«Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να εγγυηθεί τη δημοκρατία»
«Καμία ψήφος δεν περισσεύει»
Σήμερα «ανοίγει τα χαρτιά του» στην «ΗΜΕΡΑ» ο Σπύρος Ξένος και απαντά σχετικά με την απόφαση του να θέσει υποψηφιότητα. Όπως σημειώνει «αν δεν σηκωθούμε από τον καναπέ, δεν θα αλλάξει τίποτα…»
Εξηγεί γιατί επέλεξε να δώσει τη μάχη του με τον ΣΥΡΙΖΑ και όχι με το ΠΑΣΟΚ και σχολιάζει τη στάση που κράτησε η ΝΕ του κόμματος και την σκληρή κριτική που δέχτηκε για την απόφασή του.
Ενδιαφέρουσες είναι, επίσης, οι απαντήσεις που δίνει σχετικά με τα σχόλια των τοπικών στελεχών της ΝΔ για «στήριξη» της υποψηφιότητάς του από τον Μητροπολίτη Δωδώνης Χρυσόστομο, καθώς επίσης και για τη στάση που κράτησε ο ΣΥΡΙΖΑ στην υπόθεση της αγοραπωλησίας στα ορεινά.
Τέλος, ερωτηθείς για το τι παραπάνω θα μπορούσε να κάνει ο νυν Βουλευτής της Ν.Δ. ή τι δεν έπραξε, πέρα από όσα επιβάλλει η κομματική γραμμή, με αφοπλιστική ειλικρίνεια σημειώνει ότι «η κομματική γραμμή δεν παρακάμπτεται εύκολα…» Προσθέτει, όμως, ότι, «η προσπάθεια να γίνεται το άσπρο μαύρο, όπως π.χ. με τις συνεχιζόμενες ελλείψεις προσωπικού στο νοσοκομείο ή με τις συνεχείς υποσχέσεις για ενίσχυση του Σώματος της Αστυνομίας –μεταξύ άλλων– είναι και ζήτημα προσωπικών ευθυνών του κ. Ακτύπη».
Ένας σοβαρός επιστήμονας, με πλούσιο ερευνητικό έργο, ο οποίος είναι σε θέση ως κοινωνιολόγος να αντιληφθεί τις αιτίες και τις συνέπειες που διαμόρφωσαν τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα, αναλύοντας το οικονομικό και κοινωνικο-πολιτικό πλαίσιο, γιατί αποφάσισε να ασχοληθεί τώρα ενεργά με την πολιτική;
Κατ’ αρχάς, να σας ευχαριστήσω για τα καλά σας λόγια. Ακριβώς, λοιπόν, επειδή τόσα χρόνια, μέσα από το επιστημονικό αντικείμενό μου, έχω γνωρίσει από κοντά τις παθογένειες της σύγχρονης Ελλάδας, θεώρησα ότι θα μπορούσα να βοηθήσω, όσο και όπως μπορώ, στην επίλυση των τόσων προβλημάτων που έχουν συσσωρευτεί πια στη χώρα μας και ειδικότερα στη Ζάκυνθο. Δεν νιώθω μάγος ξαφνικά, ξέρω πως αυτός ο αγώνας είναι άνισος, αλλά θα προσπαθήσω για το καλύτερο. Εννοείται ότι είναι κάτι που θα συνεχίσω να κάνω, ακόμα και αν οι συμπολίτες μου δεν με επιλέξουν να τους εκπροσωπήσω στη Βουλή.
Η Ζάκυνθος, συμπερασματικά, αντιμετωπίζει «πολιτικό κενό» με αξιώσεις κάτω του μετρίου. Οι κομματικές οργανώσεις παραπαίουν, δίχως προτάσεις με παρεμβατική χροιά. Όλα ξεκινούν και τελειώνουν σε κοινωνικές εκδηλώσεις… κερδίζουν πρόσωπα και χάνει ο τόπος. Η αφύπνιση και η έμπνευση είναι ευθύνη ή χάρισμα;
Η αφύπνιση είναι χρέος και η έμπνευση είναι χάρισμα και… κατάρα. Δεν επιτρέπεται όλα να γίνονται ερήμην μας. Υπάρχουν άνθρωποι με όραμα και έμπνευση που η κατάρα τους είναι ότι δεν έχουν βήμα να εκφραστούν, οι οποίοι όμως μπορούν να ανεβάσουν ψηλά τον πήχη των παρεμβάσεων και των προσδοκιών. Απέναντί τους έχουμε ευθύνη. Φυσικά, αν δεν σηκωθούμε από τον καναπέ, δεν θα αλλάξει τίποτα.
