Για μία ακόμη χρονιά, η Ένωση Βορειοηπειρωτών Ζακύνθου διοργάνωσε ένα μεγάλο και πολυπληθέστατο γλέντι, για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της.
Ένα μεγάλο μέρος από την κοινότητα των Βορειοηπειρωτών που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στο νησί μας και που τονώνουν σε τεράστιο βαθμό την τοπική οικονομία, συγκεντρώνεται με κάθε αφορμή και συσφίγγουν τις σχέσεις τους, ανανεώνουν τους στενούς δεσμούς μεταξύ τους και με το νησί, κρατώντας ζωντανά και τα δικά τους έθιμα, τις ηπειρώτικες παραδόσεις.
Παραδοσιακή μουσική και χορός, από μικρούς και μεγάλους και κέφι χαρακτηρίζουν κάθε χρόνο τη συγκεκριμένη γιορτή που έχει γίνει θεσμός.
Τη γιορτή που γίνεται κάθε χρόνο στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα του ξενοδοχείου Caretta, τίμησαν με την παρουσία τους ο Βουλευτής Ζακύνθου Διονύσης Ακτύπης, ο Δήμαρχος Ζακύνθου Νικήτας Αρετακης, η Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου Κατερίνα Μοθωναίου, οι θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες Κώστας Καποδίστριας και Γιώργος Στασινόπουλος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου Ζακύνθου Σταύρος Κακολύρης, ο πρώην υπουργός και σύζυγος της Περιφερειάρχη Ιονίων Νησιών, Απόστολος Κράτσας κ.α.
Στη γιορτή φυσικά δεν έλειψε ζωντανή μουσική με καλεσμένους Ηπειρώτες καλλιτέχνες και ο χορός με το τραγούδι κράτησαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Και του χρόνου!
Γ. Αναγνωστόπουλος
Η ιστορία του νησιού της Ζακύνθου στα βάθη των αιώνων, είναι πολλές φορές συνδεδεμένη με μεταναστεύσεις ανθρώπων που για πολλούς λόγους βρήκαν στο “Φιόρο του Λεβάντε”, το λιμάνι τους.
Άλλωστε, από δημιουργίας των κοινωνιών, δεν έπαψε ποτέ αυτή η κινητικότητα ανθρώπων σε τόπους.
Οι ενσωματώσεις, έφεραν άλλοτε σπουδαίους ανθρώπους και άλλοτε εργατικούς ή μαχητές και επαναστάτες, στα αβέβαια χρόνια των κινδύνων από την θάλασσα…
Σπουδαία ονόματα μεταναστών, έγραψαν ιστορία στο νησί μας!
Μια οικογένεια από αυτές, ήταν και εκείνη του Διονυσίου Σολωμού!
Οι μεταναστεύσεις Ηπειρωτών στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, έφεραν στο νησί σπουδαίους ανθρώπους, που διέπρεψαν, έζησαν και τάφηκαν στη Ζάκυνθο, αφήνοντας πίσω τους, γενιές απογόνων μέχρι σήμερα.
Κάποιοι, συνέδεσαν τα ονόματά τους με την ιστορία και τις παραδόσεις μας.
Μια από αυτές τις οικογένειες, εκείνη του Καλαρρυτινού αργυρογλύπτη Μπάφη, που έχει φιλοτεχνήσει την λάρνακα του Αγίου Διονυσίου!
Είναι παγκόσμια γνωστή η απίστευτη Ζακυνθινή ιστορία, με την πλήρη διάσωση της εβραϊκής κοινότητας στα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου!
Οι μεταναστεύσεις Βορειοηπειρωτών στη Ζάκυνθο είναι πολύ παλιές…
Πάρα πολλά σημερινά ζακυνθινά επώνυμα, έχουν ρίζα από εκεί και είναι λεπτομερώς καταγεγραμμένα στο λεξικό του αείμνηστου Χ. Ζώη.
Στα χρόνια μας, μια σημαντική κοινότητα δημιούργησαν οι Βορειοηπειρώτες που εμφανίστηκαν κάπου στο 1990, μετά το άνοιγμα των συνόρων και την πτώση του καταπιεστικού καθεστώτος εκεί.
Τριάντα δύο χρόνια μετά, άνθρωποι του μόχθου, οικογενειάρχες, έχουν δημιουργήσει αξίες, επιχειρούν, συνέβαλαν με σκληρή δουλειά στην τουριστική ανάπτυξη, αγαπάνε τα χώματα του τόπου που αποφάσισαν να προχωρήσουν τη ζωή τους, ενσωματώθηκαν στα έθιμα μας, τα παιδιά τους γεννήθηκαν εδώ και διαπρέπουν.
Είναι Έλληνες και Ζακυνθινοί με τη βούλα!
Σπ. Καμπιώτης