Λίγες μέρες πριν από την πρώτη επίσημη παρουσίαση του συνδυασμού του και των πρώτων υποψήφιων δημοτικών συμβούλων, ο Γιώργος Στασινόπουλος μιλά στην «ΗΜΕΡΑ» για την ουσιαστική αλλαγή που θέλει να φέρει στον Δήμο με την υποψηφιότητά του, μιλά για το όραμα της μετατροπής της τοπικής αυτοδιοίκησης στην τοπική διακυβέρνηση και ξεκαθαρίζει ότι έρχεται για να ενώσει.
Δηλώνει «ετοιμοπόλεμος» και γνώστης των χρόνιων προβλημάτων της Ζακύνθου και υπόσχεται έναν δήμο «ανοιχτό» στους πολίτες.
Στόχος του να ξεπεράσει τα εμπόδια και να δώσει λύσεις μέσα από την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, επενδύοντας στο ανθρώπινο δυναμικό.
Γυρίζει την πλάτη στους… μεσσίες και δηλώνει αποφασισμένος να συνεργαστεί με όλους τους φορείς για να γίνει η Ζάκυνθος πιο φιλική για τους δημότες και τους επισκέπτες.
Τέλος, υπογραμμίζει ότι την επόμενη μέρα θα πρέπει να δώσουν τη μάχη όλοι μαζί…
Διαβάστε στη συνέχεια τι απάντησε στις ερωτήσεις της ΗΜΕΡΑΣ
●Με αδιάλειπτη πορεία 20 χρόνων στα κοινά της Ζακύνθου, τόσο μέσα από το θεσμό των Επιμελητηρίων, αλλά και από την περιφερειακή αυτοδιοίκηση, ποιο είναι το κίνητρο που σας ώθησε στην αλλαγή του γηπέδου και να είστε υποψήφιος Δήμαρχος Ζακύνθου;
Για κάθε μεγάλη απόφαση στη ζωή μας, πρέπει να υπάρχει και ένα μεγάλο κίνητρο, αυτό είναι μια μεγάλη αλήθεια.
Πόσο μάλλον όταν αφήνεις τη θέση του Αντιπεριφερειάρχη, στις πιο πετυχημένες θητείες όλων των εποχών, πρώτα του χωρικού και μετά του θεματικού, ιδιαίτερα με μια περιφερειακή αρχή, με επικεφαλής την κ. Ρόδη Κράτσα.
Στη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων, «ζυμώθηκα» εδώ και «ζυμώνομαι» καθημερινά με τους ανθρώπους στην πόλη και στα χωριά του νησιού.
Είμαι 53 ετών, αισθάνομαι νέος, έρχομαι ως ενεργός επιχειρηματίας και όχι ως συνταξιούχος για να περάσω την ώρα μου και να χτίσω την υστεροφημία μου. Το αποδεικνύω καθημερινά.
Έρχομαι για να ενώσω, να συνεχίσω να δουλεύω, νύχτα-μέρα, για να πετύχουμε όλοι μαζί όσα ονειρευόμαστε για την Ζάκυνθο μας.
Είναι μια δύσκολη απόφαση, αν σκεφτεί κανείς, ότι από τότε που έγινε όλο το νησί ένας Δήμος, όχι μόνο δεν κατάφερε κάποιος Δήμαρχος να πετύχει την επανεκλογή του, αλλά κι έφυγαν τελείως από τα κοινά μετά τη θητεία τους.
Ο Δήμος Ζακύνθου, είναι ένας Οργανισμός με πολλά δισεπίλυτα χρόνια προβλήματα, υποδομών, με δεσμευμένους λογαριασμούς, με έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού κυρίως στις τεχνικές υπηρεσίες και για αυτό θα πρέπει να μιλήσουμε και να υλοποιήσουμε ένα νέο μοντέλο πολιτικής διακυβέρνησης.
Κουραστήκαμε να βλέπουμε έναν Δήμο να βαλτώνει, ουραγό και απλά θεατή των εξελίξεων. Χωρίς σχέδιο, χωρίς δράση, χωρίς επιστημονικές ομάδες εργασίας, χωρίς τίποτα.
Ε, δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό το πράγμα, δεν γίνεται.