Εκ πεποιθήσεως, είστε τοποθετημένος στην Κεντροαριστερά. Γιατί με τον ΣΥΡΙΖΑ και όχι με το ΠΑΣΟΚ; Πώς σχολιάζετε τη στάση και τις δηλώσεις των τοπικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς σας με τον ΣΥΡΙΖΑ;
Καταλαβαίνω ότι κάποιοι στον χώρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. ίσως πικράθηκαν ειλικρινά. Δεν ήταν αυτή η πρόθεσή μου, σε καμία περίπτωση. Mea culpa, όπως έλεγε και ο Ανδρέας Παπανδρέου. Ωστόσο, δεν βρέθηκα σε δίλημμα ποιον χώρο να επιλέξω. Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι ξεκάθαρες σε όλα τα ζητήματα, με το ξεχωριστό σύνθημα «Δικαιοσύνη παντού», ήταν ο πιο δυνατός σύμβουλος στην επιλογή μου.
Στη μονοεδρική, το εκλογικό σύστημα είναι μιας μορφής απλούστατης αναλογικής. Η έδρα πάει στο κόμμα που θα πάρει έστω και μία ψήφο παραπάνω. Μελέτη στα αποτελέσματα του του 2015 και του 2019 αλλά και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι χρειάζεται «ανατροπή» για να επιστρέψει ο Ζακυνθινός στον ΣΥΡΙΖΑ. Πώς μπορεί να συμβεί αυτό;
Έξυπνος χαρακτηρισμός «απλούστατη αναλογική». Έτσι ακριβώς είναι. Καμία ψήφος δεν περισσεύει. Αν δεν κάνω λάθος, όμως, τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ το 2015 ήταν 43% και 36% στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις και 32% σχεδόν το 2019. Ωστόσο, δεν θα μπω σε παρελθοντολογία. Το μόνο που ξέρω σίγουρα είναι ότι στον ΣΥΡΙΖΑ πνέει νέος άνεμος και αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό από τον κόσμο. Εδώ είμαστε για να εξετάσουμε και τις πικρίες και τα πιθανά παράπονα. Είμαι αισιόδοξος γι’ αυτή την «ανατροπή» που λέτε.
Γιατί ο συμπολίτης να δώσει σταυρό στον Σπύρο Ξένο; Τι πρέπει να ξέρει για την προσωπικότητά σας πριν σας εμπιστευτεί;
Δεν γεννήθηκα χτες. Είναι αρκετά τα χρόνια που πορεύομαι σε αυτό τον κόσμο. Στο νησί, λίγο-πολύ, γνωρίζουν τον βίο και την πολιτεία μου. Δεν έκρυψα ποτέ τις απόψεις μου για τίποτα. Μέχρι τώρα, γνώμονα είχα το συμφέρον των πολλών και όχι των λίγων και αυτό φαντάζομαι είναι καλός… αγωγός για την εμπιστοσύνη των συμπατριωτών μου.
Στο νησί διανύουμε μια έντονη προεκλογική περίοδο και θα λέγαμε ότι γίνονται περισσότερες συζητήσεις για τις δημοτικές εκλογές παρά για τις εθνικές, παρόλο που θα προηγηθούν. Τι ρόλο θεωρείτε ότι θα παίξει αυτό στη σταυροδοσία, με τις συμμαχίες και τα χρίσματα;
Παρότι ποτέ μου δεν πίστευα στα «δαχτυλίδια» της διαδοχής, καταλαβαίνω ότι οι συμμαχίες έχουν πάντα τον πρώτο λόγο στα αποτελέσματα των εκλογών. Στους σίγουρους συμμάχους μου θα προσμετρήσω τους ανθρώπους που επιθυμούν μια πιο δημοκρατική και πιο ανθρώπινη χώρα. Αντικειμενικά, όταν υπάρχουν διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις, οι παρατάξεις «πολεμούν» σε δύο μέτωπα και ενίοτε αλληλεπικαλύπτονται.
Πώς σχολιάζετε τις δηλώσεις του εκπροσώπου τύπου της Ν.Δ., ο οποίος ανάφερε σε συνέντευξή του ότι «η υποψηφιότητα του κ. Ξένου έρχεται λίγους μήνες μετά τις δηλώσεις του Μητροπολίτη Δωδώνης Χρυσοστόμου κατά του Βουλευτή Ζακύνθου. Εύλογα κάποιοι τα συσχετίζουν αυτά, δηλαδή την πρόθεση της Εκκλησίας να ανακατευτεί με τις εκλογές…»
Αν, για να πολιτευτώ, περίμενα πότε ο Μητροπολίτης Δωδώνης θα δηλώσει κάτι εναντίον του κ. Ακτύπη, τότε θα είχα βάλει υποψηφιότητα από το 2019!
