Σχετικά με την διαδικασία που θα ακολουθηθεί από την Π.Ε. για τις επιχειρήσεις, η Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου, Κατερίνα Μοθωναίου, εξήγησε: «Δημιουργήθηκε η Επιτροπή από την Περιφέρεια με δυο μηχανικούς και έναν διοικητικό. Θα ξεκινήσει σήμερα η καταγραφή των ζημιών στις επιχειρήσεις και στις καλλιέργειες. Μπορούν να έρθουν στην Π.Ε. να δηλώσουν τις καταστροφές. Πρέπει αρχικά, να συγκεντρώσουμε τις αιτήσεις και να χωροθετήσουμε τις περιοχές που επλήγησαν, ώστε στη συνέχεια να προχωρήσουμε στη διαδικασία υποβολής αιτήματος για αποζημίωση. Είναι μια διαδικασία χρονοβόρα, αλλά πρέπει να γίνουν οι αυτοψίες και να δείξουμε τις ζημιές που έπαθαν οι συμπολίτες μας για να μπορέσουν να αποζημιωθούν. Οι πολίτες πρέπει να κρατήσουν φωτογραφικό υλικό της ζημιάς που έχουν πάθει. Αν αφορά το σπίτι τους πρέπει να απευθυνθούν στις υπηρεσίες του Δήμου. Αν αφορά επιχείρηση, να έρθουν στην Περιφέρεια, θα πάρουν μια αίτηση θα τη συμπληρώσουν και θα την καταθέσουν».
Όσοι από τους κατοίκους του νησιού υπέστησαν ζημιές εντός των πρώτων και κύριων κατοικιών τους από την ισχυρή βροχόπτωση της 25ης και 26ης Ιανουαρίου 2023 μπορούν να προβούν στην προβλεπόμενη από τη νομοθεσία κατάθεση αίτησης οικονομικής ενίσχυσης για την αντιμετώπιση απλών επισκευαστικών εργασιών των κατοικιών που επλήγησαν ή/και την αντικατάσταση οικοσκευής τους, από τη Δευτέρα 30/01/2023 στα Γραφεία του Τμήματος Κοινωνικής Πρόνοιας και Κέντρου Κοινότητας Δήμου Ζακύνθου στον 1ο Όροφο του κτιρίου του «Μικρού Διοικητηρίου» ( με είσοδο από την οδό Τάλμποτ Κεφαλληνού)
Προκειμένου να κατατεθούν οι αιτήσεις οι ενδιαφερόμενοι
1. Οι ιδιοκτήτες της πληγείσας πρώτης και κύριας κατοικίας τους πρέπει να προσκομίσουν: Τα έντυπα Ε1 και Ε9 και το Εκκαθαριστικό, καθώς πρόσφατο λογαριασμό παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας, και φωτοαντίγραφο της σελίδας του τραπεζικού λογαριασμού τους με τον αριθμό ΙΒΑΝ
2. Οι ενοικιαστές κατοικίας που αποτελούν γι αυτούς κύρια κατοικία πρέπει να προσκομίσουν: Τα έντυπα Ε1 και Ε9 και το Εκκαθαριστικό, το Ηλεκτρονικό Συμφωνητικό Μίσθωσης, καθώς και πρόσφατο λογαριασμό παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας και φωτοαντίγραφο της σελίδας του τραπεζικού λογαριασμού τους με τον αριθμό ΙΒΑΝ
Απαραίτητο είναι το φωτογραφικό υλικό που αποτυπώνει ευκρινώς και διακριτά τη ζημιά που θα δηλωθεί και θα συνοδεύει το έντυπο της Αίτησης.
