Η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, που συνεδρίασε εκτάκτως στις 20.11.2022, μέσω τηλεδιάσκεψης, εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Το δικηγορικό σώμα, δια των θεσμικών του οργάνων, διαχρονικά και αταλάντευτα, έχει σταθεί στο πλευρό των οικονομικά αδύναμων συμπολιτών μας και των ευάλωτων νοικοκυριών. Μία ευνομούμενη Πολιτεία οφείλει να λαμβάνει μέριμνα για τους οικονομικά αδύναμους πολίτες της και να προστατεύει την πρώτη κατοικία τους, ιδίως στη δύσκολη συγκυρία που διανύουμε. Αλγεινή εντύπωση και έντονο προβληματισμό μας προκάλεσε η αναφορά της Τράπεζας της Ελλάδος στις Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων, όπως αυτή αποτυπώνεται στην Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Τράπεζας, μηνός Νοεμβρίου 2022. Σε ένα κράτος δικαίου, οι δικαστικές αποφάσεις κρίνονται από τα αρμόδια Δικαστήρια, μετά από συζήτηση των υποθέσεων και αφού ληφθούν υπόψη τα στοιχεία του φακέλου. Η Τράπεζα της Ελλάδος δεν έχει καμία εξουσία να παρεμβαίνει. Τις αποφάσεις τις εκδίδουν δικαστές και όχι Τραπεζίτες και Funds.
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ζακύνθου, Γιάννης Γιατράς, δήλωσε: «Πριν λίγο καιρό εξεδόθη η υπ’ αρ. 822/2022 απόφαση του ΑΠ, η οποία στο σκεπτικό της ορίζει ότι οι εταιρείες διαχείρισης, που ως γνωστόν καταδυναστεύουν αδύναμους κυρίως πολίτες, στερούνται νομιμοποίησης για να ασκούν οι ίδιες αγωγές κατά οφειλετών.
Η απόφαση αυτή δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στις εταιρείες αυτές, αλλά και στους δικαιούχους των απαιτήσεων οι περισσότεροι των οποίων τις έχουν αναλάβει με εξευτελιστικά τιμήματα.
Στην Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Τράπεζας της Ελλάδος,μηνός Νοεμβρίου 2022 , ειδικότερα, στη σελίδα 91 της Έκθεσης αυτής, η Τράπεζα της Ελλάδος, αφού διαπιστώνει ότι η ικανότητα των εν λόγω
εταιρειών να διαχειριστούν τα δάνεια δυσχεραίνεται από την πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου 822/2022 και τις σχετικές εφετειακές αποφάσεις αναφορικά με τη νομιμοποίησή τους να προβούν σε δικαστικές ενέργειες και κυρίως να συμμετέχουν σε διαδικασίες πλειστηριασμών, προαναγγέλλει, επί της ουσίας, την άρση των περιορισμών αυτών, που έθεσαν οι δικαστικές αποφάσεις, τους επόμενους μήνες, είτε με σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, γεγονός που έχει αρνηθεί δημόσια ο Υπουργός Οικονομικών, είτε με ανατροπή της απόφασης του Αρείου Πάγου, από την Ολομέλεια όπου και
εκκρεμεί η συγκεκριμένη ένδικη διαφορά.
Παρεμβαίνει ευθέως δηλαδή η Κεντρική Τράπεζα μας στη Νομοθετική και τη Δικαστική Λειτουργία, με τρόπο απαράδεκτο και απροκάλυπτο. Η εντύπωση που προκαλείται από μια τέτοιαν ενέργεια είναι αλγεινή. Αποτελεί ωμή παρέμβαση στη λειτουργική ανεξαρτησία των δύο εξουσιών και προσβάλλει ευθέως τον πυρήνα του Δημοκρατικού Πολιτεύματος. Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων εκφραζόμενη από τη Συντονιστική της Επιτροπή παρενέβη άμεσα για να αποτραπεί η όποια μεθόδευση, κάνοντας το καθήκον της απέναντι σε όλους και κυρίως τους ευάλωτους πολίτες».
Η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων αποφάσισε τα θεσμικά όργανα του σώματος να ασκήσουν παρέμβαση ενώπιον της μείζονος Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, κατά τη δικάσιμο 26.1.2023, που θα κρίνει το ζήτημα της νομιμοποίησης των Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων και εξουσιοδότησε τον Πρόεδρο Δημήτρη Βερβεσό να προβεί στις αναγκαίες δικονομικές ενέργειες.