι συμπολίτες μας αναγκάζονται να απευθύνονται υδρομεταφορείς, οπότε αντί το νερό να κυλάει υπογείως, κυλάει στις τέσσερις ρόδες… Ο πολίτης πληρώνει τέλη ύδρευσης, όμως δίνουν προτεραιότητα στις τουριστικές περιοχές και αφήνουν σε δεύτερη μοίρα τους μόνιμους κατοίκους, κάτι που δεν θα έπρεπε να συμβαίνει. Τρίτον οι αμιαντοσωλήνες πρέπει να αντικατασταθούν».
Ο κ. Πέττας τόνισε επίσης, ότι αυτά τα προβλήματα δεν θα έπρεπε να υπάρχουν σε έναν δημοφιλή τουριστικό προορισμό και έκανε ειδική αναφορά στα ζητήματα που πέρυσι «βασάνισαν» τους συμπολίτες μας, καθώς έμειναν ακόμα και για 20 μέρες χωρίς νερό… «Το νερό είναι ένα δημόσιο αγαθό και έτσι θα έπρεπε να παραμείνει. Οφείλει η τοπική αυτοδιοίκηση να παλεύει για αυτό, αλλά δυστυχώς απαξιώνεται. Είναι πολύ βασικό να μην ξαναμείνουν τα χωριά για 20 μέρες χωρίς νερό όπως πέρυσι. Είναι ντροπιαστικό και απαράδεκτο να συμβαίνει σε ένα νησί που είναι τέταρτος τουριστικός προορισμός και διαθέτει το τρίτο κατά κεφαλήν εισόδημα στην Ελλάδα».
Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Βολιμών, Νίκος Θεοδόσης, δήλωσε: «Δεν έχει αλλάξει κάτι και φοβάμαι ότι φέτος θα είναι χειρότερα, διότι υπάρχουν περικοπές στις γεωτρήσεις και οι βλάβες στον ορεινό όγκο αυξάνονται λόγω της παλαιότητας του δικτύου και της μη συντήρησης. Το ελλιπές δίκτυο ειδικά στην παραλιακή και σε οικισμούς στην κοινότητα επιδεινώνει την κατάσταση και μπαίνουμε σε μια τουριστική περίοδο που θα αυξηθούν οι ανάγκες. Τα έχουμε πει άπειρες φορές, αλλά στου κουφού την πόρτα… το σαπούνι σου χαλάς…. Εμείς ενοχλούμε και θα ενοχλούμε για να έχουμε επάρκεια νερού».
Ο πρόεδρος του Παντοκράτορα Γιάννης Καραμαλίκης είπε: «Το καλοκαίρι συνήθως υπάρχει θέμα στον Λαγανά γιατί έχει αυξηθεί η ζήτηση, έχουν μειωθεί οι ώρες που δίνουν νερό στην περιοχή. Το 2019 έδιναν 17-18 ώρες, τώρα δίνουν 10-12 ώρες ενώ έχουν αυξηθεί η ζήτηση, ο κόσμος, τα καταλύματα, οι βίλες με πισίνες και έτσι τώρα το νερό στην περιοχή μας δεν φτάνει. Υπάρχουν πολλές παράνομες συνδέσεις, τις οποίες πρέπει η ΔΕΥΑΖ να διακόψει ή να πληρώσουν. Η ΔΕΥΑΖ λόγω οικονομίας δεν μπορεί 18 ώρες να βάζει νερό γιατί είναι μεγάλο κόστος. Το μισό δεν πληρώνεται, δυστυχώς, όχι μόνο στην περιοχή και σε όλο το νησί. Μπορούν να γίνουν κάποιες καινούργιες γεωτρήσεις με μέτρο. Επίσης, υπάρχουν αρκετές βλάβες όλο το καλοκαίρι, ακόμα και μικρές που αργούν να τις επισκευάσουν γιατί δεν υπάρχει προσωπικό. Δεν είναι ότι κάθονται, απλά γίνεται πανικός».
Για τις κινητοποιήσεις που έγιναν σε όλη την Ελλάδα κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού, με αφορμή την ψήφιση του νέου νόμου, η πρόεδρος του Σωματείου των Εργαζομένων Ύδρευσης και Αποχέτευσης, Αναστασία Καπνίση, δήλωσε: «Στις 28 Φλεβάρη έγινε το δυστύχημα στα Τέμπη και την 1η Μάρτη η κυβέρνηση προχώρησε στην κατάθεση του ν/ς για την ιδιωτικοποίηση του νερού. Δηλαδή δεν τους φοβίζει και δεν τους εμποδίζει τίποτα. Όταν μέσα στα συντρίμμια των τρένων έψαχναν να βρουν νεκρούς, αυτοί κατέθεταν νομοσχέδιο για να ιδιωτικοποιήσουν το κυριότερο αγαθό για τον άνθρωπο. Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό, θα ιδιωτικοποιηθεί και θα το πάρουν πολυεθνικές. Η Ομοσπονδία μας, φορείς και σύλλογοι έχουν αντιδράσει. Πρέπει να αντιδράσει όλος ο λαός για αυτό, διότι η υπόθεση θα εξελιχθεί όπως με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Θα έχει μια εποπτεύουσα αρχή το κράτος αλλά θα το διαχειρίζεται άλλος… Δοκιμάστηκε αυτό στην Ευρώπη και απέτυχε. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα έπρεπε να ασχοληθεί με την ποιότητα του νερού. Γιατί εμείς στη Ζάκυνθο να μην έχουμε πόσιμο νερό; Πρέπει να γίνουν και άλλες γεωτρήσεις, να δούμε πως αντλείται το νερό, τι χρήση κάνουμε του νερού, τι απόθεμα έχουμε στον υδροφόρο ορίζοντα. Τον χειμώνα δίνουμε άλλη ποιότητα του νερού. Έχουμε λιγότερη άντληση νερού. Η αλόγιστη χρήση γίνεται το καλοκαίρι (ξενοδοχεία, πισίνες κλπ). Θα έπρεπε η κυβέρνηση να μεριμνήσει για το πώς θα μπορούσαμε να έχουμε στα σπίτια μας πόσιμο νερό. Αντ’ αυτού δίνει το νερό σε μεγάλες επιχειρήσεις».