Συγκεκριμένα παρόντες ήταν εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο Carsten Rasmussen, Προϊστάμενος της Διοικητικής μονάδας Ελλάδας-Κύπρου της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής και Αστικής Ανάπτυξης και ο Patrick Paquet Προϊστάμενος της Διοικητικής μονάδας Ελλάδας –Κύπρου της Γενικής Διεύθυνσης Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης της Ε.Ε., καθώς και στελέχη των αντίστοιχων μονάδων.
Ήδη με τα πρόσφατα στοιχεία τρέχοντος μηνός Νοεμβρίου, η απορροφητικότητα του Προγράμματος αγγίζει το 82% των πόρων και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων βρίσκεται σταθερά στην 5η θέση ως προς την απορρόφηση μεταξύ των 13 Περιφερειών της χώρας (επίσημα στοιχεία).
Τόσο το Υπουργείο Ανάπτυξης, όσο και τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πορεία και τα αποτελέσματα του Προγράμματος.
Αναγνώρισαν, δε, ότι κατά την πορεία του Προγράμματος από τον Ιανουάριο 2020 μέχρι σήμερα έγινε ένα άλμα στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ Ιονίων Νήσων και προέβλεψαν ότι δεν θα υπάρξει απώλεια πόρων. Στο τέλος του 2023 θα έχει γίνει πλήρης απορρόφηση.
Η Περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου, Πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης ΕΣΠΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ αναφέρθηκε στην συμβολή των πόρων του ΕΣΠΑ για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης covid-19 για την στήριξη των νοσοκομείων και δομών υγείας, την προμήθεια πλωτών ασθενοφόρων, την στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων. Ευχαρίστησε τους δικαιούχους του ΕΣΠΑ, Δήμους, παραγωγικούς Φορείς κ.α. για την συλλογική προσπάθεια και πρόοδο που επετεύχθη προς όφελος της κοινωνίας.
Δεσμεύτηκε ότι θα εξακολουθήσει να διαθέτει πόρους από την τεχνική βοήθεια του ΕΣΠΑ 2021-2027 προς τους δικαιούχους όπως γίνεται στο τρέχον πρόγραμμα για την γρηγορότερη και αρτιότερη προετοιμασία ένταξης έργων στο ΕΣΠΑ
Η κα Κράτσα δήλωσε στην ΗΜΕΡΑ: «Δόθηκε ένα μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας και παρουσιάστηκε το πρόγραμμα μας σε επτά στρατηγικούς στόχους που αντιστοιχούν στις προτεραιότητες μας, με τον γενικό τίτλο ελκυστικότητα, βιωσιμότητα και ανθεκτικότητα. Εξηγήσαμε ότι αυτοί οι στόχοι περιλαμβάνουν και προκλήσεις για την υλοποίηση τους. Πρώτον, να γίνει ευρέως γνωστό παραδεκτό ότι η ύπαρξη αυτών των στόχων απαιτεί ενημέρωση, συνεχή διαβούλευση και προσαρμογή στα νέα δεδομένα. Τα τελευταία χρόνια η ενεργειακή, η κλιματική και η υγειονομική κρίση, μας έδειξαν ότι πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη για έγκαιρη προσαρμογή του προγράμματος σε συνθήκες που μπορεί να δημιουργηθούν.
Επίσης, εξηγήσαμε ότι το πρόγραμμα αυτό οδηγεί την Περιφέρεια στη νέα εποχή και για αυτό χρειάζεται ευρεία διαβούλευση, συνεργασία και συλλογική προσπάθεια. Αυτή την προσπάθεια πρέπει να την κάνουμε όλοι μαζί, γιατί η Περιφέρεια διαχειρίζεται το ΕΣΠΑ, αλλά δικαιούχοι είναι οι Δήμοι, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, οι επιχειρήσεις.
