Ο «ασκός του Αιόλου» άνοιξε μετά το έγκλημα στα Τέμπη και από εκείνη την αποφράδα μέρα, θα έλεγε κανείς ότι ένα αόρατο χέρι ή οι ψυχές των ανθρώπων που χάθηκαν εκεί, βοηθούν για να έρθει στο φως η αλήθεια για τις τραγικές ελλείψεις που υπάρχουν στις μεταφορές στον τομέα της ασφάλειας και τα εγκληματικά λάθη που γίνονται διαχρονικά, λόγω αδιαφορίας, άγνοιας ή και κέρδους…
Ενώ περιμένουμε μία χρονιά – ρεκόρ για τον τουρισμό στη Ζάκυνθο και ενώ οι τοπικές αρχές – που βρίσκονταν σε λήθαργο και ξύπνησαν από τις «άγαρμπες» δηλώσεις του υπουργού Τουρισμού – προσπαθούν να βρουν τρόπους για να γίνει με μία σχετική ασφάλεια η προσέγγιση των επισκεπτών στο Ναυάγιο, «έσκασαν» σαν βόμβα τα δημοσιεύματα για την έλλειψη ραντάρ προσέγγισης στα αεροδρόμια της Ζακύνθου, της Κεφαλονιάς, της Ανδραβίδας, του Αράξου και της Σούδας…
Μέχρι σήμερα οι δηλώσεις των τοπικών αρχών και φορέων έφταναν μέχρι την διαπίστωση… ότι είναι ανάγκη να προχωρήσει η αντικατάσταση του απαρχαιωμένου ραντάρ στην Ανδραβίδα, προκειμένου να δημιουργηθούν περισσότερα slots.
Επίσης, πριν από μερικά χρόνια έγινε μέχρι και ηλεκτρονικό δημοψήφισμα για να εκφράσουν την άποψή τους οι κάτοικοι του Ιονίου για την παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων στη γερμανική Fraport. Κανείς όμως δεν ασχολήθηκε με θέματα ΟΥΣΙΑΣ, όπως είναι αυτό της ασφάλειας και του ελέγχου.
Σύμφωνα με την εμπεριστατωμένη έρευνα που παρουσιάζει το newsbreak.gr, στα τυφλά τροχοδρομούν τα αεροσκάφη σε πέντε αεροδρόμια…
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, «το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ανδραβίδας -το τμήμα προσέγγισης και οι στρατιωτικοί ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας- παρέχει υπηρεσίες εναέριας κυκλοφορίας στα πολιτικά αεροσκάφη των Α/Δ Ζακύνθου, Κεφαλληνίας και Αράξου, καθώς επίσης και στα στρατιωτικά αεροσκάφη Ανδραβίδας, Αράξου και Καλαμάτας.
Η παροχή υπηρεσιών προσέγγισης και αναχώρησης των πολιτικών αεροσκαφών προς και από τα Α/Δ Ζακύνθου, Κεφαλληνίας και Αράξου γίνεται χωρίς ραντάρ προσέγγισης και από το 2000, όταν αυξήθηκε η εναέρια κυκλοφορία, υπάρχει κορεσμός της περιοχής προσέγγισης, με αποτέλεσμα να τίθεται σοβαρό θέμα ασφάλειας πτήσεων επιβατών, δεδομένου ότι σήμερα η προσέγγιση Ανδραβίδας παρέχει υπηρεσίες εναέριας κυκλοφορίας σε πάνω από 5.000 πολιτικά αεροσκάφη προς και από τα Α/Δ Ζακύνθου Κεφαλληνίας και Αράξου, χώρια τα στρατιωτικά αεροσκάφη.
Από το 2000 μέχρι σήμερα το ΓΕΑ με έγγραφα προς την ΥΠΑ επισημαίνει το πρόβλημα ασφαλείας πτήσεων και κορεσμού της χωρητικότητας της περιοχής προσέγγισης και ζητά να εγκαταστήσει η ΥΠΑ ραντάρ προσέγγισης στην Ανδραβίδα προκειμένου να αποφευχθεί αεροπορικό ατύχημα και για να εκτελείται ασφαλώς και ταχέως η εναέρια κυκλοφορία των πολιτικών και των στρατιωτικών αεροσκαφών.
Η ΥΠΑ και το ΥΠΜΕ απαντούν εγγράφως από το 2004, 2006, 2008, 2010, 2011 κ.λπ. ότι το ραντάρ προσέγγισης για την Ανδραβίδα έρχεται, πλην όμως… παρέρχεται, διότι μέχρι τον Δεκέμβριο του 2015 (όταν υπογράφηκε η σύμβαση παραχώρησης των Α/Δ στη Fraport) η ΥΠΑ δεν έχει εγκαταστήσει ραντάρ στην Ανδραβίδα, ούτε μέχρι σήμερα, μολονότι με συμβατική υποχρέωση το κόστος θα βαρύνει τη Fraport, η οποία πιέζει για την εγκατάστασή του, προκειμένου να αυξηθεί η χωρητικότητα της περιοχής προσέγγισης, με ταυτόχρονη αύξηση του δείκτη ασφαλείας πτήσεων, για να έχει αύξηση της κίνησης των πολιτικών αεροσκαφών και αύξηση εσόδων.