Ως καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης των αιτήσεων, ορίζεται η Δευτέρα 13η Φεβρουαρίου 2023
Πληροφορίες στα τηλ. 2695362 -118, -174 -175 -176
Σημειώνεται α) ότι η απλή – μικρή παρείσφρηση νερού, χωρίς να υπάρχει κάποια συγκεκριμένη, αλλά και επαληθεύσιμη βλάβη ή ζημία στην οικοσκευή του σπιτιού δεν χαρακτηρίζει την οικία ως πληγείσα από το καιρικό φαινόμενο β) πλημμυρικά περιστατικά με ζημιές στον περιβάλλοντα χώρο των οικιών δεν δηλώνονται στην παρούσα διαδικασία
Από την πλευρά του, ο Αντιδήμαρχος Νικήτας Σπίνος σημείωσε για τη διαδικασία: «Μηχανικοί του Δήμου θα κάνουν τις καταγραφές στις ζημιές κυρίως στα χωριά αλλά και γενικότερα στους δημοτικούς δρόμους. Οι πρώτες ενδείξεις είναι ότι σε πολλά σημεία χρειάζονται παρεμβάσεις, γιατί σημειώθηκαν πάρα πολλές κατολισθήσεις. Ξεκινάει από σήμερα, Δευτέρα και η δυνατότητα καταγραφής ζημιών σε σπίτια. Αυτό γίνεται στα γραφεία της Πρόνοιας. Έγινε επικοινωνία του Δημάρχου με το Υπουργείο Εσωτερικών και το πρωί της Παρασκευής υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ. Πέτσα, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Δήμαρχος του έκανε μια πρώτη ενημέρωση για τα πολλά προβλήματα που δημιουργήθηκαν και τις καταστροφές και από εκεί και πέρα θα προχωρήσουν οι διαδικασίες για να έχουμε τις αποζημιώσεις».
Ο κ. Σπίνος τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει υποστήριξη των ανθρώπων που εγκλωβίστηκαν στα σπίτια τους. Να σημειωθεί ότι την Παρασκευή διανεμήθηκαν τρόφιμα και νερό στους κατοίκους των περιοχών που παρέμειναν πλημμυρισμένες. «Είναι σημαντικό να υποστηριχθεί ο κόσμος. Στείλαμε τρόφιμα από την Πρόνοια. Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία. Θα γίνει η κατά το δυνατόν εκτενέστερη καταγραφή των ζημιών και θα προχωρήσουν οι αποκαταστάσεις από πλευράς του Δήμου, όπου έχουν γίνει ζημιές».
Η κ. Μοθωναίου μίλησε επίσης για τα έργα που πρέπει να γίνουν από ‘δω και στο εξης στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου όπου διαπιστώθηκε σοβαρό πρόβλημα και τόνισε ότι έγινε μεγάλη προσπάθεια από την Περιφέρεια. Επίσης, σημείωσε ότι τα αντιπλημμυρικά που είχαν γίνει βοήθησαν σε μεγάλο βαθμό, ωστόσο ο όγκος του νερού που έπεσε στο νησί ήταν πολύ μεγάλος.
«Βρεθήκαμε στη μάχη… Δεν είχαμε πρόβλημα στο Βανάτο ή στο Καλλιτέρο, λειτούργησαν τα αντιπλημμυρικά. Υπάρχει μια αστοχία στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου, στη θέση «Πλακάκι». Εκεί υπάρχει μια εργολαβία τρία χρόνια. Θα πρέπει να το μελετήσουμε, να δούμε τι συμβάινει και να γίνει εκ νέου παρέμβαση. Υπήρξαν προβλήματα στη Λίμνη Μακρή που είναι μια περιοχή με μεγάλο πρόβλημα, το υψομετρικό είναι ίδιο με τη θάλασσα. Δυστυχώς, δεν υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε και δεν το κάναμε. Λειτούργησε και η υδραυλική ικανότητα στο ποτάμι του Αγ. Χαραλάμπη. Έφευγε από εκεί το νερό. Ήταν τεράστια η ποσότητα του νερού. Ήταν μια βροχόπτωση που δεν έχει ξανασυμβεί. Επίσης, είχαμε μια σοβαρή κατολίσθηση στην περιοχή του Ακρωτηρίου. Φτιάχνουμε τεχνικό δελτίο για να γίνει το έργο. Θα πάει στο Υπουργείο Εσωτερικών για να χρηματοδοτηθεί. Πήγαμε στην Κυψέλη και στο Τραγάκιγια να δούμε και εκεί τι είχε γίνει. Άνοιξαν λακκούβες και προσπαθούμε να λύσουμε όλα τα προβλήματα. Το μεγάλο ζήτημα είναι να βάλουμε στηθαία κατά μήκος του δρόμου, ώστε σε νεροποντή να μην «φύγει» το αυτοκίνητο.».