Για να πετύχουμε αυτούς τους στόχους χρειάζεται να είμαστε όλοι, όχι μόνο με μια κοινή βάση αρχών και αξιών, αλλά και με επιχειρησιακή ικανότητα. Να μπορούμε να ωριμάσουμε μελέτες, να κάνουμε στρατηγικά σχέδια, να ετοιμάσουμε τους φακέλους για να υποβάλουμε στο ΕΣΠΑ, να μπορούμε να τα παρακολουθούμε. Διαπιστώσαμε ότι υστερούμε όλοι στην επιχειρησιακή ικανότητα. Έχουμε υποστελεχωμένες υπηρεσίες και μη εξειδικευμένο προσωπικό».
Σύμφωνα με την περιφερειακή αρχή, το ΕΣΠΑ 14-20 ολοκληρώνεται με μεγάλη επιτυχία και απορροφητικότητα, ιδιαιτέρως στον τομέα της επιχειρηματικότητας (πρόγραμμα ενίσχυσης επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον Covid19, ίδρυση νέων τουριστικών επιχειρήσεων κλπ), ενώ το νέο ΕΣΠΑ 21-27 για τα Ιόνια Νησιά έρχεται με αυξημένους πόρους και δυνατότητες».
Ο πρόεδρος του Επιμελητήριου Ζακύνθου Φώτης Κόττης εκπροσώπησε στις συνεδριάσεις την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας και μίλησε στην ΗΜΕΡΑ, για τα βασικά συμπεράσματα και τις ευκαιρίες που ανοίγονται τώρα για την χρηματοδότηση έργων από την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και από ιδιώτες.
«Εκφράζω την ανησυχία μου, γιατί πέραν της Κέρκυρας, τα υπόλοιπα νησιά εξαιτίας του ότι δεν βρίσκονται χωρικά δίπλα στη διαχειριστική αρχή και στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο – που είναι πολύ δυναμικοί φορείς σε προτάσεις χρηματοδότησης, με ώριμα έργα, αλλά και συγκεκριμένες προτάσεις – βλέπω σε κάποια πράγματα μένουμε πίσω, δηλαδή σε κάποιες χρηματοδοτήσεις και σε κάποιες δομές.
Στη συνεδρίαση, όταν μιλήσαμε για έργα δήμων, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ζήτησε να μάθει πώς πάνε τα έργα και τι ανάγκες έχουν οι Δήμοι των Ιονίων. Εκεί, όμως, ήταν μόνο η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας Μ. Υδραίου και ο Δήμαρχος Λευκάδας Χαράλαμπος Καλός. Ρώτησε τι άλλο θέλουν οι δήμαρχοι και εκείνη τη στιγμή δεν είχαμε απάντηση… Άρα δεν ζητήσαμε κάτι την στιγμή που έπρεπε και τώρα που δημιουγούνται οι ανάγκες και οι χρηματοδοτήσεις.
Έχουμε αυξημένους και εξειδικευμένους πόρους. Κάποια θέματα που έχουν να κάνουν με τα στερεά και υγρά απόβλητα που μας ενδιαφέρουν στη Ζάκυνθο θα χρηματοδοτηθούν από άλλες δράσεις, απευθείας από την κυβέρνηση και όχι από τα Περιφερειακά Προγράμματα. Επίσης, θα έχουμε απλοποίηση διαδικασιών είτε στους ελέγχους σε έργα Δήμων -Περιφερειών είτε σε επενδυτές και επιχειρηματίες».
Τέλος, ο κ. Κόττης σημείωσε όπως και η Περιφερειάρχης ότι πολύ σοβαρό πρόβλημα είναι η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, ώστε να «τρέξουν» τα προγράμματα … «Το πρόβλημα μας είναι ότι δεν έχουμε εξειδικευμένες υπηρεσίες που μπορούν να «τρέξουν» τα προγράμματα, όπως και εμείς οι επιχειρηματίες, να έχουμε βοηθούς ώστε να μπορούμε να αξιοποιήσουμε τους πόρους. Επίσης, είναι σημαντικό ότι δεν θα έχουμε κατάσχεση από την Εφορία ή από τα Ασφαλιστικά Ταμεία στις χρηματοδοτήσεις . Θα πρέπει τώρα να διεκδικήσουμε τις χρηματοδοτήσεις με συγκεκριμένες προτάσεις. Να ωριμάσουν, να είναι σοβαρές και συγκεκριμένες προτάσεις, με όλα τα απαιτούμενα για να χρηματοδοτηθούν».