Αυτό ερχόμαστε να αλλάξουμε για την Ζάκυνθο…
●Μιλάτε για τοπική διακυβέρνηση στον Δήμο. Τι ακριβώς εννοείτε;
Η τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση παίζουν πλέον έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητα του πολίτη. Το είδαμε στην πράξη. Αν δεν υπήρχαν αυτοί οι πυλώνες στην οικονομική και στην υγειονομική κρίση, αλλά και στις μεγάλες καταστροφές, να στηρίζουν την κυβέρνηση και αντίστροφα, το κράτος θα είχε καταρρεύσει.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να παίξει σήμερα ένα πολύ σημαντικό ρόλο στη χώρα μας, που τα χαρακτηριστικά της κρίσης εκτός από τις επιπτώσεις στην οικονομική ζωή του τόπου, επηρεάζουν άμεσα τον κοινωνικό, ενεργειακό, περιβαλλοντικό αλλά ιδιαίτερα τον πολιτισμικό επαναπροσδιορισμό. Οι πόλεις μπορεί να αποτελέσουν τους μοχλούς ώθησης της τοπικής οικονομίας, της εξωστρέφειας, της πράσινης οικονομίας αλλά και πόλους για την επίτευξη της κοινωνικής συνοχής.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι η πιο κοντινή στον πολίτη εξουσία, συνδυάζει την αιρετή εξουσία με την εκτελεστική, για θέματα που αφορούν την καθημερινότητα του πολίτη και την αποτελεσματική διαχείριση των προβλημάτων του τόπου.
Η Τοπική διακυβέρνηση, απαιτεί τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών του Δήμου και της αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού του, απαιτεί πάνω από όλα αλλαγή της κουλτούρας και απόκτηση σύγχρονης διοικητικής αντίληψης και γνώσης από την αντίστοιχη ΗΓΕΣΙΑ. Απαιτεί υιοθέτηση και εφαρμογή των αρχών της διαφάνειας, της λογοδοσίας, της συμμετοχής, της συνεργασίας και της ενσωμάτωσής τους στον τρόπο εργασίας και όχι στην καθημερινή ρητορική. Δεν αρκεί να ξορκίζουμε με κάθε τρόπο το κακό κράτος, τη διεφθαρμένη αυτοδιοίκηση και τους τεμπέληδες υπαλλήλους.
Χωρίς Τοπική Αυτοδιοίκηση με ουσιαστικές αρμοδιότητες και πόρους (οικονομικούς και ανθρώπινο κεφάλαιο), δεν μπορεί καμία οικονομία να ανακάμψει και καμία ιδιωτική πρωτοβουλία να ανθίσει. Κυρίως απαιτεί ηγεσίες που να αντιλαμβάνονται τις αλλαγές γρήγορα, που να τολμούν συνεργασίες και συμμαχίες με γνώση, μεθοδολογία, σχέδιο και δράση.
●Είπατε ότι γνωρίζετε τα οικονομικά προβλήματα του Δήμου. Πώς θα αντιμετωπίσετε την δυσκολία χρηματοδότησης από τα ευρωπαϊκά προγράμματα;
Η ευκαιρία που δίνεται στη Ζάκυνθο για την Ζάκυνθο στο επόμενο διάστημα είναι σπάνια και θα πρέπει όλοι να την αξιοποιήσουμε, ώστε να οδηγηθούμε από το παλιό αναχρονιστικό μοντέλο που είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Τοπική Διακυβέρνηση που ανέφερα, που είναι το νέο μοντέλο που θέλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η σημερινή κυβέρνηση.
Τα επόμενα χρόνια, θα είναι πολύ ενδιαφέροντα, καθώς θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε προκλήσεις, όπως το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, η περαιτέρω εξειδίκευση του νέου ΕΣΠΑ, η ωρίμανση των προτάσεων του Ταμείου Ανάκαμψης, και δεν γνωρίζω κατά το πόσο οι υπηρεσίες του Δήμου έχουν προετοιμαστεί με ώριμες προτάσεις για απορρόφηση κονδυλίων. Επιβάλλονται όμως συνεργασίες με επιστημονικές ομάδες όσον αφορά τα ευρωπαϊκά προγράμματα.
Δεν θέλω να μηδενίσω το έργο της παρούσας Δημοτικής Αρχής, φαντάζομαι ότι κάποια προετοιμασία θα έχει κάνει.
