Αρχικά ο κ. Γιάννης Φιλιπποπολίτης, τόνισε: «Μέχρι τώρα πάνε καλά οι κρατήσεις. Ο Γενάρης και ο Φλεβάρης είναι σημαντικοί μήνες και έχουμε τον ρυθμό των κρατήσεων που περιμέναμε. Οι εκθέσεις πια δεν παίζουν τον ρόλο που έπαιζαν στο παρελθόν που είχαν μεγάλη σημασία. Τώρα είναι απλά μια ευκαιρία να πούμε κάποια πράγματα με τους συνεργάτες μας. Πρόσφατα έγιναν στην Ολλανδία, στη Μαδρίτη, στο Ελσίνκι. Αυτές που παίζουν μεγαλο ρόλο είναι το Βερολίνο και το Λονδίνο. Οι άλλες εκθέσεις έχουν υποβαθμιστεί αρκετά. Γενικά είμαστε ευχαριστημένοι. Υπάρχει μια συνέχεια στην περσινή δυναμική και μένει να δούμε ότι δεν θα ανακοπεί το κύμα αυτό από άλλους παραγοντές. Ελπίζουμε ότι δεν θα κοπεί και θα έχουμε μια εξίσου καλή χρονιά. Εκθέσεις όπως είπαμε δεν έχουν τόσο μεγάλη σημασία πια. Το ίντερνετ έχει πάρει τη δόξα… του χαρτιού και της προσωπικής επαφής. Όλοι ψάχνουμε διαδικτυακά. Τώρα βρίσκει ο καθένας ό,τι θέλει στο ίντερνετ». Ερωτηθείς για τις αγορές στις οποίες θα βασιστεί και φέτος το νησί μας σημείωσε: «Δεν αλλάζουν τα δεδομένα… Αγγλία πρώτα, μετά Πολωνία και Ολλανδία. Ακολουθούν άλλες χώρες όπως Τσεχία και Ιταλία. Η Γερμανία δείχνει κάποια συμπαθητικά δείγματα. Δεν περιμένουμε, όμως, ότι θα γεμίσουμε Γερμανούς».
Την ικανοποίησή του από τα δεδομένα μέχρι στιγμής εξέφρασε και ο τουριστικός πράκτορας Μάνθος Μπολίδης. Όπως είπε: «Το feedback που έχουμε είναι θετικό. Βλέπουμε να πραγματοποιούνται… τα αναμενόμενα. Έχουμε καλή ροή κρατήσεων. Ευελπιστούμε ότι αυτό δεν θα αλλάξει και ότι θα μπορέσουμε να φτάσουμε στην αρχή της σεζόν με μια τάση να έχουμε καλύτερη χρονιά από πέρσι».
Για την ανησυχία που υπάρχει εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, σχολίασε: «Όλοι πάντα ανησυχούν, γιατί με όσα συνέβησαν ειδικά στο ενεργειακό, ευελπιστούν ότι θα έχουμε μια μείωση τιμών, γιατί αν παραμείνουν έτσι θα δυσκολέψει τα πράγματα. Στην Ολλανδία διαπιστώσαμε ότι ενώ ακρίβυνε το πακέτο, υπήρξε στην αρχή μια αδράνεια και διστακτικότητα, αλλά μετά επανήλθαν στο επίπεδο των κρατήσεων. Από άλλες αγορές όπως η Τσεχία, Σλοβενία, Σλοβακία και Σερβία τα πράγματα, ενώ δείχνουν ότι πάνε καλά, υπάρχει μια διστακτικότητα. Το μπάτζετ της κάθε οικογένειας αλλάζει και τον προγραμματισμό της. Όλα δείχνουν με τις επαφές που κάνουμε ότι βρισκόμαστε σε καλύτερη πορεία από πέρσι. Ευελπιστούμε ότι δεν θα αλλάξει κάτι και περιμένουμε ένα καλοκαίρι αρκετά καλό».
