•Διοίκηση ΓΝΖ: «Μέχρι σήμερα, δεν έχει διαγνωστεί καμία περίπτωση ασθενή ή εργαζόμενου με λεγεωνέλλα»
•Καθημερινές μετρήσεις και υπερχλωρίωση του νερού
Η διοίκηση του ιδρύματος εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία καθησυχάζει την τοπική κοινωνία, αναλύει τα μέτρα που έλαβε για την αντιμετώπιση του προβλήματος και τονίζει ότι «μέχρι σήμερα, δεν έχει διαγνωστεί καμία περίπτωση ασθενή ή εργαζόμενου με λεγεωνέλλα».
Πιο αναλυτικά, ο διοικητής του ΓΝΖ, Γιώργος Ραγκούσης, σημειώνει:
Το θέμα ανέδειξε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΙΟΝΙΑΝ, με τον Καθηγητή Υγιεινής του Τμ. Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών, Απ. Βανταράκη να δίνει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το βακτήριο, τους κινδύνους που υπάρχουν και την μετάδοσή του.
Για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, εξήγησε: «Είναι μια σχετικά πολύπλοκη διαδικασία, γιατί το βακτήριο έχει αποικίσει στις σωληνώσεις. Γίνονται συνήθως δυο διαδικασίες. Η μια είναι ένα θερμικό σοκ. Δηλαδή, αυξάνουμε τη θερμοκρασία πάρα πολύ στο ζεστό νερό 70-80 βαθμούς Κελσίου για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και δεύτερη διαδικασία είναι αυτή της αυξημένης χλωρίωσης του νερού, προκειμένου να καθαριστεί το δίκτυο».
Για την μετάδοση και τους κινδύνους που υπάρχουν για την υγεία, είπε: «Η μετάδοση γίνεται αερογενώς με εισπνοή του βακτηριδίου, όταν νερό που είναι μολυσμένο διασκορπίζεται στον αέρα υπό μορφή σταγονιδίων. Αν βρίσκεται το βακτήριο στο πόσιμο νερό και το πιεις ουσιαστικά δεν παθαίνεις τίποτα. Δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Αυτό που μας νοιάζει είναι να υπάρχει ένας τακτικός έλεγχος και γρήγορη αντίδραση. Αν αποικιστεί το νερό για κάποιους λόγους θα πρέπει να γίνει μια μελέτη εκτίμησης επικινδυνότητας και σαφώς να παρθούν τα μέτρα που αναφέραμε. Αν γίνει γρήγορα αυτό, ακόμα και ο υψηλός αριθμός θα αρχίσει σιγά σιγά να πέφτειμ. Ο υψηλός αριθμός δεν σημαίνει σώνει και καλά νοσηρότητα, εμφάνιση συμπτωμάτων στον πληθυσμό και τα λοιπά. Το ζητούμενο είναι να πάρουμε άμεσα μέτρα».
Για τον σημαντικό ρόλο που έπαιξε στην αντιμετώπιση του προβλήματος το Εργαστήριο Υγιεινής, ο κ. Βανταράκης, είπε: «Είμαστε ένα διαπιστευμένο εργαστήριο για τη λεγεωνέλλα. Ο κ. Καρβέλης με πήρε αμέσως τηλέφωνο αν μπορώ να βοηθήσω όσον αφορά τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Μίλησα με τον διοικητή και τους τεχνικούς στο νοσοκομείο και αμέσως πήραν μέτρα. Με αφορμή αυτό το γεγονός προτείναμε στον κ. Καρβέλη να γίνει ένας συνολικός συστηματικός έλεγχος των νοσοκομείων και των υγειονομικών ιδρυμάτων της 6ης ΥΠΕ έτσι ώστε και σε περιπτώσεις που νοσοκομεία δεν γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν, να πάρουν πιο γρήγορα μέτρα. Συνεργαζόμαστε με αρκετά νοσοκομεία της περιοχής και προτείνουμε μέτρα. Μόλις το που βλέπουμε ότι υπάρχει και ένας μικροαποικισμός παίρνουμε προληπτικά τα μέτρα».