Με όλα αυτά θα βρεθεί αντιμέτωπος ο Δήμος τη νέα χρονιά, και θα πρέπει με ηρεμία αλλά και οραματική ματιά να οργανώσουμε τις προτάσεις που θα καταθέσουμε. Και ίσως βρεθούμε μπρος στο εξής οξύμωρο: να υπάρχουν μεν οι οικονομικοί πόροι, αλλά όχι οι ανθρώπινοι, για να σχεδιάσουμε αυτή τη μετάβαση. Και τότε θα χρειαστούν συνεργασίες, με Πανεπιστημιακά ιδρύματα, Επιμελητήρια, φορείς, ακόμα κι εκτός νησιού, ίσως κι εκτός της Περιφέρειας μας.
Θα ζητήσουμε και η κυβέρνηση θα το αποδεχτεί, άμεση ενίσχυση των Τεχνικών και Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου με ένα οριζόντιο μέτρο για την αύξηση στελεχών των οργανικών θέσεων.
Η Ζάκυνθος δεν έχει σχέδιο βιώσιμης αστικής ανάπτυξης, που υπάρχουν σε άλλους Δήμους της χώρας. Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν διαρθρωτικά προβλήματα δεκαετιών στον Δήμο μας.
Η νέα Δημοτική αρχή θα δει μια πιο πράσινη θεώρηση των πραγμάτων. Θα κάνουμε την πόλη της Ζακύνθου πιο φιλική στον πεζό, το εμποδιζόμενο άτομο, το παιδί και το ποδήλατο, να δούμε την πόλη και τις παραθαλάσσιες περιοχές πιο ήρεμες και ήσυχες, με λιγότερα αυτοκίνητα και μεγαλύτερη ανθρώπινη κινητικότητα. Και αυτή την εικόνα δεν πρέπει να την ξεχάσουμε τόσο γρήγορα.
Θα αγωνιστώ, και δεσμεύομαι για αυτό, για την στοχευμένη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων προς τις πραγματικές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Το νέο ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης έχει τέτοιες δράσεις και θα πρέπει να ενταχθούμε σε αυτές.
●Αυτές οι δράσεις που αναφέρατε έχουν ενδιαφέρον, ωστόσο η τοπική κοινωνία θα δεχτεί μια πόλη με λιγότερα αυτοκίνητα; Να μην ξεχάσουμε τις αντιδράσεις για την πεζοδρόμηση της Αλεξάνδρου Ρώμα, και το κλείσιμο του κεντρικού δρόμου στον Λαγανά, τους καλοκαιρινούς μήνες.
Ο βασικός πυρήνας της Δημοκρατίας είναι η αναζήτηση και η επίτευξη της συμμετοχής του πολίτη σε όλα τα επίπεδα που τον αφορούν, σε τοπικό τουλάχιστον επίπεδο. Μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί τρόπος έκφρασης και θεσμικής κατοχύρωσης της συμμετοχής του πολίτη στα τοπικά δρώμενα, όχι μόνο στη Ζάκυνθο, αλλά και στους υπόλοιπους δήμους της χώρας.
Εμείς στοχεύουμε να φέρουμε τους Ζακυνθινούς πιο κοντά στην τοπική διακυβέρνηση, είτε προσφέροντας ανοιχτή πληροφόρηση, είτε δίνοντας ενεργό ρόλο στη συμμετοχή και στις αποφάσεις, είτε δίνοντας βήμα στον έλεγχο, στη διαφάνεια και στη λογοδοσία. Κυρίως όμως εκπαιδεύοντας και συμβάλλοντας στη διαμόρφωση της κουλτούρας του ενημερωμένου και υπεύθυνου πολίτη με σεβασμό σε θέματα περιβάλλοντος, μεταφορών, πολιτισμού, κοινωνικής ένταξης ειδικών κοινωνικών ομάδων, με έμφαση στην εδραίωση των θεσμών της δημοκρατίας. Αυτές οι δράσεις χρηματοδοτούνται από το ταμείο Ανάκαμψης, και είναι εργαλεία της ψηφιακής διακυβέρνησης.