Έχετε κάνει μια τεράστια έρευνα για την αγοραπωλησία στα Ορεινά. Θεωρείτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε επαρκείς απαντήσεις στη ζακυνθινή κοινωνία για τη συγκεκριμένη υπόθεση και τις παρακολουθήσεις;
Στην υπόθεση της απατηλής αγοραπωλησίας στα Ορεινά έχω αφιερώσει πράγματι χιλιάδες εργατοώρες, γιατί από την αρχή κατάλαβα πόσο κατάφωρη ήταν η αδικία εις βάρος 200 οικογενειών (που έχασαν την περιουσία τους μέσα σε μια νύχτα), της Εκκλησίας και του Δήμου και γιατί ήταν ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της Μεταπολίτευσης. Όσο για τις παρακολουθήσεις, κληροδοτήθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ από προηγούμενες κυβερνήσεις και αφορούσαν θέμα εθνικής ασφάλειας. Εξ αντανακλάσεως παρακολουθήθηκαν και οι Πιτσιόρλας και Σαγιάς, λόγω των επαφών τους με τους ελεγχόμενους. Πάντως, ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν είπε ότι δεν γνώριζε, όπως κάνει τόσον καιρό ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ας είναι επικεφαλής της ΕΥΠ από τη δεύτερη κιόλας μέρα της κυβερνητικής θητείας του.
Πολλοί νησιώτες δεν ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές με βάση τις ιδεολογίες των κομμάτων, αλλά επιλέγουν τα πρόσωπα που πιστεύουν ότι θα υπηρετήσουν έναν καλό σκοπό για τον τόπο. Σε τοπικό επίπεδο, τι παραπάνω θα μπορούσε να κάνει ο νυν Βουλευτής της Ν.Δ. ή τι δεν έπραξε, πέρα από όσα επιβάλλει η κομματική γραμμή;
Η αλήθεια είναι ότι η κομματική γραμμή δεν παρακάμπτεται εύκολα. Όμως, η προσπάθεια να γίνεται το άσπρο μαύρο, όπως π.χ. με τις συνεχιζόμενες ελλείψεις προσωπικού στο νοσοκομείο ή με τις συνεχείς υποσχέσεις για ενίσχυση του Σώματος της Αστυνομίας –μεταξύ άλλων– είναι και ζήτημα προσωπικών ευθυνών του κ. Ακτύπη. Και μην ξεχνάμε το πρόσφατο φιάσκο με τους δασικούς χάρτες και τα δικαιώματα κυριότητας του Δημοσίου, που στην αρχή εκθείαζε την εγκύκλιο και μετά έλεγε πόσο καλά έκανε το υπουργείο και την άλλαξε. Βέβαια, αν δεν αλλάξει ο νόμος, δεν είμαστε εξασφαλισμένοι.
Τι θα αλλάζατε στη Ζάκυνθο και με ποια προτεραιότητα;
Σε έναν τόπο με τόσα προβλήματα, είναι δύσκολο να ιεραρχήσεις τις προτεραιότητες: αποκομιδή σκουπιδιών, ρύπανση της θάλασσας, ελλείψεις σε γιατρούς κ.ά. σημαντικά ζητήματα της καθημερινότητας του πολίτη της Ζακύνθου. Θα προσθέσω όμως και ένα ακόμα εξίσου –ίσως και περισσότερο– οξύ πρόβλημα που αντιμετωπίζει το νησί μας. Έχω γράψει σχετικά και πριν από λίγο καιρό: μιλάω για τα παιδιά που δεν θα μεγαλώσουν πια, για τα παιδιά εκείνα –πέντε τον αριθμό ήδη από τις αρχές του χρόνου– που έχασαν τη ζωή τους από μια μοιραία δόση ναρκωτικών ουσιών. Αυτό πρέπει να είναι το πρώτο μέλημά μας να αντιμετωπίσουμε, γιατί μεγαλώνουμε παιδιά και πρέπει να είναι ασφαλή.
Η αμέσως επόμενη μέρα στη χώρα και ο σχηματισμός της κυβέρνησης θα εξαρτηθεί από τη στάση που θα κρατήσει το ΠΑΣΟΚ ή πιθανόν και άλλο μικρότερο κόμμα. Τι διαφορετικό μπορεί να εγγυηθεί για το μέλλον ο ΣΥΡΙΖΑ; Και πόσο πιθανή θεωρείτε την πολυκομματική συνεργασία;
Ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι η πρωτιά στις εκλογές και έχει αναλυθεί από αρμόδια χείλη το γιατί. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. έρχεται αντιμέτωπο με ένα υπαρξιακό δίλημμα, με ποιους θα πάει και ποιους θ’ αφήσει, όπως λέει και το τραγούδι. Η στάση του μέχρι στιγμής είναι επαμφοτερίζουσα, αλλά δεν μπορώ να διανοηθώ ότι ο κ. Ανδρουλάκης θα δείξει εμπιστοσύνη στον άνθρωπο που παρακολουθούσε τη ζωή του σαν Μεγάλος Αδελφός! Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θεωρώ ότι μπορεί, μεταξύ πολλών άλλων, να εγγυηθεί τη δημοκρατία, που τόσο έχει δεινοπαθήσει τα τελευταία χρόνια, και την αναχαίτιση της μεγαλύτερης αναδιανομής πλούτου που έχει γίνει ποτέ στη χώρα μας με την απελευθέρωση των πλειστηριασμών.