Μιλώντας πιο συγκεκριμένα ένα νέο εργαλείο που κυκλοφόρησε πριν από 2 μήνες έχει διχάσει τους ανθρώπους σχετικά με τα όρια (ή την έλλειψή) της Τεχνητής Νοημοσύνης. Αυτό είναι το ChatGPT από την Open AI. Ας δούμε περισσότερα για αυτό!
Το ChatGPT είναι ένα νέο chatbot που κυκλοφόρησε στα μέσα Νοέμβριου από την OpenAI, μια εταιρεία έρευνας και ανάπτυξης τεχνητής νοημοσύνης όπου ιδρυτής και ιδιοκτήτης δεν είναι άλλος από τον μεγιστάνα Elon Musk.
Θεωρητικά είναι μια εξέλιξη άλλων ήδη υπαρχουσών τεχνολογιών OpenAI. Με την εταιρεία να το αναφέρει ως GPT την τεχνολογία Generative Pre-Trained Transformer, που σημαίνει ότι η τεχνολογία εκπαιδεύτηκε χρησιμοποιώντας την Ενισχυτική Μάθηση από την Ανθρώπινη Ανάδραση (RLHF).
Σε αυτήν την εκπαίδευση, οι άνθρωποι παρείχαν εκατέρωθεν συνομιλίες (χρήστης και βοηθός τεχνητής νοημοσύνης) όπου η κατάταξη και τα σχόλιά τους συλλέχθηκαν για τη βελτίωση των απαντήσεων. Η εταιρεία OpenAI ισχυρίζεται ότι το ChatGPT θα εξελίσσεται ακόμη περισσότερο με τα σχόλια του χρήστη καθώς είναι σε θέση να μαθαίνει με κάθε νέα προσθήκη…
Ο Benj Edwards, ένας δημοσιογράφος Σύγχρονων Τεχνολογιών και ΤΝ λέει στο Twitter «Προς το παρόν, τουλάχιστον η OpenAI του Μασκ είναι πιθανό να εφηύρε …τον πιο πειστικό παντογνώστη και συνάμα τον πιο επικίνδυνο ψεύτη—μια υπεράνθρωπη μηχανή φαντασίας που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να επηρεάσει τις μάζες ή να αλλάξει την ιστορία».
Από την μεριά του ο Guardian πιστεύει ότι αυτή η ευφυΐα θα μπορούσε να προκαλέσει ανεργία σε μερικά χρόνια. Ειδικά για επαγγελματίες όπως καθηγητές, προγραμματιστές και δημοσιογράφους. Το ChatGPT κατέπληξε τους ειδικούς με την ικανότητα γραφής και την επάρκειά του σε πολύπλοκες εργασίες ενώ παράλληλα κατέρριψε άνετα όλα τα ρεκόρ. Χαρακτηριστικά να αναφέρω…
Το Netflix χρειάστηκε 3 χρόνια, το Facebook 10 μήνες, το Spotify 5 μήνες και το Instagram 2.5 μήνες για να φτάσουν το 1 εκατομμύριο χρήστες.
Για το ChatGPT χρειάστηκαν μόνο 5 ημέρες προκειμένου να συμπληρώσει αυτόν τον αριθμό χρηστών και είναι ακόμη η αρχή. Απέκτησε, λοιπόν, 1 εκατομμύριο χρήστες σε λιγότερο από μία εβδομάδα όταν πρωτοεμφανίστηκε και ο πλανήτης ερευνά το λόγο για τον οποίο αυτή η καινοτομία Τεχνητής Νοημοσύνης είναι έτοιμη να διαταράξει την αναζήτηση όπως την ξέρουμε, αναφέρει το fortune.com.
Όλοι μας έχουμε συνηθίσει να εισάγουμε ερωτήματα αναζήτησης στο διαδίκτυο και να λαμβάνουμε σχετικές συνδέσεις ως απάντηση. Αλλά τι θα γινόταν αν μπορούσατε να πάρετε μια άμεση απάντηση από ένα ρομπότ; Αυτό είναι το ChatGPT.
Για παράδειγμα, ρωτήστε το «τι είναι» και θα ξεκινήσει απαντώντας: «Δεν είμαι άνθρωπος, αλλά ένα πρόγραμμα υπολογιστή που έχει σχεδιαστεί για να απαντά σε ερωτήσεις και να παρέχει πληροφορίες για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων».