Η ψηφιακή εποχή γέννησε και καλλιεργεί ελπίδες για τις δυνατότητες που παρέχουν οι νέες τεχνολογίες για μια σύγχρονη διοίκηση όπου θα δίνει τη δυνατότητα και βήμα συμμετοχής στον πολίτη. Η ψηφιακή διακυβέρνηση δεν συνιστά απλά εργαλεία που βελτιώνουν και επιταχύνουν λειτουργίες και διαδικασίες στη διοίκηση, αλλά δίνει τη δυνατότητα με τις διαδικτυακές πύλες να ρίξει τους τοίχους της εσωστρέφειας και να αποτελέσει τον καταλύτη για το μετασχηματισμό των κλειστών, φοβικών και γραφειοκρατικών συστημάτων της διοίκησης του Δήμου, σε εξωστρεφείς, ανοιχτές, συνεργαζόμενες, ελεγχόμενες και αξιολογούμενες υπηρεσίες. Και αυτό αποτελεί τη μεγαλύτερη δυσκολία, το μεγαλύτερο και αμετακίνητο ογκόλιθο της διοίκησης και των Δημάρχων, το φόβο της αλλαγής.
●Πώς, λοιπόν, θα ξεπεράσετε το φόβο της αλλαγής, σε ένα σύστημα που υπάρχει δεκαετίες και φαίνεται να βολεύει πολλούς;
Ο φόβος της αλλαγής ξορκίζεται μόνο όταν ο πολίτης νιώσει ασφαλής, και ο πολίτης νιώθει ασφαλής όταν γνωρίζει και όταν συμμετέχει σε ότι τον αφορά μέσα από ένα Δήμο ανοιχτό στις εσωτερικές του λειτουργίες αλλά και στις επιλογές του προς την κοινωνία. Βέβαια είναι ελληνικό φαινόμενο, οι μειοψηφίες να μην δέχονται τις αποφάσεις της πλειοψηφίας, και το χειρότερο φαινόμενο είναι οι αιρετοί να μην ακούν την κοινωνία. Θα κάνουμε ένα βήμα προς το μέλλον να το αλλάξουμε. Ένα βήμα στο μέλλον για την Ζάκυνθο.
●Πιστεύετε ότι φτάνουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία από επιδοτήσεις και ευρωπαϊκά προγράμματα για να υλοποιήσετε ενέργειες που θα οδηγήσουν σε ανάπτυξη; Έχετε κάποιο σχέδιο προς υλοποίηση; Η οικονομική κατάσταση του Δήμου είναι πολύ κακή, όπως είπατε στην αρχή…
Έχετε απόλυτα δίκιο σε αυτό που λέτε. Εμείς θα σχεδιάσουμε την ανάπτυξη της Ζακύνθου, επενδύοντας στα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και στον προσδιορισμό της ταυτότητας της, στη βάση μιας ολοκληρωμένης παρέμβασης που στηρίζεται στην καινοτομία, στην εξωστρέφεια αλλά και στις συνέργειες και στις δικτυώσεις. Για να επιτευχθεί αυτή η ανάπτυξη απαιτεί επένδυση σε υπηρεσίες με υψηλή τεχνολογία, αξιοποίηση του ανθρώπινου κεφαλαίου που υπάρχει στο νησί, σχεδιασμός των συνεργασιών, αξιοποίηση των επιστημονικών και ερευνητικών ινστιτούτων όχι μόνο του νησιού αλλά της Περιφέρειας μας και της γειτονικής περιοχής της Δυτικής Ελλάδας, των επιχειρηματικών και κοινωνικών φορέων του νομού.
Θα αξιοποιήσουμε όλες τις δυνάμεις του τόπου. Θα είμαστε μια ομπρέλα συμμαχιών και συνεργασιών στην κατεύθυνση της κοινωνικής υποστήριξης των αδύναμων και ευάλωτων ομάδων της κοινωνίας. Η εμπλοκή του Δήμου Ζακύνθου, στη νέα κοινωνική πραγματικότητα απαιτεί πολιτικές, που στηρίζονται στη γνώση, απαιτεί πρωτοβουλίες για την ευαισθητοποίηση, κινητοποίηση και συντονισμό όλων των ατομικών και συλλογικών προσπαθειών, των εθελοντικών ομάδων, των επιστημονικών και άλλων φορέων.
Η δημιουργία κοινωνικών δικτύων με στόχο το συντονισμό των δράσεων κοινωνικής υποστήριξης αλλά και με στόχο την προσέλκυση χορηγιών (fund raising), με τη διασφάλιση της διαφάνειας και της λογοδοσίας είναι καθοριστικής σημασίας για τη διατήρηση του κοινωνικού ιστού και της κοινωνικής συνοχής ενός σύγχρονου δήμου. Θα δούμε πως το πετυχαίνουν στις υπόλοιπες πόλεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα το εφαρμόσουμε. Για να το πετύχουμε όμως θα πρέπει όλες οι διαδικασίες να είναι ανοικτές και διαφανείς, για να συμμετέχει η τοπική κοινωνία.
