
Προβληματική εξακολουθεί να είναι η κατάσταση στην αποκομιδή τις πρώτες ημέρες του 2023, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού. Η δημοτική αρχή προσπαθεί να λύσει το πρόβληματα εφαρμόζοντας τα επτά μέτρα που είχε ανακοινώσει πριν από λίγες μέρες.
Υπενθυμίζουμε ότι με βάση τα όσα αναφέρονται στην απόφαση του Δημάρχου:
«1) Καταργούμε μέχρι νεωτέρας απόφασης την χρησιμοποίηση του παταριού στα απορριμματοφόρα οχήματα. Προς τούτο συνηγορεί και το ότι οι κάδοι είναι συγκεντρωμένοι σε μεγάλες αποστάσεις μεταξύ των.
2) Οι δυο εργάτες καθαριότητας θα μεταφέρονται από θέση σε θέση επιβαίνοντες στην καμπίνα του οδηγού ως συνοδηγοί.
3) Όταν το απορριμματοφόρο σταματήσει σε κάθε θέση συγκέντρωσης κάδων απορριμμάτων θα εξέρχονται από την καμπίνα του οδηγού οι δυο εργάτες, θα αδειάζουν μηχανικά τους κάδους εντός των απορριμματοφόρων και εάν υπάρχουν εκτός των κάδων απορρίμματα, θα τα τοποθετούν σε ένα άδειο κάδο και εν συνεχεία στο απορριμματοφόρο, ώστε η κάθε θέση να εγκαταλείπεται από το απορριμματοφόρο καθαρή.
4) θα συνταχθεί κατάλογος απορριμματοφόρων, οδηγών και εργατών. Ένα απορριμματοφόρο για κάθε Δημοτική Ενότητα και προτιμάται η συμμετοχή ενός εργάτη έμπειρου και ενός συμβασιούχου σε κάθε όχημα.
5) Η Δ/νση Καθαριότητας θα προσπαθήσει με κάθε νόμιμο μέσον να συμπληρώσει το απαραίτητο προσωπικό δια την ομαλή λειτουργία της Υπηρεσίας. Μέχρι να αρχίσουν οι οκτάμηνες προσλήψεις έχουν γίνει προσπάθειες πρόσληψης 40 ατόμων χωρίς αποτέλεσμα.
6) Θα γίνει προσπάθεια να χορηγούνται bonus σε όλους όσους διατηρούν την Δημοτική Ενότητα που εργάζονται καθαρή και όχι σε μερικούς προνομιούχους.
7) Όσοι εργάτες έχουν προσληφθεί στην Υπηρεσία είναι υγιείς και αρνούνται να εργασθούν τότε εάν είναι συμβασιούχοι θα καταγγέλλεται η σύμβαση, εάν είναι μόνιμοι θα παραπέμπονται στο πειθαρχικό λόγω απείθειας και άρνησης εργασίας με εισήγηση την απόλυσή τους από την Υπηρεσία».
Έρχονται προσλήψεις
Ο Αντιδήμαρχος Νικήτας Σπίνος ανέφερε ότι υπήρξε μία θετική εξέλιξη που είχε να κάνει με την πρόσληψη πέντε εργαζόμενων με δίμηνη σύμβαση:
«Γίνεται μια τελευταία προσπάθεια και έχουμε κάποια αποτελέσματα να βρούμε προσωπικό. Έχουν έρθει 5 άτομα και νομίζω ότι θέλουμε περίπου 4 ακόμη. Νομίζω ότι υπάρχουν δυνατότητες. Βέβαια ο τελικός σκοπός είναι να γίνει κανονική αποκομιδήμ, παντού, γιατί γίνεται αποκομιδή, αλλά σε κάποια χωριά καθυστερεί η διαδικασία. Έγιναν δίμηνες συμβάσεις, διότι από τον Μάρτιο θα έχουμε 8μηνες με 130 άτομα και θα είμαστε υπερπλήρεις ενόψει του καλοκαιριού. Δεν έχουμε απεριόριστο χρόνο… Πρέπει να τελειώνουμε! Στην πόλη η αποκομιδή γίνεται σωστά, όπως και στα ορεινά. Κυρίως στα χωριά του Κάμπου υπάρχει καθυστέρηση και θέλουμε ένα δρομολόγιο επιπλέον. Θεωρώ πριν το τέλος της εβδομάδας θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο».
Νικήτας Σπίνος
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζόμενων στην Καθαριότητα Σπύρος Χαριάτης, από την πλευρά του δεν εμφανίστηκε αισιόδοξος…

«Η κατάσταση παραμένει δραματική. Δεν υπάρχει προσωπικό και τα αυτοκίνητα δεν επισκευάζονται. Προσπαθούμε με τους ανθρώπους που υπάρχουν και με 5 ακόμα νέους εργαζόμενους που ήρθαν, να μπορέσουμε να καθαρίσουμε το νησί. Γίνεται μια φιλότιμη προσπάθεια. Δύσκολο μεν, αλλά η προσπάθεια γίνεται. Ήρθαν πέντε εργαζόμενοι Υ.Ε. με δίμηνη σύμβαση. Κοντεύουμε να φτάσουμε τα 20 άτομα. Αυτά που λέει ο Δήμαρχος για 60 εργαζόμενους δεν ισχύουν, γιατί είναι άνθρωποι που έχουν αλλάξει πλέον ειδικότητες. Είναι σε θέση γραφείου τουλάχιστον τα τελευταία 20 χρόνια και είναι και κάποιοι Υ.Ε., αλλά ο ίδιος ο Δήμαρχος τους έχει τοποθετήσει σε θέση γραφείου. Αν δεν γίνει προγραμματισμός για το καλοκαίρι να στελεχωθεί η αποκομιδή, να φτιαχτούν τα αυτοκίνητα θα είναι τρομερά δύσκολο και πολύ χειρότερο από το περσινό. Απ’ ό,τι ξέρω, προσπαθούν να βρουν κάποιους ανθρώπους. Υπάρχουν άνθρωποι που όταν προσλήφθηκαν ήταν 20 χρονών και σήμερα είναι 60 που σημαίνει ότι δεν έχουν την αποδοτικότητα που είχαν. Υπάρχουν συνάδελφοι που μαζεύουν τα σκουπίδια ακόμα και σήμερα που δούλευαν το καλοκαίρι 30 μέρες τον μήνα, αρκετές ώρες μέσα στη μέρα, περιμένοντας ότι θα έρθει ο χειμώνας να πάρουν άδειες και ρεπό αλλά αυτό δεν έγινε… Η βελτίωση είναι στο χέρι του Δημάρχου, γιατί χωρίς λεφτά και προσωπικό, καθαριότητα δεν υπάρχει. Πρέπει ο Δήμαρχος να δώσει χρήματα για να επισκευαστούν τα αυτοκίνητα. Δεν έχουμε δυνατότητα σαν Δήμος να πληρώσουμε 1.800 ευρώ για να πάρουμε τον τράκτορα που είναι εγκαταλελειμμένος στο πάρκινγκ της Κυλλήνης».
Σπύρος Χαριάτης