Για το πώς θα κινηθούν φέτος, οι παραδοσιακές αγορές για τη Ζάκυνθο, τόνισε: «Πιστεύω ότι η Αγγλία θα πάει πολύ καλά, όπως επίσης, και η Πολωνική και η Ολλανδική. Θα έρθουν φέτος περισσότεροι Αυστριακοί και Γερμανοί. Η Σερβία, επίσης, θα μεγαλώσει το πρόγραμμα για τη Ζάκυνθο και επίσης από Ιταλία θα καλυτερέψει η εικόνα. Το θετικό είναι χώρες όπως η Γαλλία και το Βέλγιο ενδιαφέρονται περισσότερο για μας. Οι Σκανδιναβοί θα ανεβάσουν το ποσοστό τους. Κάποιες αγορές που υστερούμε σε σχέση με νησιά του Αιγαίου, όπως η γαλλική και η γερμανική θα ήταν καλό αν τις είχαμε, γιατί θα ήμασταν πιο ασφαλής».
Όσον αφορά τα άλυτα προβλήματα του τόπου τα οποία αναμένεται να επηρεάσουν σε διάφορα επίπεδα τη σεζόν, αρχικά, ο κ. Μπολίδης μίλησε για το θέμα των slots, αλλά και το Ναυάγιο. Όπως είπε: «Ακόμα δεν ξέρουμε τι θα γίνει με τα slots. Επίσης, ένα σημαντικό θέμα είναι θα δούμε τι θα γίνει με το Ναυάγιο και την επισκεψιμότητα στον χώρο εκεί. Στο νησί συμβαίνει το παράδοξο ότι υοπάρχει επισκεψιμότητα χωρίς έλεγχο, ενώ άλλα γραφεία δεν τους πάνε και αυτό έχει δημιουργήσει θέμα. Ένα άλλο μεγάλο θέμα είναι οι υποδομές. Αν έχουν πρόβλημα με τα σκουπίδια, την αποχέτευση και το νερό μπορεί να υπάρξουν πολύ άσχημες συνέπειες Στοχεύουμε να φέρουμε πολύ κόσμο στο νησί και αυτό μπορεί να γίνει μπούμερανγκ. Έχουν ανησυχία για τις υποδομές οι tour operator».
Από την πλευρά του, ο κ. Φιλιπποπολίτης έθιξε ένα άλλο μεγάλο θέμα που έχει να κάνει με την τέλεση των πολιτικών γάμων στο νησί μας και τον γαμήλιο τουρισμό, καθώς όπως τόνισε η δημοτική αρχή αποφάσισε να διπλασιάσει τα τέλη…
«Πάντα υπάρχει πρόβλημα στις υποδομές. Αυτό που έγινε πρόσφατα και πραγματικά είναι πολύ λυπηρό είναι ότι ξαφνικά αποφάσισε ο Δήμος να διπλασιάσει τα τέλη των γάμων. Αυτό έχει μεγάλη σημασία. Όσοι ήθελαν να παντρευτούν πλήρωναν 150 ευρώ για το παράβολο και ξαφνικά φέτος έφτασε στα 300 ευρώ, χωρίς λόγο και αιτία… Αυτό ισχύει για τους τουρίστες. Αυτό σημαίνει ότι χάνουν οι διοργανωτές, γιατί δίνουν από τώρα τιμές για το 2024, όχι για το 2023 και εμάς μας λένε μέσα στο 2023 ότι πρέπει να διπλασιάσουμε τα τέλη που τα πληρώνει ο κάθε διοργανωτής από την τσέπη του. Πρέπει να καταλάβουν ότι η αγορά κινείται διαφορετικά… Πρέπει να βλέπουμε δυο χρόνια μπροστά. Πρέπει να μας πουν ότι τα παράβολα για το 2024 θα είναι π.χ. 1.000 ευρώ και όχι ξαφνικά αρχές του Γενάρη να μαθαίνουμε μέσα στο 2023 ότι αλλάζει το παράβολο. Μας στεναχωρεί αυτή η προχειρότητα και όλα τα άλλα… όπως το Ναυάγιο».