Θα προσπαθήσουμε να εφαρμόσουμε την αδιάβλητη ηλεκτρονική ψηφοφορία για τα μεγάλα θέματα. Για να έχει νόημα όμως αυτό θα ξεκινήσουμε με τη διαβούλευση ως δομημένη διαδικασία δημόσιου διαλόγου για θέματα σχεδιασμού και λήψης απόφασης, την ηλεκτρονική ψηφοφορία όπως προ είπα για τη λήψη αποφάσεων μεγάλων τοπικών θεμάτων ή την ενίσχυση της δύναμης κάποιων αποφάσεων του Δ.Σ, τη χρήση προκήρυξης ανοιχτών διαγωνισμών και δημόσιων συμβάσεων μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, την αξιοποίηση της δύναμης των social medial ιδιαίτερα ως μέσο επικοινωνίας με τους νέους άνεργους, επαγγελματίες, επιστήμονες, κι άλλα εργαλεία που εφαρμόζουν οι δήμοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και στην Ελλάδα όπως ο Δήμος Τρικκαίων. Το στοίχημα θα είναι αυτό.
●Αποφεύγετε να αναφερθείτε στα χρόνια προβλήματα της Ζακύνθου, όπως η διαχείριση των στερεών και υγρών αποβλήτων, η ποιότητα του νερού στις βρύσες μας, η έλλειψη του κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, η καθαριότητα, η εντομοκτονία – μυοκτονία και όλα αυτά που συζητάμε σε κάθε προεκλογική περίοδο…
Να προσθέσω τα σφαγεία, το οδικό δίκτυο, το κυκλοφοριακό της πόλης, την εγκληματικότητα, την έλλειψη παρκινγκ και άλλα πολλά. Αυτά τα προβλήματα έρχονται από τα τέλη του περασμένου αιώνα. Έχω ήδη επισκεφθεί τα υπουργεία και τις υπηρεσίες στην Αθήνα για να δω τι λύσεις υπάρχουν, κυρίως όμως για να καταλάβω για ποιον λόγο δεν έχουν δοθεί λύσεις. Πρέπει να υπάρχουν μελέτες που χρειάζονται επικαιροποίηση για να υποβληθούν. Ωστόσο όλοι οι Δήμαρχοι που πέρασαν ήταν αξιόλογα μέλη της κοινωνίας, με πολύ μεγάλο ζήλο για υλοποίηση έργων και όλοι θα ήθελαν τα ζητήματα αυτά, ή έστω κάποια από αυτά να λυθούν. Γιατί δεν μπόρεσαν; Έπρεπε να συγκρουσθούν με συμφέροντα; Δεν πρόλαβαν να ωριμάσουν οι προτεινόμενες μελέτες;
Στην προεκλογική περίοδο θα ακούσουμε υποψηφίους Δημάρχους να υπόσχονται ως μεσσίες μαγικές λύσεις για αυτά τα θέματα, να ανακαλύπτουν τις υπηρεσίες του Δήμου και να ανακαλύπτουν, τώρα, τα προβλήματα.
Εγώ όπως πάντα, θα αρκεστώ να κάνω πράξη αυτά που θα μπορέσω να υλοποιήσω πραγματικά, σε συνεννόηση με την Περιφέρεια, τον Βουλευτή, τα Υπουργεία και τις υπηρεσίες, αξιοποιώντας 100% το ανθρώπινο δυναμικό του Δήμου.
«Η κάθοδος στις αυτοδιοικητικές εκλογές είναι δεδομένη. Ο συνδυασμός είναι έτοιμος κατά 95%, οι ομάδες εργασίας εργάζονται και συζητούν με τον κόσμο για να δούμε τα προβλήματα και να προτείνουμε λύσεις».
●Κυκλοφοριακό κι έλλειψη πάρκινγκ, είναι τα μεγάλα προβλήματα της πόλης ειδικά το καλοκαίρι.. Υπάρχουν λύσεις;
Το κυκλοφοριακό και το πρόβλημα δραματικού ελλείμματος ελεύθερων χώρων στάθμευσης, είναι το μείζον πρόβλημα της πόλεως της Ζακύνθου. Είναι παράγοντας υποβάθμισης της ποιότητας ζωής και λειτουργεί ως τροχοπέδη για τον όποιο σχεδιασμό για την αναβάθμιση του αστικού ιστού και αναζωογόνησης της τοπικής αγοράς.