Εν μέσω Μνημονίων, με τη σύμβαση τον Δεκέμβριο του 2015, παραχωρήθηκαν τα Α/Δ στη Fraport και στη σύμβαση αναγράφεται πέραν των άλλων ότι η Fraport πρέπει να εγκαταστήσει δευτερεύον ραντάρ προσέγγισης σε Ανδραβίδα και Σούδα και να εκπαιδεύσει μέχρι 50 στρατιωτικούς στη λειτουργία του ραντάρ (σ.σ.: όχι στην εναέρια κυκλοφορία, που αυτή ανήκει στην Πολεμική Αεροπορία και την ΥΠΑ).
Σήμερα, χωρίς ραντάρ, η Ανδραβίδα και η Σούδα μπορούν να διακινούν στη περιοχή προσέγγισης έξι πολιτικά αεροσκάφη την ώρα (αφίξεις – αναχωρήσεις). Με την εγκατάσταση ραντάρ τα αεροσκάφη από έξι γίνονται 16 την ώρα και με μεγαλύτερη ασφάλεια, γεγονός που θα αποφέρει στη Fraport περισσότερα έσοδα, και αυτό σημαίνει ότι η Fraport, ως επιχείρηση, θέλει διακαώς να τοποθετήσει ραντάρ στα δύο αυτά αεροδρόμια.
Ομως στο σημείο αυτό η Fraport… την πάτησε, διότι δεν έθεσε καταληκτική ημερομηνία εγκατάστασης των ραντάρ, με αποτέλεσμα Π.Α. και ΥΠΑ, για δικούς της λόγους εκάστη, να παίζουν συμφεροντολογικά με τις προδιαγραφές των ραντάρ και με τα πτυχία των στρατιωτικών ελεγκτών και η προμήθεια και η λειτουργία των ραντάρ να πηγαίνει στο άγνωστο».
Την ίδια ώρα, σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι αερολιμενικοί υπάλληλοι μετά την απόφαση του υπουργείου να καταργήσει την κρατική αυτή εποπτική αρχή, η οποία εφαρμόζει τη νομιμότητα και την ασφάλεια των αεροσκαφών και των αεροδρομίων.
Πρόκειται για ένα θέμα που λαμβάνει τεράστιες διαστάσεις μετά και την τραγωδία των Τεμπών, με τον πρόεδρο των αερολιμενικών να φιλοξενείται στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΙΟΝΙΑΝ και να καταθέτει την αγωνία του για τις εξελίξεις.
Όπως σημείωσε στο ΙΟΝΙΑΝ ο κ. Μανώλης Καμηλάκης: «Είναι γεγονός ως γενική παρατήρηση ότι μετά το ατύχημα των Τεμπών αποκαλύπτεται ότι υπάρχει μια κουλτούρα ανασφάλειας στην καρδιά της κυβέρνησης. Έγγραφα που πάνε και έρχονται, που ενημερώνονται οι Υπουργοί, οι γενικοί γραμματείς και επισημαίνουν κινδύνους που μπορούν να διαταράξουν την ασφάλεια των σιδηρόδρομων. Στην προκειμένη περίπτωση την ασφάλεια των αερομεταφορών, των αεροδρομίων δεν λαμβάνονται υπόψη και μάλιστα έναν προκλητικό τρόπο που δείχνει έλλειψη παντελούς ευθύνης εκ μέρους αυτών που έχουν την διαχείριση τόσων σοβαρών πραγμάτων στη χώρα μας.
Εμείς οι Αερολιμενικοί είμαστε εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό που μέσω ΑΣΕΠ ενταχθήκαμε στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Πραγματοποιούμε ελέγχους σε πληρώματα, αεροσκάφη, εφόδια, προσωπικό κλπ, ώστε να διαπιστώσουμε ότι τηρούνται οι διεθνείς κανόνες ασφαλείας και η εθνική και ευρωπαϊκή Νομοθεσία. Εμείς είμαστε το μόνο όργανο της πολιτείας του κράτους που μπορούμε να εισέλθουμε σε ξένο αεροσκάφος που θεωρείται ξένη γη και ούτε η αστυνομία δεν έχει πρόσβαση. Ελέγχουμε την ισχύ των πτυχίων του ιπτάμενου προσωπικού, την καταλληλότητα των πτυχίων του τεχνικού προσωπικού επισκευής αεροσκαφών. Ελέγχουμε τα βιβλία συντήρησης αεροσκαφών, των εφοδίων εξυπηρέτησης επιβατών. Διενεργούμε, όπως προβλέπεται από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, αλκοολομετρικές μετρήσεις, ελέγχους σε ιπτάμενο και προσωπικό εδάφους».
