Τα σενάρια λοιπόν δίνουν και παίρνουν, με βάση και τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, που δείχνουν μια σταθεροποιημένη κατάσταση και επόμενων μπορούν να βγουν συμπεράσματα, ακόμη και πιθανότητες κατανομής εδρών για τη νέα Βουλή. Πιθανότατα και για την πρώτη εκλογή της απλής αναλογικής, αλλά και τη δεύτερη, που όπως φαίνεται θα χρειαστεί. Αυτό το ενδεχόμενο των δεύτερων εκλογών απασχολεί περισσότερο τα δυο κόμματα που κινδυνεύουν να δουν τις δυνάμεις τους αποδυναμωμένες, μετά τη διπλή δοκιμασία. Και μιλάμε για το ΠΑΣΟΚ και το κόμμα ΜεΡα25 του κ. Βαρουφάκη. Μάλιστα το κόμμα αυτό κινδυνεύει να βρεθεί ακόμη και εκτός Κοινοβουλίου, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσκοπικά ευρήματα. Όσον αφορά το ΠΑΣΟΚ είναι πιθανό να χάσει τα διψήφια ποσοστά του και να βρεθεί κάτω από το 10%. Σχετική έρευνα έδειξε πως αν οδηγηθούμε σε δεύτερες εκλογές το ΠΑΣΟΚ θα χάσει το 10,2% και θα βρεθεί γύρω από το 8%.
Οι ψήφοι που θα χαθούν από το κόμμα Βαρουφάκη θα κατευθυνθούν στον Σύριζα, ενώ οι ψήφοι που θα χαθούν από το ΠΑΣΟΚ φαίνεται πως πιθανότατα θα οδεύσουν προς το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Η σχετική έρευνα δείχνει πως στον δεύτερο γύρο η ΝΔ θα κερδίσει 2,5 ποσοστιαίες μονάδες και ο Σύριζα μόλις 1,3%.
Επομένως, τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και το κόμμα Βαρουφάκη, θα πρέπει να αποφύγουν την περιπέτεια της μείωσης της δύναμης τους, που είναι ορατή στις δεύτερες εκλογές. Διότι δεν θα υπάρχει το περιθώριο δικαιολόγησης των απωλειών τους, πολύ περισσότερο όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται να τα καταγγείλει, ότι θα ευθύνονται για την μη επιτυχία κυβερνητικής συνεργασίας μετά τις πρώτες εκλογές . Μπορεί τα νούμερα να μην βγαίνουν, αλλά για το κόμμα του κυρίου Τσίπρα θα φταίνε όλοι οι άλλοι. Εδώ ελλοχεύει και ο κίνδυνος για την κυβέρνηση. Να βρεθεί μπροστά σε μέτωπο των άλλων, όχι ότι συμφωνούν σε κάποιο κοινό πρόγραμμα, αλλά στη λογική του να αποφευχθεί η δεύτερη αναμέτρηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ φυσικά θα προσπαθεί να μην πετύχει ο κ. Μητσοτάκης ούτε στη δεύτερη εκλογή κυβερνησιμότητα
Όμως από εδώ και πέρα τα σενάρια γίνονται εφιάλτης για τον τόπο. Θα μπορέσουμε αυτά τα σενάρια να τα διαψεύδουμε και να σχηματιστεί κυβέρνηση σύμφωνα με τη θέληση του Ελληνικού λαού όσο γίνεται γρηγορότερα; Αυτό εξαρτάται και από όλους εμάς που ψηφίζουμε και επιλέγουμε ανάμεσα στο ρίσκο της ακυβερνησίας ή την ασφάλεια μιας κυβέρνησης σταθερής, αυτοδύναμης ή συνεργασίας. Αρκεί να βγαίνει φυσικά η απαιτούμενη δεδηλωμένη των 151 βουλευτών. Μέχρι το βράδυ των εκλογές πάντως, τα σενάρια θα δίνουν και θα παίρνουν.