Όσον αφορά την υπόθεση του έργου… οι τραγωδίες του Ευριπίδη «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» και η «Ιφιγένεια εν Ταύροις» συγχωνεύονται σε μία παρωδία, με τον τίτλο: «Ιφιγένεια εν γένει… tragic!». Το έργο αυτό ακολουθεί την δομή των δύο αυτών τραγωδιών, παρωδώντας ωστόσο, τόσο τα αίτια του Τρωικού πολέμου, όσο και τις ιδιότητες των προσώπων.
Έτσι στο πρώτο μέρος η υπόθεση έχει ως εξής: ο Πάρις έχει κλέψει την Ελένη και οι Αχαιοί έχουν συγκεντρωθεί στην Αυλίδα για να αποπλεύσουν για την Τροία και να την κυριεύσουν. Η άπνοια όμως τους ακινητοποιεί. Τότε ο μάντης Κάλχας προφητεύει πως πρέπει να θυσιαστεί η κόρη του Αγαμέμνονα, η Ιφιγένεια, στη θεά Άρτεμη, ώστε να πάψει η άπνοια . Με πρόσχημα τον γάμο της Ιφιγένειας με τον Αχιλλέα καλούν και φέρνουν στην Αυλίδα την ίδια μαζί με τη μητέρα της Κλυταιμνήστρα. Τυχαία η Κλυταιμνήστρα συναντά τον Αχιλλέα και ανακαλύπτει ότι δεν γνωρίζει τίποτα για αυτόν τον γάμο και ότι πρόκειται περί απάτης. Ο Αχιλλέας συναινεί να προασπιστεί την τιμή του και την ζωή της Ιφιγένειας, η οποία όμως αποφασίζει να θυσιαστεί για το καλό της πατρίδας.
Στο δεύτερο μέρος, βρίσκουμε την Ιφιγένεια στον ναό της Άρτεμης στην Ταυρίδα, να κάνει εξαγνισμούς στα θύματα που προορίζονται για σφαγή. Κυρίως θυσιάζονται Έλληνες που συλλαμβάνονται με την είσοδό τους στην Ταυρίδα. Η Ιφιγένεια έχει δει ένα κακό όνειρο και θεωρεί ότι ο αδερφός της ο Ορέστης είναι νεκρός. Στο μεταξύ ο Ορέστης και ο Πυλάδης φτάνουν στην Ταυρίδα , μετά από χρησμό και με εντολή του θεού Απόλλωνα να πάρουν το άγαλμα της θεάς Άρτεμης, ώστε να απαλλαγεί ο Ορέστης από τις Ερινύες, που τον κυνηγούν για την μητροκτονία που έκανε. Όμως οι δύο ήρωες συλλαμβάνονται και με εντολή του βασιλιά Θόα οδηγούνται για θυσία. Ακολουθεί η σκηνή της αναγνώρισης μεταξύ της Ιφιγένειας και του Ορέστη. Η Ιφιγένεια τελικά με τέχνασμα και με τη βοήθεια της θεάς Αθηνάς καταφέρνει να αποδράσουν όλοι μαζί παίρνοντας μαζί τους και το άγαλμα.
Το έργο «Ιφιγένεια εν γένει… tragic!» όπως λέει και η ίδια η συγγραφέας: «δίνει μια άλλη διάσταση, στο γιατί πραγματικά έγινε ο Τρωικός πόλεμος (σιγά μην έγινε για ένα πουκάμισο αδειανό, για μια «Ελένη»), και κατ’ επέκταση, στην όποια θυσία ζητάνε οι εκάστοτε κρατούντες, από τα αθώα(;) θύματά τους, για το «καλό της πατρίδας». Όταν η εξουσία παντρεύεται την απληστία και την έπαρση, γεννιούνται εγκλήματα. Όταν η παραπληροφόρηση και η προπαγάνδα, συναντάει την αμάθεια, την απάθεια και την αφέλεια τότε γεμίζει ο κόσμος «Ιφιγένειες».
«Αρχικά θέλω να ευχαριστήσω τη Θεατρική Σκηνή Ζακύνθου και τον Πρόεδρό της κ Τιμόθεο Ζώντο για την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό μου. Επίσης να ευχαριστήσω όλη την ομάδα για την αμέριστη συμπαράσταση τους σε αυτό το κοινό ταξίδι. Μια παράσταση έχει πολύ κόπο και κούραση μέχρι να φτάσει στο μαγικό σημείο του τρίτου κουδουνιού. Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω όλους εσάς που μας στηρίζετε με την πολύτιμη παρουσία σας. Εύχομαι καλή θέαση!
