Αύριο, Τετάρτη (25/1), αναμένεται να πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση των Εργαζομένων στην Καθαριότητα, στην οποία, μάλιστα, καλούν να παρευρεθούν για να ενημερωθούν για την κατάσταση που επικρατεί όσους επιθυμούν να διεκδικήσουν την ψήφο των Ζακυνθινών για τον Δήμο, αλλά και τους προέδρους των κοινοτήτων.
Μεταξύ άλλων, αναφέρουν: «Μετά από όλα αυτά πού έχουν συμβεί και με όλα αυτά πού συμβαίνουν στο χώρο της αποκομιδής τον απορριμμάτων, καλούνται όλοι οι εργαζόμενοι μόνιμοι και συμβασιούχοι την Τετάρτη 11πμ στον χώρο του καυστήρα. Επίσης, παρακαλούμε να παραβρεθούν για να ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι για τον Δήμο Ζάκυνθου Γ. Στασινόπουλος, Γ. Τσουρουνάκης, Δ. Τουρκάκης και όσοι θέλουν να ενημερωθούν για την διάλυση και εγκατάλειψη του τομέα της αποκομιδής τον απορριμμάτων στο νησί μας και τα τεράστια πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι σας. Επίσης παρακαλούνται οι πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων να παραβρεθούν στην γενική συνέλευση των εργαζομένων καθαριότητας Ζάκυνθου για να ενημερωθούν για τα προβλήματα».
Θέση πήρε για τον θάνατο του 57χρονου και η ΝΕ Ζακύνθου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, καλώντας τον Δήμαρχο να παραιτηθεί, τους φορείς να κινητοποιήσουν το λαό για να διεκδικήσει την επίλυση προβλημάτων και τον Εισαγγελέα να ασκήσει τα καθήκοντα του και να αποδοθούν ευθύνες.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε, μεταξύ άλλων σημείωνε: «Ο Δήμαρχος έχει αναλογιστεί τις ευθύνες του; Η Περιφέρεια και οι υπηρεσίες της (υγειονομικό) αντιλαμβάνονται τις ευθύνες τους; Καλούμε τον Δήμαρχο να κάνει τη μοναδική κίνηση προσφορά στον τόπο. Να
υποβάλει άμεσα την παραίτηση του. Καλούμε την Περιφέρεια να κινητοποιήσει τις αρμόδιες υπηρεσίες της, αν αντιλαμβάνεται ότι κινδυνεύει η υγεία του Ζακυνθινού λαού.
Καλούμε τον Ιατρικό σύλλογο, τον Δικηγορικό σύλλογο, φορείς και συνδικάτα, να μη μείνουν αδρανείς. Είναι οι μόνοι φορείς, οι οποίοι μπορούν να κινητοποιήσουν το λαό, να διεκδικήσει την επίλυση των οξύτατων αυτών προβλημάτων. Καλούμε τα υπόλοιπα κόμματα σε κοινή συνεδρίαση, προκειμένου να οργανώσουμε κοινή δράση προς όλες τις κατευθύνσεις, καθώς η υγεία των πολιτών είναι πάνω απ’ όλα.
Τέλος, καλούμε τον εισαγγελέα να ασκήσει τα καθήκοντα του και να αποδοθούν ευθύνες σε αυτούς, που με την αμέλεια τους, οδήγησαν στον θάνατο τον συμπολίτη μας».
Ο Δήμαρχος Ζακύνθου, Νικήτας Αρετάκης, κλήθηκε από την ΗΜΕΡΑ να σχολιάσει όσα ακούγονται τα τελευταία 24ωρα για το περιστατικό. Όπως είπε, αρχικά, είναι ένα ανησυχητικό γεγονός, αλλά μεμονωμένο και πρόσθεσε ότι στην πόλη γίνεται η αποκομιδή, χωρίς πρόβλημα και επομένως, δεν μπορεί να συσχετιστεί άμεσα ο θάνατος του 57χρονου με τις συνθήκες.
