Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη έγινε δεκτό μόνον από την κυβερνητική πλειοψηφία, στην ονομαστική ψηφοφορία (επί της αρχής και επί των επίμαχων άρθρων που προβλέπουν τη δυνατότητα απασχόλησης γιατρών του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα, και την προκήρυξη θέσεων γιατρών ΕΣΥ με καθεστώς μερικής απασχόλησης), κατόπιν αιτήματος του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και του ΚΚΕ.
Επί 297 ψηφισάντων, 156 βουλευτές της ΝΔ ψήφισαν «ναι», ενώ 141 βουλευτές της αντιπολίτευσης ψήφισαν «όχι».
Ο Βουλευτής Ζακύνθου Δ. Ακτύπης, σημείωσε: «Κεντρικοί στόχοι της Κυβέρνησης μέσα από το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας είναι ξεκάθαρα:
•ο εκσυγχρονισμός του Δημόσιου Συστήματος Υγείας,
•η βελτίωση του πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας των νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. και του ΚΕ.Σ.Υ.,
•η διαμόρφωση ασφαλούς και σύγχρονου πλαισίου για τα επαγγελματικά δικαιώματα και καθήκοντα των επαγγελματιών υγείας,
•η διασφάλιση της διαθεσιμότητας των αναγκαίων για τους πολίτες φαρμακευτικών προϊόντων και τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.
Στην ομιλία μου υπογράμμισα πως η αξιωματική αντιπολίτευση έχει παραμένει κολλημένη στις αγκυλώσεις του παρελθόντος. Η Κυβέρνηση επιλέγει να φέρει περισσότερους γιατρούς στα νοσοκομεία, ώστε να μην μείνει κανένα οργανικό κενό, και οι πολίτες να μην αναγκάζονται να στρέφονται στην ιδιωτική υγεία. Η διαφορά μας με την αξιωματική αντιπολίτευση είναι ότι εμείς στηρίζουμε ουσιαστικά και πραγματικά την δημόσια υγεία.
Μεταξύ άλλων, στον κλάδο γιατρών ΕΣΥ, προβλέπεται η δυνατότητα προκήρυξης θέσεων μερικής απασχόλησης, οι οποίες θα καλύπτονται από γιατρούς που θα έχουν τη δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού επαγγέλματος.
Οι γιατροί πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης που υπηρετούν σε νοσοκομεία του ΕΣΥ και συμμετέχουν στην ολοήμερη λειτουργία , θα έχουν τη δυνατότητα -υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις- να ασκούν περιορισμένα ιδιωτικό έργο σε ιδιωτικές επιχειρήσεις υγείας (συνεργασία με ιατρικά κέντρα, ιδιωτικά ιατρεία κ.λπ.), ή να παρέχουν υπηρεσίες στον ιδιωτικό τομέα (ιδιωτικό ιατρείο).
Παράλληλα, θα επιτρέπεται σε πανεπιστημιακούς ιατρούς που υπηρετούν σε νοσοκομεία του ΕΣΥ ή αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας να παρέχουν ιδιωτικές υπηρεσίες, κατόπιν χορήγησης ειδικής άδειας από τη Σύγκλητο του Α.Ε.Ι.