Συνολικά από την Πέμπτη 25/1 έως και την Παρασκευή 26/1 έγιναν 75 αντλήσεις υδάτων από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ζακύνθου σε σπίτια και επιχειρήσεις και 95 απεγκλωβισμοί, εκ των οποίων, οι 6 στη λίμνη Μακρή με χρήση βάρκας.
Η Προϊσταμένη του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Ζακύνθου Μαρία Μουζάκη σημείωσε: «Υπήρξαν προβλήματα με αποτέλεσμα κάποιες οικογένειες να παραμείνουν εγκλωβισμένες στην ευρύτερη περιοχή της Λίμνης Μακρή και πιο πολύ προς την πλευρά της Τ.Κ Μουζακίου, Αγριλιά, Παντοκράτορα και ένα μεγάλο κομμάτι στους Αμπελόκηπους. Αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να πάρουν προμήθειες. Ήρθαμε σε επικοινωνία με τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου, ώστε να τους στείλουν πόσιμο νερό και τρόφιμα. Τα προβλήματα ήταν μεγάλα. Έχουν γίνει οι πρώτες αποκαταστάσεις, αλλά τα μηχανήματα της Πολ. Προστασίας ήταν έξω για να ανακουφίσουν τα πρώτα προβλήματα για να μπουν οι τεχνικές υπηρεσίες. Είχαμε ζημιές, όχι τόσο πολύ σε κατοικίες, όσο κυρίως σε ξενοδοχειακές μονάδες ».
Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αμπελοκήπων Σωτήρης Σούρμπης αναφέρθηκε στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε στη Λίμνη Μακρή και εξήγησε γιατί άργησε η απορροή. «Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στην Μπούκα του Λαγανά που έχουν μπαζώσει εδώ και τρία χρόνια. Πήγαμε με τον κ. Στασινόπουλο και όντως το έχουμε σπάσει το φράγμα. Αυτός είναι λόγος που «κρατάει» τα νερά. Όλα αυτά τα νερά στη λίμνη Μακρή καταλήγουν στη Μπούκα. Ήταν περίπου 100 εγκλωβισμένα σπίτια. Όσα έχουν χτιστεί μέσα στη λίμνη είχαν μεγάλο πρόβλημα. Επίσης στη γέφυρα στο Λυκούδι υπάρχει ένα φοβερό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε. Η ΔΕΥΑΖ έχει έναν αγωγό κολλημένο πάνω στη γέφυρα, ο οποίος συγκρατεί οτιδήποτε υπάρχει από τη μεριά που έρχονται τα νερά. Είναι στο κούτελο της γέφυρας. Θέλω να κηρυχθούν οι Αμπελόκηποι σε έκτακτη ανάγκη. Πρέπει να γίνουν πιο πολλά αντιπλημμυρικά έργα».
Ο Νίκος Αρβανιτάκης κάτοικος περιοχής εξέφρασε την αγανάκτηση του για όσα συνέβησαν, τονίζοντας ότι πολλοί άνθρωποι έμειναν αβοήθητοι, ενώ είχαν υποστεί τεράστιες ζημιές. «Η ζημιά που έχουμε υποστεί είναι τεράστια. Άνθρωποι κόντεψαν να πνιγούν. Εκτός από νερά ήρθαν και σκουπίδια… Ευχαριστώ τους φίλους μου τον Σάκη Λιβέρη και Μπάμπη Βυθούλκα που ήρθαν με το τρακτέρ να μας βοηθήσουν. Πήραμε την Πυροσβεστική και δεν υπήρχε περίπτωση να μπουν μέσα, γιατί ήταν πολύ το νερό. Εμείς δεν έχουμε να πληρώσουμε ούτε το ρεύμα. Πώς θα κάνω αίτηση. Το νερό είναι μέσα στο σπίτι και έχουν καταστραφεί τα πάντα. Είναι τριτοκοσμικά όλα αυτά. Να κοιτάξουν τα ποτάμια και να δουν που πάει το νερό και που «κολλάει». Θα κάνω αίτηση, αλλά πότε θα πάρω χρήματα; Έχουμε καταστραφεί. Κάηκαν τα πάντα, κουζίνες και ψυγεία».
Ο Διονύσης Θεοδόσης, ο οποίος, επίσης, αποκλείστηκε, τόνισε: «Είμαστε αποκλεισμένοι. Δεν μπορούμε να πάμε πουθενά. Είχαμε και διακοπή ρεύματος».
Η σύζυγος του, Νικολέτα Θεοδόση, είπε από την πλευρά της: «Αυτό το κακό γίνεται κάθε χρόνο και δεν τα καθαρίζουν… Δεν είχαμε ρεύμα την Πέμπτη».
Μεγάλος προβληματισμός επικρατεί πάντως μετά την κακοκαίρια και για τις κατολισθήσεις που σημειώθηκαν στην Μπόχαλη. Η Προϊσταμένη του Τμ. Πολ. Προστασίας της Π.Ε. Ζακύνθου Μαρία Μουζάκη δήλωσε: «Πήγαμε στην περιοχή να δούμε και έχουν γίνει επαφές με τα αρμόδια υπουργεία για να υπάρξουν χρηματοδοτήσεις και να γίνει ευρύτερη αποκατάσταση. Είχαμε πολύ μεγάλες κατολισθήσεις στην ευρύτερη περιοχή του Βασιλικού και στη Λιθακιά. Επίσης, είχαμε καθίζηση στο Ακρωτήρι. Θέλω να ευχαριστήσω τους συμπολίτες μας που ήταν συνεργάσιμοι στην αντιμετώπιση αυτού του τρομακτικού συμβάντος. τους άνδρες και τις γυναίκες της Π.Υ. Ζακύνθου και της αστυνομίας. Αυτοί οι άνθρωποι έδωσαν τον εαυτό τους και δέχτηκαν την δυσαρέσκεια των πολιτών».
Ο πρόεδρος της ΤΚ Μπόχαλης Σπύρος Φιορεντίνος, σημείωσε: «Στο Ακρωτήρι δημιουργήθηκε σε δυο σημεία μεγάλο πρόβλημα. Έγινε κατολίσθηση και διαβρώθηκε ο δρόμος και χρειάζεται έργο. Είχαμε μια κατολίσθηση στην Κοινότητατης Μπόχαλης λίγο πριν την πλατεία, στα 300 μέτρα. Είναι ένα σημείο που πέφτει… συχνά. Εκεί υπάρχει μια κολώνα της ΔΕΗ και μια κολώνα του ΟΤΕ. Ένημέρωσα τον ΔΕΔΔΗΕ και τον ΟΤΕ, ώστε να δουν αν υπάρχει κίνδυνος, που αν δεν υπάρχει, τώρα σίγουρα θα υπάρξει την επόμενη φορά. Είχαμε επίσης κατολίσθηση στο σημείο της γεώτρησης στο Ακρωτήρι. Και τέλος είχαμε στις Βαρρές στα σύνορα με την κοινότητα Πλάνου, όπου έπεσε ένα κομμάτι από μια περιουσία και καλύφθηκε τμήμα του δρόμου. Ανησυχούμε πολύ γιατί είμαστε σε ένα λόφο και κατά καιρούς γίνονται κατολισθήσεις».