Τέλος, κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις, ο πρόεδρος του Συλλόγου των Εργαζομένων του ΓΝΖ, Βαγγέλης Τσώλας, είπε: «Σε συνεργασία με τον κ. Βανταράκη ξεκίνησε και γίνεται η υπερχλωρίωση γιατί δεν υπάρχει δυνατότητα να αυξηθεί η θερμοκρασία τόσο πολύ και με την εταιρία που έχει αναλάβει ένα μέρος του δικτύου έχει κάνει και αυτή όσα πρέπει για να καθαριστούν οι αποικισμοί της λεγεωνέλλας. Μεγάλο πρόβλημα δημιουργεί η ποιότητα του νερού του νησιού. Τον Ιούνιο πάλι είχε γίνει έλεγχος, αλλά δεν υπήρχε τόσο μεγάλος αριθμός αποικιών στο δίκτυο, μόνο σε 1-2 σημεία που έγιναν τότε παρεμβάσεις. Τώρα ξεκίνησε αυτή η διαδικασία και ελπίζουμε ότι θα αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα, αλλά δεν είμαστε τόσο αισιόδοξοι, γιατί η ποιότητα του νερού είναι τέτοια που ανά τακτά χρονικά διαστήματα πρέπει να γίνει έλεγχος και γίνονται πιο συχνές παρεμβάσεις. Αυτή είναι η πρώτη ενημέρωση που υπάρχει από την Επιτροπή Λοιμώξεων. Το σημαντικό είναι ότι δεν προέκυψε θέμα σε ασθενή ή συνοδό με το μικρόβιο και το παρακολουθούμε. Η ποιότητα του νερού είναι κακή και με τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνονται από το Νοσοκομείο και τους συχνούς ελέγχους, προσπαθούμε να μην φτάσουμε στο σημείο που φτάσαμε και να ανιχνευθούν οι αποικίες στο δίκτυο. Από τη στιγμή που κοινοποιήθηκαν τα αποτελέσματα έγιναν γρήγορα οι διαδικασίες. Πρέπει να γίνονται συχνότερα έλεγχοι και παρεμβάσεις για να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο ανάπτυξης μεγάλου αποικισμού».
Η λεγεωνέλλωση είναι οξεία βακτηριακή λοίμωξη του αναπνευστικού που προκαλείται από τα βακτηρίδια του γένους Legionellae.
Υπάρχουν 50 διαφορετικά είδη λεγιονέλλας, από τα οποία τα 28 έχουν συσχετισθεί με νόσηση στον άνθρωπο με συχνότερο τη Legionella pneumophila (18 οροομάδες, πιο συχνά νόσησης από οροομάδα 1 και οροομάδα 6).
Αναλυτικότερα υπάρχουν δύο διαφορετικές κλινικές οντότητες της νόσου:
•ο πυρετός Pontiac, που αποτελεί αυτοπεριοριζόμενη λοίμωξη που μοιάζει με γριπώδη συνδρομή
•η νόσος των λεγεωναρίων, που εκδηλώνεται κυρίως πνευμονία, δυνητικά θανατηφόρος σε 5-30% των κρουσμάτων περίπου.
Συνοπτικά η λεγιονέλλα αποτελεί:
•Βακτηρίδιο ευρέως διαδεδομένο στη φύση.
•Βρίσκεται στα περισσότερα συστήματα νερού.
•Αποικίζει εύκολα όλα τα συστήματα ύδρευσης, δίκτυο παροχής θερμού και κρύου νερού.
Περιβάλλοντα που ευνοούν την ανάπτυξης της λεγιονέλλας
Ιδανική θερμοκρασία νερού 20 – 45ο C.
•Σε ντεπόζιτα και δεξαμενές ζεστού και κρύου νερού.
•Σε σωλήνες με ελάχιστη ή καθόλου ροή νερού π.χ τα μη κατειλημμένα δωμάτια σε ξενοδοχειακές μονάδες.
•Στα ιζήματα (βιομεμβράνες) και τις ακαθαρσίες των εσωτερικών επιφανειών σωλήνων και δεξαμενών .
•Στις ίνες καουτσούκ και τις φυσικές ίνες σε αντιτριβικούς δακτυλίους και διατάξεις στεγάνωσης
•Σε θερμαντήρες νερού και δεξαμενές ζεστού νερού.
•Στις εναποθέσεις αλάτων και τις διαβρώσεις σε σωλήνες, ντους και βρύσες.
•Επιβιώνει μέσα σε άλλα βακτήρια και αμοιβάδες.
Μετάδοση
Αερογενώς με εισπνοή του βακτηριδίου, όταν νερό που είναι μολυσμένο διασκορπίζεται στον αέρα υπό μορφή σταγονιδίων (αεροζόλ, ντους). ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο
Χρόνος επώασης:
•Πυρετός Pontiac: 3-5 ημέρες (συνήθως 24-48 ώρες)
•Νόσος λεγεωναρίων: 2-10 ημέρες (συνήθως 5-6 ημέρες).
Πιθανές Πηγές μόλυνσης
•Συστήματα παροχής κρύου – ζεστού νερού (ντούς)
•Πύργοι ψύξης συστημάτων κλιματισμού
•Δεξαμενές αποθήκευσης νερού
•Θερμές ιαματικές πηγές
•Ιαματικά λουτρά
•Κολυμβητικές δεξαμενές (ιδίως εκείνες όπου το νερό είναι ζεστό και διακινείται)
•Σιντριβάνια
•Υγραντήρες ατμόσφαιρας και αναπνευστικές συσκευές που λειτουργούν με νερό βρύσης
Ομάδες υψηλού κινδύνου
Στις ομάδες υψηλού κινδύνου υπάγονται: Όλα τα άνω των 50 ετών άτομα, οι καπνιστές, όσοι ευρίσκονται υπό αγωγή με κορτικοστεροειδή, όσοι πάσχουν από χρόνιες πνευμονοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη, νεοπλασματικά νοσήματα και νεφρική ανεπάρκεια,όσοι έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση οργάνων, άτομα με εξασθενημένο και ευάλωτο ανοσοποιητικό σύστημα.