Τις σκέψεις τους για αυτό το πολύ σοβαρό θέμα μοιράστηκαν με τους αναγνώστες της ΗΜΕΡΑΣ, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ζακύνθου, Φώτης Κόττης, ο πρόεδρος του Τ.Σ. πόλης Κωνσταντίνος Πέττας και ο γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου, Σάκης Γεωργάνος.
Ο κ. Κόττης τόνισε, αρχικά, ότι: «Η προηγούμενη κανονιστική δεν εφαρμόστηκε. Υπάρχει κανονιστική η οποία διαμορφώθηκε με ευρεία πλειοψηφία και με ευρεία διαβούλευση με τους επιχειρηματίες. Είχε την καλύτερη μεθοδολογία. Αν πάμε ξανά να αλλάξουμε την κανονιστική πριν από τις δημοτικές εκλογές, που σημαίνει ότι δεν θα ξέρουμε αν είναι αξιόπιστη, πότε θα εφαρμοστεί; Θα έχει νόημα κάτι τέτοιο; Όλο αυτό μου θυμίζει το θέμα των σκουπιδιών που δημιουργούμε μόνοι μας πρόβλημα στην αποκομιδή. Έχουμε βρει χωροθέτηση και δεν ξέρουμε πώς να τα μαζέψουμε. Και ενώ λέμε ότι υπάρχει πρόβλημα, ρίχνουμε τα σκουπίδια εκτός κάδων. Το ίδιο μου θυμίζει και η κανονιστική… Αν δεν εφαρμόζονται κανόνες με ευρεία πλειοψηφία και διαβούλευση με τους επιχειρηματίες, τότε τι ψάχνουμε; Αν δεν υπάρχει μια εφαρμοστική αρχή, δηλαδή, ο Δήμος και οι υπηρεσίες για να εφαρμόσουν κάποια πράγματα, σε συνεννόηση με τους επιχειρηματίες… Θεωρώ ότι δεν είναι μόνο θέμα κανονιστικής. Πρέπει να μάθουμε να εφαρμόζουμε κανονιστικές όχι μόνο σαν επιχειρηματίες, αλλά και αυτοί που τις δημιουργούν, να τις εφαρμόζουν και να γνωρίζουν ποιες είναι. Αυτό είναι το πρόβλημα! Θεωρώ ότι το θέμα είναι η εφαρμογή της και όχι το περιεχόμενο… Αυτή είναι η άποψη μου».
Ο Γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Διονύσης Γεωργάνος σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει καινούργια κανονιστική που να συμπεριλαμβάνει στα σημερινά δεδομένα και να εφαρμοστεί… «Θα πρέπει να γίνει καινούργια κανονιστική που να έχει τις προηγούμενες προϋποθέσεις της κανονιστικής και να είναι σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα. Έχουμε την Ταβουλάρη, το Open Mall, το κυκλοφοριακό, την επικαιροποίηση των πεζόδρομων και να συζητηθεί κανονικά, όχι μόνο από έξι άτομα… Η διαβούλευση συμπεριλαμβάνει 51 φορείς. Θα πρέπει να καλεστούν και να είναι παρόντες για να γίνει σωστή ενημέρωση και συζήτηση! Αυτό είναι το ζητούμενο. Πρέπει να γίνει συζήτηση εποικοδομητική πάνω στα βασικά προβλήματα και θα το πετύχουμε όταν η κανονιστική «απλώσει» και υπάρξουν απαντήσεις. Να φτάσει στο Δημοτικό Συμβούλιο και να ολοκληρωθεί. Ο κ. Γεωργάνος σημείωσε τέλος ότι θα πρέπει να υπάρχουν τα ίδια μέτρα και σταθμά για τις επιχειρήσεις, καθώς όπως είπε: «Δεν μπορεί άλλος να βάζει τραπεζάκια, άλλοι ομπρέλες, άλλοι κάτι άλλο».
Τέλος, για το ίδιο θέμα, ο κ. Πέττας, δήλωσε: «Εμείς σαν Τοπικό Συμβούλιο ασχοληθήκαμε από την πρώτη στιγμή με την κανονιστική. Είναι μια «καυτή πατάτα», γιατί αν θέλεις να αλλάξεις την εικόνα της πόλης σχετικά με τα χρώματα, τους κοινόχρηστους χώρους, την προσβασιμότητα των ΑμεΑ θα πρέπει να ξεκινήσεις από αυτό…. Δυστυχώς είναι κάτι που είχε προεκλογικά υποσχεθεί η δημοτική αρχή, αλλά δεν ασχολήθηκε καθόλου. Πρέπει να μιλήσουμε για τα χρώματα της πόλης, δηλαδή θα πρέπει να υπάρχει υποχρέωση για τις επιχειρήσεις ειδικά σε κεντρικά σημεία της πόλης να έχουν στις προσόψεις των κτηρίων τα παραδοσιακά χρώματα της Ζακύνθου, κάτι το οποίο δεν βλέπουμε να τηρείται σε καμία περίπτωση. Όμως, δεν υπάρχει κάποιος ελεγκτικός μηχανισμός για την τήρηση τους. Βλέπουμε μεγάλη αποχή από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και την αρχιτεκτονική επιτροπή. Πρέπει οι υπηρεσίες όχι μόνο να γνωμοδοτούν, αλλά να υπάρχει και ελεγκτικός μηχανισμός. Παράλληλα, δεν γίνεται μια επιχείρηση που δεν έχει τις ανάλογες υποδομές να έχει περισσότερο κοινόχρηστο χώρο απ’ ότι εσωτερικό. Πρέπει να εφαρμοστούν βασικές αρχές, όσον αφορά την ενοικίαση του κοινόχρηστου χώρου που είναι σημαντικός για τους συμπολίτες μας, καθώς είναι ο χώρος που δικαιούνται και στο οποίο πρέπει να μπορούν να περνάνε όμορφες στιγμές, όπως στα πεζοδρόμια και στις πλατείες που είναι ελάχιστες».