Μετά από τη συζήτηση που έγινε αποφασίστηκε ομόφωνα:«σε συνέχεια προηγούμενων αποφάσεων και λαμβάνοντας υπόψη σχετικές γνωμοδοτήσεις του ΙΓΜΕ και κ. Λέκκα, να γίνουν όλες οι απαραίτητες παρεμβάσεις για να επιλυθεί το πρόβλημα με τη διάβρωση του πρανούς του εδάφους στην περιοχή της Μπόχαλης. Επίσης να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την ανάδειξη της περιπατιτικής διαδρομής στην περιοχή «Πλάγια» της Τ.Κ Μπόχαλης, να γίνει καθαρισμός του μονοπατιού, να τοποθετηθούν καλαθάκια απορριμμάτων, φωτισμός, να προβλεφθεί δρόμος διαφυγής, να τοποθετηθούν πυροσβεστικοί κρουνοί και να διασφαλιστεί η προσβασιμότητα των πυροσβεστικών οχημάτων. Να υπάρχει φύλαξη καθ’ όλη τη διάρκεια της θερινής περιόδου και να τηρείται η νομιμότητα και τα καθορισμένα ωράρια επισκεψιμότητας της περιοχής. Επίσης προτείνεται η διάνοιξη και αξιοποίηση του ιστορικού μονοπατιού που ενώνει τον Άγιο Γεώργιο Φιλικών με τη Μπόχαλη και αποτελεί ιστορικό μονοπάτι».
Ο Πρόεδρος του Τ.Σ. πόλης Κωνσταντίνος Πέττας ανέφερε ότι η συγκεκριμένη περιοχή υπόκειται στην αρμοδιότητα του Τ.Σ Μπόχαλης Δ.Ε Ζακυνθίων, όμως συνορεύει με την Τ.Κ Ζακυνθίων και σε περίπτωση που συμβεί οποιαδήποτε φυσική καταστροφή από πυρκαγιά, πλημμύρα ή κατολίσθηση θα είναι επιζήμια και για τις περιοχές της Τ.Κ Ζακυνθίων που συνορεύουν. «Συνεπώς είναι υποχρέωση μας, να λάβουμε υπόψη τα ζητήματα που υφίστανται στην περιοχή σαν Τοπικό Συμβούλιο Τ.Κ Ζακυνθίων και σε συνεργασία με το Τ.Σ Μπόχαλης, να συνδράμουμε και να πιέσουμε ώστε να βρεθούν λύσεις. Στη συνεδρίαση είναι παρούσα επιτροπή των κατοίκων της περιοχής «Πλάγια» Τ.Κ Μπόχαλης, προκειμένου να ενημερώσουν το σώμα για την υφιστάμενη κατάσταση», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην απόφαση του Τ.Σ. για το θέμα: «Στη συνέχεια, έλαβαν το λόγο εκπρόσωποι των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι περιληπτικά ανέφεραν: Ότι έχει γίνει έγγραφο προς το Δήμο που περιγράφει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τους κινδύνους που μπορεί να προκληθούν στην περιοχή από την ανεξέλεγκτη επισκεψιμότητα τουριστών χωρίς να υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές. Ειδικότερα οι κάτοικοι ανέφεραν ότι το μονοπάτι που υπάρχει στην περιοχή, δεν ήταν ανέκαθεν δημόσιο μονοπάτι, παρά τμήματα των ιδιόκτητων οικοπέδων που παραχώρησαν οι κάτοικοι προκειμένου να εξυπηρετούνται οι περιουσίες τους και να υπάρχει σημείο πρόσβασης στα πυροσβεστικά οχήματα, σε περίπτωση που συμβεί πυρκαγιά στο δάσος της Μπόχαλης. Στο παρελθόν, όταν προκλήθηκε πυρκαγιά στην περιοχή, ήταν πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί λόγω της ιδιαιτερότητας της περιοχής και κινδύνευσαν κάτοικοι, σπίτια και περιουσίες. Οι κάτοικοι φοβούνται και για το λόγο αυτό τους θερινούς μήνες όπου πολλοί τουρίστες επισκέπτονται το μονοπάτι με βάρδιες φυλάνε την περιοχή και έχει συμβεί να σβήσουν και εστίες φωτιάς που ξεκίνησαν από τσιγάρα με κουβάδες και νερό από τα σπίτια τους. Επίσης η ανεξέλεγκτη παρουσία τουριστών καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας και νύχτας δημιουργεί προβλήματα, όπως ρύπανση του δάσους, ηχορύπανση και ενόχληση των κατοίκων από μεθυσμένους τουρίστες ιδιαίτερα τα βράδια, κανένας σεβασμός στις ώρες κοινής ησυχίας και άλλα προβλήματα. Το περσυνό καλοκαίρι με απόφαση του Δήμου τοποθετήθηκαν πορτόνια, προκειμένου να περιοριστεί η κίνηση των επισκεπτών μετά τη δύση του ηλίου και μάλιστα το ένα πορτόνι δεν είναι σωστά τοποθετημένο με αποτέλεσμα να κάνουν όλη τη διαδρομή και μετά να πρέπει να επιστρέψουν πίσω, συνεπώς αυτό το μέτρο δεν έφερε την επιθυμητή λύση στο πρόβλημα.
Οι κάτοικοι ζητούν άμεσα να επιλυθεί το πρόβλημα. Πρέπει να γίνουν όλες οι αναγκαίες ενέργειες και παρεμβάσεις από το Δήμο, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η επισκεψιμότητα της περιοχής θα γίνεται με συνθήκες που θα διασφαλίζουν την διατήρηση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, την πρόληψη από πυρκαγιά και το σεβασμό των κατοίκων και των περιουσιών. Θα πρέπει να παρθούν αποφάσεις ώστε να απαγορευτεί η παραμονή στο δάσος κατά τις ώρες κοινής ησυχίας και μετά τη δύση του ηλίου. Να υπάρχει φύλαξη και αστυνόμευση της περιοχής. Να εγκατασταθούν κρουνοί από τη ΔΕΥΑΖ σε σημεία που να εξυπηρετούν τα πυροσβεστικά οχήματα σε περίπτωση πυρκαγιάς. Κατά τους θερινούς μήνες να υπάρχει μόνιμα πυροσβεστικό όχημα στην περιοχή, λόγο του αυξημένου κινδύνου. Να επιβάλλονται τσουχτερά πρόστιμα σε όσους ρίχνουν μπάζα, ξερόκλαδα και γενικά ρυπαίνουν την περιοχή. Να απαγορεύεται η στάση και στάθμευση οχημάτων σε σημεία διέλευσης των πυροσβεστικών οχημάτων σε περίπτωση πυρκαγιάς, όλο το εικοσιτετράωρο. Να διασφαλιστεί η ασφαλής λειτουργία του υπαίθριου θεάτρου και τις μέρες που γίνονται εκδηλώσεις να υπάρχουν φύλακες που να απαγορεύουν την είσοδο στο δάσος και πίσω από το θέατρο. Να υπάρξει μέριμνα να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις από τους αρμοδίους για την αντιμετώπιση της διάβρωσης του εδάφους στην περιοχή και να συνυπολογιστούν οι γνωμοδοτήσεις του ΙΓΜΕ και του κ. Λέκκα, πριν συμβεί κάτι καταστροφικό για όλη την Πόλη της Ζακύνθου. Να εφαρμοστεί ότι ρητά προβλέπεται στα άρθρα 129 έως 135 του Νόμου 4926/2022».