Όπως σημειώνεται χρειάζονται τουλάχιστον 21 εργαζόμενοι για να καλύψουν τα 7 δρομολόγια που πραγματοποιούνται.
Χθες ήταν η τελευταία μέρα για τη δεύτερη ομάδα συμβασιούχων που είχε κάνει προσφυγή, ωστόσο απορρίφθηκε από το δικαστήριο, ενώ απορρίφθηκε και για την πρώτη ομάδα (στην οποία ήταν ένας μικρότερος αριθμός εργαζομένων).
Ο Προϊστάμενος στον τομέα της Καθαριότητας στον Δήμο Νίκος Αρβανιτάκης δήλωσε: «Τα άτομα που έφυγαν ήταν συνολικά (δύο ομάδες) 39 συμβασιούχοι εργάτες και οδηγοί. Για την πρώτη ομάδα απορρίφθηκε με δικαστική απόφαση η προσφυγή που είχαν κάνει στις 2 Νοεμβρίου. Στην δεύτερη ομάδα είχαμε 25 άτομα, των οποίων η σύμβαση έληξε χθες. Είχαν κάνει προσφυγή, εκδικάστηκε την Τρίτη και απορρίφθηκε, οπότε μείναμε με 14 εργάτες που έχει ο Δήμος».
Ο κ. Αρβανιτάκης τόνισε ότι μετά από αυτή την εξέλιξη, δεν υπάρχει περίπτωση να στελεχωθούν πλήρως τα απορριμματοφόρα, ενώ σημείωσε ότι στην προκήρυξη για τις δίμηνες συμβάσεις υπήρξε μικρό ενδιαφέρον και από εκεί ίσως καλυφθούν 5-6 θέσεις που δεν φτάνουν για τις ανάγκες του νησιού… «Δεν μπορούν να στελεχωθούν τα απορριμματοφόρα για να βγουν τα δρομολόγια όπως πρέπει και σε όλα αυτά πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι πρέπει και οι μόνιμοι να πάρουν τις άδειες τους κάποια στιγμή, γιατί τους «τρενάραμε» και έρχονται Χριστούγεννα. Και άδειες και κάποια ρεπό πρέπει να πάρουν. Έχει γίνει μια προκήρυξη για διμηνίτες. Προσλήφθηκαν κάποια άτομα, έξι εργάτες αλλά είναι πάλι λίγοι. Από τους 14 είναι κάποιοι που έχουν αναρρωτική άδεια. Δεν μπορούν να πάνε όλοι να μαζέψουν σκουπίδια γιατί έχουν προβλήματα υγείας και για αυτό δεν δούλευαν στην αποκομιδή. Ο Δήμαρχος είχε πάει στο Δικαστήριο να υποστηρίξει τους συμβασιούχους, αλλά δεν εισακούστηκε. Θα γυρίσει από την Αθήνα, να δούμε τι θα κάνουμε»
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Σπύρος Χαριάτης σημείωσε ότι είναι ιδιαίτερα δύσκολη η κατάσταση και τόνισε ότι ήδη υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην αποκομιδή.
«Με 14 άτομα δεν είναι εφικτό να καθαριστεί η Ζάκυνθος. Δεν είναι και οι 14 στην αποκομιδή είναι διοικητικό προσωπικό και άνθρωποι που έχουν άδειες. Θα κάνουμε απολογισμό να δούμε πόσοι μπορεί να είναι στην αποκομιδή. Ο Δήμαρχος ζήτησε από τον πρόεδρο του δικαστηρίου παράταση των συμβάσεων αλλά δεν έγινε αποδεκτή. Ήδη τα προβλήματα έχουν ξεκινήσει. Δεν μπορούν οι 14 να καλύψουν τα δρομολόγια. Πρέπει να είναι 21 άτομα οδηγοί εργάτες στα επτά δρομολόγια. Θα βγαίνουμε το ένα δρομολόγιο και θα μένει μια περιοχή πίσω… Η πόλη είναι δυο μέρες χωρίς αποκομιδή».
Και σε ιδιώτες σκέφτεται να στραφεί η δημοτική αρχή, προκειμένου να δώσει λύση στο νέο πρόβλημα που δημιουργείται με τον Αντιδήμαρχο Νικήτα Σπίνο να τονίζει ότι «υπάρχουν όπλα στην φαρέτρα του Δήμου».
Πιο αναλυτικά, δήλωσε: «Απορρίφθηκαν από το δικαστήριο τα αιτήματα των εργαζομένων για συνέχιση της εργασίας. Υπήρχαν νομικά, τυπικά κωλύματα. Η απόφαση είναι σεβαστή. Από εκεί και πέρα υπάρχουν όπλα στην φαρέτρα του Δήμου και μπορεί μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να έχει συνεργασίες αν χρειαστεί και με ιδιώτες, προκειμένου να εξασφαλίσουμε τη σωστή αποκομιδή των απορριμμάτων. Ποτέ δεν πρέπει να είμαστε αρνητικοί ακόμα και στη χρήση ιδιωτικών συνεργείων, γιατί οι εργαζόμενοι που ήταν στον Δήμο μας με συμβάσεις δίμηνες, τετράμηνες ή οκτάμηνες μπορεί να πάνε να εργαστούν και με περισσότερα χρήματα σε κάποιον ιδιώτη που θα προσφέρει υπηρεσίες. Σαφώς πάντα στηρίζουμε τους εργαζόμενους του Δήμου μας και πάντα θέλουμε καλή συνεργασία και καλό αποτέλεσμα, αλλά ο Δήμος δεν μπορεί και δεν πρέπει να μην έχει λύσεις η Ζάκυνθος σε ότι αφορά την καθαριότητα. Θα πάρουμε τις αποφάσεις που χρειάζεται. Η δική μας εντολή στη Διεύθυνση Καθαριότητας είναι να μας πει τι μπορεί και δεν μπορεί να κάνει, ώστε να βρούμε τη λύση που χρειάζεται για αυτά που δεν μπορεί να κάνει».