Μάλιστα, ο κ. Καμηλάκης, κληθείς να σχολιάσει το μέγεθος του προβλήματος που προκαλείται στα αεροδρόμια με αυξημένη τουριστική κίνηση, όπως για παράδειγμα της Ζακύνθου, της Κεφαλονιάς και της Κέρκυρας, σημείωσε: «Το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο. Κάθε μέρα μας έρχονται καινούργιοι ευρωπαϊκοί κανονισμοί, πιο αυστηροί για περισσότερους ελέγχους. Μας έχει καταπλήξει πολύ, αυτή η πολιτική που ακολουθείται τώρα, η οποία είναι ακριβώς το αντίθετο από αυτά που ακολουθούνται στα ευνομούμενα ευρωπαϊκά κράτη λες και είμαστε μια τριτοκοσμική χώρα…» ενώ στη συνέχεια κατήγγειλε ότι: «Δυστυχώς, φάνηκε ότι ακόμα και μετά τη λαϊκή οργή και κατακραυγή για ότι έγινε στα Τέμπη δεν σταμάτησε δυστυχώς η πολιτική που ακολουθείται. Μας ήρθε πριν δυο μέρες ένα έγγραφο που μας ζητάει να μην διενεργούμε ελέγχους! Καμία εποπτεία. Και μας ήρθε τώρα στα αποκαΐδια αυτών που έχουν συμβεί στα Τέμπη».
Στο δελτίο ειδήσεων του ΙΟΝΙΑΝ μίλησε και ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Μαρίνος Σκανδάμης, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων: «Είναι ένα τεράστιο ζήτημα. Κανείς δεν μπορεί να παίζει με τη ζωή των ανθρώπων. Πρόσφατα είχαμε ανακοινώσεις για ανασφάλεια και στα περιφερειακά αεροδρόμια της περιοχής μας, στον Άραξο, στην Ανδραβίδα, στη Ζάκυνθο, στην Κεφαλονιά και στη Σούδα. Δεν υπάρχουν ραντάρ προσέγγισης που είναι ένα άλλο μεγάλο ζήτημα. Άρα συνολικά αναδύεται ένα πρόβλημα έλλειψης ευθύνης στην κυβέρνηση να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα τόσο μεγάλα ζητήματα. Πρέπει επειγόντως να ληφθούν μέτρα, να αντιστραφεί αυτό το κλίμα ανασφάλειας…»
Τα δημοσιεύματα, τα επίσημα έγγραφα και η κραυγή αγωνίας των εργαζομένων στον τομέα τα λένε όλα… Μετά από το έγκλημα των Τεμπών, και ενώ βγαίνουν στο φως αυτές οι τραγικές ελλείψεις στις αερομεταφορές που επηρεάζουν άμεσα το νησί μας, οι τοπικές αρχές θα συνεχίσουν να σφυρίζουν αδιάφορα;
Θα κρύψουν το πρόβλημα, πάλι, κάτω από το χαλί;
Θα μας πουν ότι κατόπιν ενεργειών τους… ότι θα γίνουν επαφές στα υπουργεία;
Θα μας διαβεβαιώσουν ότι θα μιλήσουν με την Fraport;
Θα βγάλουν ανακοινώσεις για την ασφάλεια και την χρονιά – ρεκόρ για τον τουρισμό στο νησί μας;
Θα πάρουν θέση; Θα ασκήσουν πιέσεις ή μήπως θα γυρίσουν την πλάτη και θα σταυροκοπηθούν για να μην μας βρει κανένα κακό;
Υπάρχουν δεδομένα, γεγονότα, έγγραφα και μαρτυρίες που δεν γίνεται να εξαφανιστούν!
Κοιμούνται ήσυχοι και εύχονται ότι θα αποφευχθούν συγκρούσεις και δυστυχήματα;
Για τα προβλήματα στην ασφάλεια των πτήσεων σε πολλά περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας μίλησε ο πρόεδρος της Ένωσης Ηλεκτρονικών Μηχανικών Ασφαλείας Εναερίου Κυκλοφορίας Κώστας Κανδεράκης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΙΟΝΙΑΝ TV.
Ο κ. Κανδεράκης αναφέρθηκε στον παλαιωμένο εξοπλισμό ασφαλείας στα ραντάρ και στα ραδιοβοηθήματα, γεγονός που προβληματίζει και ανησυχεί τους ειδικούς.
Η Ένωση έχει ενημερώσει εγγράφως τις αρχές αναμένοντας τις εξελίξεις….