Ωστόσο, τα προβλήματα στις υποδομές παραμένουν και δυστυχώς, λίγες εβδομάδες πριν την άφιξη του πρώτου κρουαζιερόπλοιου της χρονιάς, στις 31 Μαρτίου, δεν έχει γίνει τίποτα για να βελτιωθούν οι συνθήκες στο λιμάνι, στον χώρο υποδοχής ή για την ασφάλεια των επισκεπτών και τη διαχείριση της αυξημένης κίνησης που θα υπάρχει στο σημείο.
Ο κ. Κεφαλληνός δηλώνει στην «ΗΜΕΡΑ» ότι παρά τις προειδοποιήσεις του προς τις αρμόδιες αρχές ήδη από το φθινόπωρο του 2022 για να ληφθούν μέτρα, δεν έχει γίνει τίποτα. «Δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα απολύτως τίποτα, αλλά όπως έχω ενημερωθεί, ΘΑ γίνουν, ΘΑ τακτοποιηθούν όλα, ΘΑ, ΘΑ, ΘΑ, ΘΑ. Ο ζακυνθινός λαός, ”ο πάντα ευκολόπιστος και πάντα προδομένος”, μπορεί να κοιμάται ήσυχος, ότι ”όλα βαίνουν καλώς” και οι φετινές μεγάλες εισπράξεις από τα τέλη ”θα πιάσουν τόπο” και όπως πάντα, ΘΑ γίνουν μεγάλα έργα για τις επόμενες γενιές», σημειώνει αρχικά.
Για τις αυξημένες αφίξεις, τις ελλείψεις που υπάρχουν στις υποδομές και τα απαραίτητα έργα για την ασφάλεια των επισκεπτών, αναφέρει: «Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται 74 προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων, μάλιστα 2 ή 3 φορές θα συμπέσουν την ίδια μέρα οι αφίξεις και θα έχουμε συνολικά 3.000 – 4.000 επισκέπτες. Όσον αφορά τις υποδομές είναι ένα… μπάχαλο. Αν κακοφανεί σε κάποιους αυτό που λέω, ποσώς με απασχολεί… Ήξερα από πέρυσι το φθινόπωρο ότι θα έχουμε πολλές αφίξεις και τους είχα προειδοποιήσει ότι κάτι πρέπει να γίνει. Τώρα έχουμε φτάσει μέσα Μαρτίου και έχει πάει ένα τοπογραφικό στις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας, το οποίο πρέπει να εγκριθεί για να πάει μετά στο μηχανικό και μετά ο υπεύθυνος να βγάλει το ISPS (ασφάλεια λιμάνι) και όλα κυλούν σιγά-σιγά. Χειμώνας ήταν και… οι αστρίτες έχουν πέσει σε χειμερία νάρκη! Δεν προσέχουμε έναν τομέα που μπορεί να αφήσει πολλά χρήματα στο νησί. Και δεν αναφέρομαι μόνο στα τέλη προσόρμησης ή παραβολής, αλλά γενικότερα στα χρήματα που μπορούν να μείνουν στην τοπική αγορά, εκτός από τις εκδρομές που θα πάνε. Επίσης, φέτος, έρχονται πάλι τα ιταλικά κρουαζιερόπλοια. Θα έχουμε 29 προσεγγίσεις και κάποια από τα κρουαζιερόπλοια είναι πεντάστερα. Είναι κρίμα να συμβαίνει αυτό στη Ζάκυνθο. Είμαι επιφυλακτικός και δεν ξέρω τι θα γίνει».
Για τα έργα που πρέπει να γίνουν για την ασφάλεια των επισκεπτών και την διασφάλιση μιας σχετικής ιδιωτικότητας στους επισκέπτες των γιοτ, τονίζει:
«Χαλασμένες δέστρες, σημεία σπασμένα… Πρέπει να μπει μία μπάρα από την αρχή του μόλου του Αγίου Νικολάου, ώστε να μην περνούν τα αυτοκίνητα αλλά ούτε και κόσμος, τουλάχιστον τις ώρες που είναι τα κρουαζιερόπλοια στο νησί. Στο Συμβούλιο του Λιμενικού Ταμείου κάποιοι κύριοι αντέδρασαν με το κλείσιμο του συγκεκριμένου σημείου, γιατί λένε ότι δεν θα μπορούν να κάνουν τη βόλτα τους… Λες και είναι θέμα προσωπικής χάρης ή λες και είπαμε ότι θα πρέπει να κλείσει για πάντα… Αυτό πρέπει να ισχύσει για τις ώρες τουλάχιστον που παραμένουν τα κρουαζιερόπλοια για λόγους ασφαλείας!»
Μάλιστα αναφέρθηκε σε ένα απρόοπτο που σημειώθηκε πέρυσι σε γιοτ του Εμίρη, στο οποίο ανέβηκε ένας νεαρός τουρίστας για πλάκα, θέλοντας να καταδείξει ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με την έλλειψη ασφάλειας.
«Πέρυσι τον Αύγουστο, που είχε έρθει στο νησί ένα από τα σκάφη του Εμίρη του Κατάρ, στο οποίο, ευτυχώς, επέβαινε μόνο το πλήρωμα, ξαφνικά ένα βράδυ, ένας 22χρονος Ιταλός ανέβηκε κρυφά και μπήκε στην καμπίνα για να κάνει πλάκα στους φίλους του. Σκεφτείτε τι θα γινόταν αν είχε κακές προθέσεις… Κάποια στιγμή τον είδε το πλήρωμα από τις κάμερες. Δεν είχε κλέψει ούτε είχε κάνει τίποτα και γι’ αυτό η Εισαγγελέας τον άφησε ελεύθερο. Χρειάζονται ιδιωτικότητα… Λίγο αργότερα ήρθε ο πρώην Εμίρης του Κατάρ δεν του διασφαλίστηκε λίγη ιδιωτικότητα και μετά από λίγες ώρες έφυγε. Ήταν ένα σημαίνον πρόσωπο, πρώην αρχηγός κράτους και νυν διπλωμάτης».
Τέλος, σχολίασε για τις αφίξεις στο αεροδρόμιο ότι δυστυχώς οι επισκέπτες δεν θα απολαύσουν τις παροχές που θα έπρεπε, αφού κάποιοι επιχειρηματίες «υπόσχονται»… παραπάνω από αυτά που προσφέρουν. «Όσον αφορά τις αφίξεις στο αεροδρόμιο είναι ένα πολύ καλό γεγονός, αλλά τι γίνεται με τις κρατικές και ιδιωτικές υποδομές;;; Οι κρατικές χάλια και οι ιδιωτικές σχεδόν χάλια. Όσοι λένε και πολλά αστέρια… στις μονάδες, τους απαντώ ότι αυτά είναι τα αστέρια… της πούλιας. Και για να γίνω πιο σαφής, στο νησί μας υπάρχουν κάποιοι επιχειρηματίες με ξενοδοχεία μικρότερα που είναι πολύ καλοί. Δηλαδή αν έχει 3 αστέρια προσφέρει υπηρεσίες για 3,5 ή είναι 4 αστέρων και προσφέρει παροχές για 4,5»