Στις ριζοσπαστικές τεχνολογίες όπως και αυτής της τεχνητής νοημοσύνης, υπάρχουν πράγματα άξια θαυμασμού ως προς τις καλές ευκαιρίες που δημιουργεί, αλλά και θέματα που δέχονται κριτική για πιθανή παραπληροφόρηση και λάθη.
Πρόσφατα δημοσιογράφος που καλύπτει την τεχνολογία στο περιοδικό Time, «πήρε συνέντευξη» από το ρομπότ ChatGPT και το εργαλείο «απάντησε» σε ορισμένες δύσκολες ερωτήσεις όπως για παράδειγμα “πώς οι άνθρωποι θα μπορούσαν να προσαρμοστούν σε αυτήν την τεχνολογία με τέτοιο τρόπο ώστε να επωφεληθούν από αυτό”.
Το ChatGPT ωστόσο παραδέχεται ορισμένους κινδύνους που εμπλέκονται και δίνει κάποιες συμβουλές στους χρήστες. Στο τέλος της συνέντευξης, απάντησε σε ερώτηση σχετικά με τις ανησυχίες που σχετίζονται με πιθανή ανεργία με το ChatGPT να «Απαντά»:
«Αναπτύξτε νέες δεξιότητες και ικανότητες. Καθώς η τεχνολογία ΤΝ συνεχίζει να προοδεύει, είναι πιθανό να επηρεαστούν πολλές θέσεις εργασίας και βιομηχανίες. Για να παραμείνετε ανταγωνιστικοί και σχετικοί με το εργατικό δυναμικό, είναι σημαντικό να αναπτύξετε νέες δεξιότητες και ικανότητες που είναι σε ζήτηση στην οικονομία που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει τεχνικές δεξιότητες όπως προγραμματισμός, ανάλυση δεδομένων και μηχανική μάθηση, καθώς και ειδικές δεξιότητες όπως η κριτική σκέψη, η επικοινωνία και η συνεργασία».
Κατά τη γνώμη μου, όπως και πολλά άλλα εργαλεία βοήθειας γραφής, το ChatGPT μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο σε πάρα πολλούς τομείς, ειδικά όταν εμπλέκεται στην παραγωγική διαδικασία. Θα πρέπει όμως πρωτίστως να χρησιμοποιείται ως “βοηθός παραγωγής” και όχι ως “Παραγωγός”.
Το chat-GPT είναι ένα απίστευτα χρήσιμο εργαλείο για όποιον είναι σε θέσει να καταλάβει τι μπορεί να κάνει με αυτό και τι όχι ενώ το σίγουρο είναι πως σε λίγο καιρό δε θα μπορούμε καν να πλησιάσουμε την παραγωγικότητα εάν δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα τέτοιο εργαλείο (όπως έγινε εξάλλου και με τα τρακτέρ, τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και το διαδίκτυο).
Βεβαίως, δε λείπουν και οι φωνές πανικού, σύμφωνα με τις οποίες σύντομα θα μείνουμε όλοι μας χωρίς δουλειά. Αν το καλοσκεφτούμε όμως θα διαπιστώσουμε ότι έχουμε ήδη εντάξει την Τεχνητή Νοημοσύνη στην καθημερινότητά μας χωρίς να νιώθουμε ούτε για μια στιγμή πως, έστω και μελλοντικά, οι υπηρεσίες μας δε θα είναι απαραίτητες… Αντιθέτως, νιώθουμε πως εργαλεία όπως είναι το ChatGPT, μας επιτρέπουν να κάνουμε τη δουλειά μας σε κάθε περίπτωση πολύ πιο γρήγορα και συχνά πολύ καλύτερα. Συνεπώς, όχι μόνο δε φοβόμαστε μήπως μείνουμε χωρίς δουλειά, αλλά πιστεύω ακράδαντα πως η τεχνητή νοημοσύνη ήρθε για να αναβαθμίσει την ποιότητα των υπηρεσιών.
Θα κλείσω λέγοντας πως προσωπικά δε θεωρώ πως κινδυνεύουμε από την Τεχνητή Νοημοσύνη και τις δυνατότητές της περισσότερο από ότι κινδυνεύουμε από την έλλειψη φυσικής νοημοσύνης μερικών, η οποία συχνά θέτει σε πραγματικό κίνδυνο άλλους ανθρώπους.