Πιο αναλυτικά, σημείωσε: «Η πόλη είναι πεντακάθαρη. Τα προβλήματα είναι σε μερικές κοινότητες, διότι έχουμε πρόβλημα με το προσωπικό. Κάποιοι έφυγαν με δικαστικές αποφάσεις. Το μαγαζί του (σ.σ. εκλιπόντος) ήταν στο ποτάμι. Για το περιστατικό και εγώ εξεπλάγην. Δεν ξέρεις από τι μπορεί να πάθει κάποιος λεπτοσπείρωση. Μπορεί να πάει ένα ποντίκι κάπου για να φάει κάτι και χωρίς να το δεις κλπ να στο μεταδώσει. Μεταδίδεται από τα ποντίκια συνήθως και αν δεν την προλάβεις είναι θανατηφόρα. Καταρχήν δεν υπάρχουν τώρα ποντίκια στα σκουπίδια στην πόλη. Για όνομα του θεού! Ποντίκια είδαμε στα σκουπίδια όταν έμειναν μήνες στους δρόμους. Γίνεται καθαριότητα στην πόλη και αποκομιδή χωρίς κανένα πρόβλημα. Επομένως, δεν έχει καμία σχέση αυτό. Δεν συνδέεται με κανένα τρόπο. Κανείς δεν ξέρει τι συνέβη σε αυτόν τον άνθρωπο. Κανείς δεν ξέρει που και πότε κόλλησε. Είναι ένα σπάνιο γεγονός. Πρώτη φορά άκουσα να πεθαίνει άνθρωπος στη Ζάκυνθο από λεπτοσπείρωση. Είναι ανησυχητικό, αλλά είναι μεμονωμένο το γεγονός… Υπάρχουν υπόνομοι, ποντίκια, αλλά θα έπρεπε ίσως να γινόταν μυοκτονία πιο συστηματικά».
Για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα και τα ζητήματα που έχουν θέσει πολλές φορές για την προστασία τους, αλλά και με αφορμή τα όσα έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα, τόνισε: «Εκεί θα κοιτάξουμε να κάνουν όλα τα εμβόλια. Δεν ξέρω αν γίνεται εμβόλιο για τη λεπτοσπείρωση, αλλά έχουμε έρθει σε επαφή με τη γιατρό του δήμου και θα κάνουμε όλα τα εμβόλια. Ό,τι εμβόλιο χρειάζεται, θα το κάνουμε και εξετάσεις θα κάνουμε σε αυτούς που πήραμε κλπ. Πήραμε μερικούς Ρομά, γιατί δεν βρήκαμε ντόπιους. Θα το αντιμετωπίσουμε το θέμα. Εκεί στον ΦοΔΣΑ ήταν πολλά ποντίκια στην ανακύκλωση. Δεν υπάρχουν σκουπίδια! Υπάρχουν τεράστιοι όγκοι ανακυκλώσιμων που συσσωρεύονται εκεί και μετά μεταφέρονται στο ΚΔΑΥ στο Αγρίνιο. Μέχρι να μεταφερθούν, σχηματίζονται τεράστιοι όγκοι. Τη μεταφορά τους την κάνει ο Περιφερειακός ΦοΔΣΑ, όχι ο δήμος. Αλλά δεν γίνεται εκεί το σημείο να είναι πάντα πεντακάθαρο, γιατί είναι πάρα πολλά τα ανακυκλώσιμα που πηγαίνουν και δεν μπορούν να μεταφέρονται άμεσα με το καράβι. Οπότε γίνεται μια εστία που μαζεύει ποντίκια. Ουδέποτε έπαθε εργαζόμενος του Δήμου λεπτοσπείρωση. Ποτέ δεν συνέβη, διότι τα ποντίκια εμφανίζονται τη νύχτα. Έχουμε και έχουμε βάλει παγίδες, γιατί είχαμε και αναθέσει απολυμάνσεις να γίνουν απολυμάνσεις. Το θέμα είναι ότι δεν έπαθε κανένας τίποτα, διότι έχουμε λάβει προστατευτικά μέτρα. Οι άνθρωποι φορούν γάντια και έχουμε λάβει μέτρα ασφαλείας».
Τέλος, επισημαίνει ότι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί οι Ζακυνθινοί. Συγκεκριμένα, σημείωσε: «Στα χωριά υπάρχουν ποντίκια είτε είναι είτε δεν είναι σκουπίδια. Οπωσδήποτε είναι πολλά τα ποντίκια και καλό είναι κάποιος να λαμβάνει τα μέτρα ασφαλείας. Ξέρουν οι πολίτες τι πρέπει να προσέχουν… Οπωσδήποτε χρειάζεται προσοχή, όχι μόνο από τα ποντίκια, αλλά και από άλλες μολύνσεις, αλλά δεν είναι τόσο ανησυχητικό γιατί είναι τόσο σπάνια αυτή η περίπτωση της μόλυνσης η οποία δεν δημιουργεί ανησυχίες. Και παλιά στην πόλη που υπήρχε σοβαρό πρόβλημα το 2015, το ‘16, το ‘17 και το ‘18 δεν σημειώθηκε κανένα τέτοιο περιστατικό. Πρώτη φορά συνέβη. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί γενικά. Μπορεί να ψωνίσεις κάτι και να είναι μολυσμένο από ποντίκια… Δεν υπάρχουν ποντίκια σε μεγάλες φάρμες; Θα πρέπει να τα απολυμαίνουμε όλα και να προσέχουμε».