Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τον ελληνικό τουρισμό αποτελεί πλέον η έλλειψη του ανθρωπίνου δυναμικού, ενώ η ανάγκη κάλυψης των θέσεων εργασίας είναι πολύ μεγάλη.
Όπως είπε, το 2021 το νούμερο των θέσεων που δεν καλύφθηκαν από το ελληνικό εργατικό δυναμικό, έφτασε τις 50.000.
«Φέτος πολλά ξενοδοχεία δεν άνοιξαν όλα τα τμήματα τους, επειδή δεν μπόρεσαν να τα στελεχώσουν. Έτσι αναγκάστηκαν να αφήσουν εκτός λειτουργίας τμήματα όπως το δεύτερο εστιατόριο ή το μπαρ. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων έχει ζητήσει από το Υπουργείο να αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου κάτοικοι τρίτων χωρών, πρόσφυγες και αιτούντες πολιτικό άσυλο, που έχουν εν μέρει εξοικείωση στο ελληνικό περιβάλλον και ενδιαφέρονται να απασχοληθούν στον ξενοδοχειακό κλάδο, να έχουν τη δυνατότητα να λάβουν, εντός των δομών φιλοξενίας στις οποίες διαμένουν, τη σχετική εκπαίδευση στις ειδικότητες του ξενοδοχειακού κλάδου.
Η διαδικασία προβλέπεται στο Π.Δ. του 2006, άρθρο 80 και θα επαναβεβαιωθεί από όλους τους Υπουργούς Εσωτερικών και Μετανάστευσης την Πέμπτη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Προβλέπει την αμνηστία, τη φροντίδα των προσφύγων και τις εργασιακές σχέσεις με βάση το ευρωπαϊκό πλαίσιο και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
Παράλληλα, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ) σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), παρουσίασε πρωτογενή μελέτη, η οποία αποτυπώνει την κατάσταση και την πρόθεση επένδυσης των ελληνικών ξενοδοχείων στον τομέα της απασχόλησης και της δια βίου μάθησης. Η έρευνα ανέδειξε πως το 2021, παρά τη σημαντική μείωση των βασικών μεγεθών τους, τα ελληνικά ξενοδοχεία κατάφεραν να συγκρατήσουν την απασχόληση ακόμα και κατά την περίοδο της πανδημίας (προφανώς και με την βοήθεια των κρατικών εργαλείων), η οποία κατέγραψε ποσοστιαία μείωση μόλις 6%, όταν η μείωση σε πληρότητα και έσοδα έφτασε το 35%. Η ίδια έρευνα επαναλαμβάνεται και φέτος και θα παρουσιαστεί σύντομα».
Τέλος, σημείωσε ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα για τους εργαζόμενους στον τουρισμό.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν προχθές στην έκθεση τουρισμού Xenia 2022, η εξάρτηση των ελληνικών ξενοδοχείων από τους παραδοσιακούς tour operators μειώνεται, με το τζίρο των κρατήσεων που έγινε φέτος μέσω ίντερνετ να ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ, αυξημένος κατά 56% σε σχέση με το 2019, ενώ ήδη οι online κρατήσεις για τη σεζόν του 2023 είναι ήδη διπλάσιες από πέρυσι.
«Κάθε χρόνο το ίντερνετ μπαίνει στη ζωή μας όλο και περισσότερο. Το βλέπουμε αυτό μκαι στις συναλλαγές μας με το δημόσιο. Πολλά πράγματα γίνονται ηλεκτρονικά. Το ίδιο αρχίζει να συμβαίνει τα τελευταία χρόνια με τις ιντερνετικές κρατήσεις που γίνονται είτε με αεροπορικά εισιτήρια είτε με ξενοδοχειακές κρατήσεις. Αυτό το ποσοστό μεγαλώνει χρόνο με τον χρόνο και η εξάρτηση από τον παραδοσιακό tour operator αρχίζει και γίνεται λιγότερη», είπε αρχικά ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων της Δ.Ε. Ζακυνθίων Γιώργος Μάργαρης και πρόσθεσε: «Γνωρίζουμε ότι η παρουσία των tour operator είναι ισχυρή στο νησί μας και η συνεργασία με διάφορες ξενοδοχειακές μονάδες τα τελευταία 15-20 χρόνια βοήθησαν και στην ανάπτυξη της Ζακύνθου. Όμως μην ξεχνάμε ότι οι tour operator εξέλιξαν τις υπηρεσίες τους και οι κρατήσεις που γίνονται είναι σε μεγάλο βαθμό διαδικτυακές. Το θέμα είναι ότι γίνονται προσπάθειες από τα περισσότερα ξενοδοχεία να μεγαλώσουν το ποσοστό κρατήσεων απευθείας, γιατί αυτό δίνει μεγαλύτερη ευελιξία στη επιχείρηση. Ένα πλεονέκτημα μεγάλο είναι ότι μπορεί να διαθέτει όσα δωμάτια θέλει μέσω ίντερνετ και σε όποια τιμή θέλει, ενώ αντίθετα δεν μπορεί να κάνει το ίδιο με τους tour operator».
Σημείωσε, ωστόσο, ότι το ρίσκο είναι μεγάλο όταν μια επιχείρηση κάνει μόνο διαδικτυακά κρατήσεις, καθώς έχει περιορισμένο τρόπο διαφήμισης.
Από την πλευρά του, ο τουριστικός πράκτορας Γιάννης Φιλιπποπολίτης σχολίασε:
Ο κ. Φιλιπποπολίτης σημείωσε ότι για τέτοιες κρατήσεις προτιμούνται κυρίως βίλες και όχι τόσο τα ξενοδοχεία, αν και αλλάζουν συνέχεια τα δεδομένα. «Για τις βίλες αυξάνεται ο αριθμός των κρατήσεων μέσω διαδικτύου. Και εμείς, αντίστοιχα, τα τουριστικά γραφεία και οι tour operator έχουν εξελιχθεί στο κομμάτι της τεχνολογίας. Δεν πουλάνε μόνο πακέτα. Πουλάνε και ξεχωριστά, παρακολουθούν τις εξελίξεις και έχουν προσαρμόσει στις ανάγκες Έχουν κάνει δικές τους ιστοσελίδες. Υπάρχουν σαιτ που μπορεί να μην το ξέρει ο καταναλωτής, αλλά ανήκουν σε tour operator… Είναι θέμα εξέλιξης και παρακολούθησης της αγοράς».
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η δήλωση τουριστικού πράκτορα Μάνθου Μπολίδη.