Ο κ. Ακτύπης σημείωσε ότι πρέπει να γίνει γρήγορα η μελέτη για στήριξη των πρανών, ενώ για αυτό το σκοπό, αυτό το διάστημα, είναι σε επαφή με το Υπουργείο Εσωτερικών και τον Υφ. Οικονομικών για να εξασφαλιστούν οι απαραίτητοι πόροι. Μάλιστα, ενημέρωσε και το γραφείο του Πρωθυπουργού για το πρόβλημα.
Χθες, μόλις ολοκλήρωσε την αυτοψία, δήλωσε στην ΗΜΕΡΑ: «Υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα. Υπάρχει μια πολύ μεγάλη κατολίσθηση, η οποία απειλεί την πόλη και θεωρούμε ότι πρέπει να γίνει παρέμβαση εδώ και τώρα. Δυστυχώς, πριν 20 χρόνια, όταν ήμασταν εμείς Δημοτική Αρχή κάναμε μια μελέτη (Λέκκα) γιατί βλέπαμε ότι υπάρχει πρόβλημα αποσταθεροποίησης των πρανών. Δυστυχώς επί 20 χρόνια δεν έγινε απολύτως τίποτα και βλέπουμε ότι πλέον το φαινόμενο είναι πολύ χειρότερο απ’ ότι ήταν εδώ και 20 χρόνια. Πλέον απειλούνται περιουσίες και η πόλη.Είμαι εδώ για να πάρουμε φωτογραφίες και να μπορέσουμε να δείξουμε την αναγκαιότητα που υπάρχει. Θα συνεχίσουμε την πίεση στα υπουργεία. Είναι ενημερωμένος και ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Πέτσας για το πρόβλημα. Επίσης, θα έχουμε μια συνάντηση αυτή την εβδομάδα με τον Υφυπουργό Οικονομικών, γιατί είναι θέμα κονδυλίων που πρέπει να καλυφθούν, καθώς και με την Πολιτική Προστασία. Είναι τεράστιο το πρόβλημα και πρέπει όλοι οι φορείς μαζί Περιφέρεια, Δήμος να σκύψουμε στο θέμα. Είναι το νούμερο ένα πρόβλημα που έχουμε στη Ζάκυνθο. Από κάτω βρίσκεται το σχολείο και κινδυνεύουν περιουσίες και ζωές. Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με τα τοιχία του Κάστρου, τα πρανή υποχωρούν και υποχωρούν και οι πέτρες. Υπάρχουν σπίτια από κάτω που κινδυνεύουν. Πρέπει να το λύσουμε».
Ο κ. Φιορεντίνος ευχαρίστησε τον Βουλευτή για το ενδιαφέρον του και τόνισε: «Ο Βουλευτής γνωρίζει το θέμα και είδε τι έγινε και μετά τις πρόσφατες κατολισθήσεις. Έχουμε σπίτια που κινδυνεύουν και πρωτίστως κινδυνεύει και η πόλη. Είναι σε επαφή με τα Υπουργεία και πρέπει να συνεργαστούμε όλοι για να έχουμε θετικά αποτελέσματα».
Ο Δήμαρχος Ζακύνθου Νικήτας Αρετάκης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και τονίζει ότι είναι ανάγκη άμεσα να γίνει μελέτη. «Είδα ότι έχουν αποκολληθεί τεράστιοι όγκοι από τα πρανή και έχουν μετακινηθεί προς τα κάτω με αποτέλεσμα τμήματα του τοιχίου του Κάστρου να έχουν πέσει στον δρόμο. Αυτό δείχνει την επικινδυνότητα και στο μέλλον τείνει να καταστραφεί όλο το πρανές και μαζί το τοίχωμα του Κάστρου. Πρέπει να γίνει μελέτη αντιστήριξης του πρανούς όπως γίνεται στους εθνικούς δρόμους με τοίχους λίθινους μέσα σε ειδικό πλέγμα. Κάτι τέτοιο έχει προτείνει παλαιότερα και το ΙΓΜΕ. Αν γίνει η μελέτη αυτή, θα πρέπει σε όλη την περιοχή να γίνει επέμβαση ώστε όπου αλλού χρειάζεται τοιχίο αντιστήριξης να εφαρμοστεί για να σταματήσουν οι κατολισθήσεις. Όπως και στην περιοχή που είχε ξεσπάσει φωτιά, η οποία είναι πολύ μεγάλη και έχει αποψιλωθεί εντελώς με αποτέλεσμα τα νερά να παρασέρνουν μεγάλους όγκους χωμάτων. Έχουν ανοίξει κρατήρες στο έδαφος και είναι πολύ επικίνδυνη αυτή η κατάσταση. Πρέπει να γίνουν και άλλες παρεμβάσεις και πρέπει όλα να αξιολογηθούν. Η δημοτική αρχή έχει δείξει τεράστιο ενδιαφέρον για τη Μπόχαλη. Θα κάνω αιτήματα στους Υπουργούς. Ξοδεύουμε χρήματα, ενώ σοβαρότατες ανάγκες τις έχουμε αφήσει στο έλεος του Θεού. Και μελέτη θα υπάρξει και οι ανάλογες πιστώσεις. Αν καταλάβουν το μέγεθος του προβλήματος οι Υπουργοί, θα συνδράμουν με την παροχή των πιστώσεων».
Ο κ. Ντίνος Κωστάκης κάτοικος της περιοχής εξέφρασε τους προβληματισμούς του στην ΗΜΕΡΑ: «Δεν έχει απλώς χειροτερέψει, πλέον είναι επικίνδυνο. Οι πρώτες κατολισθήσεις έγιναν πέρσι και δεν τις έλαβε κανένας υπόψη. Οι δεύτερες έγιναν τώρα, όμως την τρίτη φορά θα μας πλακώσει και θα μας θάψει ζωντανούς… Είναι 20 χρόνια σε εκκρεμότητα το θέμα και έχει φτάσει στο απροχώρητο. Υπάρχουν δυο μελέτες του ΙΓΜΕ οι οποίες επισημαίνουν από τι έχουν γίνει κατολισθήσεις και έχουν προτάσεις. Οπότε όποιος θέλει να τις χρησιμοποιήσει, δεν χρειάζεται να κάνει μελέτη. Την Κυριακή ήταν ο Δήμαρχος με τον κ. Πάστρα εδώ και μας είπαν ότι μόλις φτιάξει ο καιρός θα μπορέσουν να βοηθήσουν και ζήτησαν τη γνώμη μου. Τους είπα ότι πρέπει να μπουν κυβόλιθοι μέσα σε πλέγματα για να κρατήσουν σημεία του βουνού. Στον αύλειο χώρο της εκκλησίας υπάρχουν ρωγμές. Πρέπει να λάβουν υπόψη τους. Το έδαφος υποχωρεί… Πρέπει να ληφθούν μέτρα»