Όπως σημειώνεται στο news247.gr, όπου αναλύονται τα παραπάνω στοιχεία: «Κατακόρυφα αυξήθηκαν οι ψυχικές διαταραχές τα τελευταία τρία χρόνια στη Ελλάδα, καθώς από το περίπου 5% στον γενικό πληθυσμό που ήταν προ πανδημίας, πλέον το 22,8% των πολιτών, δηλαδή περίπου 1 στους 4, αντιμετωπίζουν κάποιο θέμα ψυχικής υγείας.
Μάλιστα, το πρόβλημα επικεντρώνεται και σε εργαζόμενους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, οι οποίοι ακόμα και αν έχουν αρθεί τα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στην ψυχική τους υγεία.
«Η πανδημία επηρέασε μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού. Σε έρευνες που έχουν γίνει φάνηκε ότι όχι μόνο όσοι έμειναν σπίτι κατά τη διάρκεια των αυστηρών lockdown, αλλά και όσοι εργάζονταν, βίωσαν έντονη πίεση και στρες. Ως εκ τούτου, προκλήθηκαν ψυχικές διαταραχές», η Ζωή Ράπτη, υφυπουργός Υγείας, υπεύθυνη για τη μεταρρύθμιση της ψυχική υγεία».
Συγκεκριμένα οι πολίτες αντιμετωπίζουν:
•Το 15% αγχώδεις διαταραχές
•Το 7% εξάρτηση από αλκοόλ και άλλες ουσίες
•Το 6% βαριά κατάθλιψη
•Το 3% παιδοψυχιατρικές καταστάσεις
•Περίπου 1% με 2% διπολική διαταραχή
•Το 1% σχιζοφρένεια και ψυχώσεις
•Το 1% ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή
•Το 1% άνοια
•Το 5% με 10% άλλες ψυχικές διαταραχές
Η ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια Μαρία Καρακασίδη σχολίασε στην ΗΜΕΡΑ τα παραπάνω ευρήματα. Μεταξύ άλλων σημείωσε: «Έχουν αυξηθεί οι άνθρωποι που παραπονιούνται για κρίσεις πανικού, άγχος και διάφορα ψυχοσωματικά προβλήματα. Έχουν αυξηθεί τα περιστατικά κατάθλιψης και σε νεότερες ηλικίες. Βλέπουμε πολλά περιστατικά που δεν δικαιολογείται για το νεαρό της ηλικίας τους να έχουν τόσο άγχος και τέτοια καταθλιπτική διάθεση. Ο κόσμος έχει επηρεαστεί από τον εγκλεισμό τα τρία τελευταία χρόνια, την οικονομική ανασφάλεια, τις διαταραγμένες σχέσεις μεταξύ της οικογένειας, ενώ επίσης, έχει αυξηθεί η ενδοοικογενειακή βία. Γενικά ζούμε σε μια δύσκολη εποχή που επηρεάζει πάρα πολύ ψυχική υγεία των ανθρώπων».
Ερωτηθείσα για το αν η Ζάκυνθος ακολουθεί τον «κανόνα»… απάντησε: «Στη Ζάκυνθο επειδή είναι κλειστή η κοινωνία, οι άνθρωποι πολλές φορές κλείνονται στον εαυτό τους. Δυσκολεύονται να είναι ο εαυτός τους και αυτό επηρεάζει αρνητικά τη ψυχολογία τους, διότι τους νοιάζει πολύ η γνώμη των άλλων. Η ζωή τους επηρεάζεται πάρα πολύ από τους άλλους και δεν μπορούν να ζήσουν ελεύθερα, όπως επιθυμούν πραγματικά και έτσι, είναι πιο δύσκολες οι συνθήκες για αυτούς».
Όσον αφορά τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από το υπουργείο, σημείωσε: «Ισχύουν… αυτή είναι η πραγματικότητα. Στη Ζάκυνθο, βέβαια, δεν έχουμε πολύ εργασιακό στρες, διότι δεν υπάρχει ανεργία στην πραγματικότητα. Έχουν όμως άλλα ζητήματα που αφορούν την προσωπική και οικογενειακή τους ζωή, τις σχέσεις τους με τους άλλους και τις σχέσεις με τον εαυτό τους. Ο άνθρωπος για να είναι ψυχικά ισορροπημένος και υγιής οφείλει να τα έχει βρει με τον εαυτό του και να έχει κάνει μια δουλειά για αυτό εσωτερική και ψυχική. Κάτι για το οποίοι οι Ζακυνθινοί εξαιτίας της κλειστής κοινωνίας δυσκολεύονται να το πετύχουν. Πρέπει να σπάσουμε αυτό το ταμπού. Δεν είναι ταμπού να πας στον ψυχολόγο και να ζητήσεις βοήθεια. Η ποιότητα κοινωνικής ζωής στη Ζάκυνθο είναι σε χαμηλό επίπεδο πράγμα που επηρεάζει τη ψυχική υγεία των ανθρώπων. Για παράδειγμα, περνούν τα Χριστούγεννα και δεν γίνεται καμία εκδήλωση. Η πόλη είναι μέσα στο σκοτάδι και κανείς δεν έχει ερεθίσματα να βγει και να κάνει πράγματα. Όλα αυτά επηρεάζουν την ψυχολογία μας. Αυτό πρέπει να το δουν και οι πολιτικοί, διότι ένα μέρος δεν είναι μόνο τουρισμός… Η Ζάκυνθος τον χειμώνα είναι σαν μια κλειστή επιχείρηση… Δεν μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τη ζωή μας τον χειμώνα στη Ζάκυνθο σαν να είμαστε κλειστό μαγαζί που περιμένει να ανοίξει το Πάσχα. Πολλών ανθρώπων η ψυχολογία επηρεάζεται, επειδή εργάζονται πάρα πολλές ώρες το καλοκαίρι και τον χειμώνα κάθονται. Είναι «στο κόκκινο» έξι μήνες και μετά πέφτει στην αδράνεια. Αυτό δημιουργεί ψυχολογικά προβλήματα».