Τα κυκλοφοριακά θέματα δεν έχουν μονοσήμαντες λύσεις. Θα επιλέξουμε ένα σενάριο και με βάση αυτό θα καθορισθούν, σε όλη την έκταση της πόλης, οι επί μέρους ρυθμίσεις αφού η κυκλοφορία ή η μη σε ένα δρόμο ή μια περιοχή επηρεάζει άμεσα τις γειτονικές περιοχές.
Στην πόλη μας το βασικό θέμα που επηρεάζει καθοριστικά το κυκλοφοριακό είναι η ύπαρξη και λειτουργία του λιμανιού που εξυπηρετεί τα ημερόπλοια και τα επιβατηγά πλοία της γραμμής, που μας υποχρεώνουν να υπάρχει διαμπερής κίνηση στην πόλη.
Πριν προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε ενέργεια, θα ζητήσουμε από συγκοινωνιολόγο που θα ασχοληθεί με τα κυκλοφοριακά της πόλης, και να επικαιροποιήσει την υφιστάμενη μελέτη και να δούμε τρόπους χρηματοδότησης. Μετά θα μπει σε διαβούλευση όπως εξηγήσαμε προηγουμένως, κι ενδεχομένως ακόμα και σε ηλεκτρονική ψηφοφορία.
Η λειτουργία αστικών λεωφορείων με τακτικά δρομολόγια που θα συνδέει την Πλατεία Ηρώων, με το Νοσοκομείο, με παρκινγκ εκτός πόλης, με την περιοχή των Κήπων και της Παναγούλας, θα δώσει μια λύση ενδεχομένως. Αφού όμως απαγορευθεί αυστηρά η στάθμευση σε όλη την Λομβάρδου, για να μπορέσει η κίνηση τους να γίνει χωρίς τα γνωστά κωλύματα και να δοθούν περισσότεροι και ασφαλής χώροι στους πεζούς.
Πρέπει να παρθούν αποφάσεις για να λύσουμε την ομαλή κίνηση της πόλης, κυρίως όμως για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε έκτακτες ανάγκες. Αν πιάσει μια μεγάλη φωτιά κάποιο κτίριο στο κέντρο της πόλης, πόση ώρα θα κάνει το πυροσβεστικό για να φθάσει;
Όλα αυτά τα ζητήματα, όπως και τις δράσεις μας για τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, την ορεινή Ζάκυνθο, τον πρωτογενή τομέα, τις τουριστικές περιοχές και τα τοπικά διαμερίσματα αυτή τη στιγμή τα επεξεργάζονται οι ομάδες εργασίας του συνδυασμού και θα παρουσιαστούν εν ευθέτω χρόνο, και κυρίως στην παρουσίαση του προγράμματος του συνδυασμού.
●Φαίνεται ότι αργείτε να ανακοινώσετε την κάθοδό σας στις εκλογές. Υπάρχουν μήπως δεύτερες σκέψεις;
Η κάθοδος στις αυτοδιοικητικές εκλογές είναι δεδομένη. Ο συνδυασμός είναι έτοιμος κατά 95%, οι ομάδες εργασίας εργάζονται και συζητούν με τον κόσμο για να δούμε τα προβλήματα και να προτείνουμε λύσεις.
Στις 2 Απριλίου θα παρουσιάσουμε τα πρώτα μέλη του Συνδυασμού και τις αρχικές θέσεις που θα συζητήσουμε. Πρέπει να μπούμε σε ρυθμό αυτοδιοικητικών εκλογών και να συζητήσουμε για τα προβλήματα του τόπου, όμως δεν πρέπει να μπερδευτούμε με τις εθνικές εκλογές.
●Θα προχωρήσετε σε συνεργασίες με τους υπόλοιπους υποψηφίους πριν ή μετά τις εκλογές;
Πιστεύω ακράδαντα όπως άλλωστε έχουμε και κάποιες ενδείξεις από διάφορες μετρήσεις ότι θα είμαστε νικητές των εκλογών από την πρώτη Κυριακή. Αν θέλουμε να πάμε την Ζάκυνθο ένα βήμα μπροστά, θα πρέπει μετά τις εκλογές να συζητήσουμε με όλους και να δούμε πως θα το πετύχουμε.
Την επόμενη μέρα θα πρέπει να δώσουμε την μάχη όλοι μαζί. Δεν περισσεύει κανένας.
Για την Ζάκυνθο…