Υ.Γ Θα ήθελα να μου επιτρέψετε ως επαγγελματίας της τέχνης να εκφράσω την κάθετη άρνησή μου για το Προεδρικό Διάταγμα 85/2022 που απαξιώνει τα πτυχία μας και εμάς τους ίδιους. Δεν αφορά μόνο εμάς τους καλλιτέχνες, αλλά και εσάς! Φανταστείτε έναν κόσμο χωρίς Τέχνη…»
Η Λίλιαν Δημητρακοπούλου είναι ηθοποιός, θεατρική συγγραφέας, σεναριογράφος και σκηνοθέτης. Είναι απόφοιτος του «Θεάτρου Τέχνης – Κάρολος Κουν» . Ανήκε στο δυναμικό του για επτά χρόνια, όπου έπαιξε σε πολλά έργα ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου, καθώς και σε έργα Αρχαίου Δράματος, στην Επίδαυρο, Ηρώδειο, Ολυμπία κλπ Επίσης έχει εργαστεί στην τηλεόραση σε πολλές σειρές. Από το 2000 διδάσκει θέατρο, ανεβάζει και σκηνοθετεί παραστάσεις με το θεατρικό εργαστήρι του Δήμου Βύρωνα.
Το 2006 πήρε το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου θεατρικού συγγραφέα , από την Εταιρία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων για το έργο «Ποιος σκότωσε τον William». Έκτοτε έχει γράψει κι άλλα θεατρικά έργα, που έχουν παιχτεί με μεγάλη επιτυχία. Το δε, έργο της «Παραμερίζουμε ποιητή για να περάσεις» που είναι ένα αφιέρωμα στον ποιητή Γιάννη Ρίτσο, έλαβε μέρος σε μεγάλα φεστιβάλ σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Τέλος διασκεύασε το έργο του Κάρολο Γκολντόνι «Υπηρέτης δύο αφεντάδων» για παιδιά, το οποίο ανέβηκε στο θέατρο «Τζένη Καρέζη» σε σκηνοθεσία Κώστα Καζάκου.
Κορυφαίος: Τάκης Βρυώνης
Χορός: Γιάννης Λευτάκης – Γιώργος Μυλωνάς
Αγαμέμνων: Γιώργος Καραγεώργος
Μενέλαος: Σταύρος Χριστοδουλόπουλος
Κάλχας: Νίκος ζώντος
Κλυταιμνήστρα: Όλγα Παρασκευοπούλου
Ιφιγένεια: Μαρία Κοντονή
Αχιλλέας: Διονύσης Λιμούρης
Γέρος Αμνήσιος: Λουκάς Ιωσηφίδης
Ακόλουθη α: Διονύσης Λιμούρης
Ακόλουθη β : Τάκης Βρυώνης
Πυλάδης: Γιάννης Λευτάκης
Ορέστης: Γιώργος Μυλωνάς
Βοσκός: Γιώργος Καραγεώργος
Θόας: Νίκος Ζώντος
Αγγελιοφόρος: Λουκάς Ιωσηφίδης
Βουκόλος: Σταύρος Χριστοδουλόπουλος
Θεά Αθηνά: Αναστασία Κολοκοτσά
Παραγωγή : Θεατρική σκηνή Ζακύνθου
Σκηνοθεσία – διασκευή: Όλγα Παρασκευοπούλου
Βοηθος σκηνοθετη: Αναστασία Κολοκοτσά
Σκηνικά: Νίκος Σαλαμούρης
Χορογραφίες – κινησιολογία : Μαρία Κοντονή
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Γιώργος Καραγεώργος
Θεατρολόγος: Αθηνά Σαραντίδη
Ήχος – φώτα: Άκης Ζώντος
Σχεδιασμος αφισας: Διονύσης Στραβοπόδης
Επιμέλεια αφίσας – προγράμματος: Έντυπο- Μιχάλης Γεώργιζας
Κατασκευή σκηνικών: μπάμπης καρυδάκης, διονύσης φουρνογεράκης
Ενδυματολογική επιμέλεια – σχεδιασμός κουστουμιών: Όλγα Παρασκευοπούλου
Μουσική επένδυση: Γιώργος Καραγεώργος, Όλγα Παρασκευοπούλου
Μακιγιάζ: Χριστίνα Σιμιτσόγλου
Φωτογράφιση: Σάκης Φουρνογεράκης
Κατασκευή κουστουμιών: Γιάννα Κουρή, Ελένη Βλασοπούλου, Μαύρα Μπιάζη
Ώρα έναρξης: 21:15 – Καθημερινά εκτός Δευτέρας και Τρίτης
Τηλέφωνο κρατήσεων 2695061343
Παραστάσεις από Σάββατο 4/2 έως και Κυριακή 19/2.
Συνδιοργάνωση: Περιφέρεια Ιονίων Νήσων