Αξίζει να σημειωθεί ότι σε πρόσφατη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν ο Υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ο Υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Γιάννης Ρέτσος και ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Γρηγόρης Τάσιος συζητήθηκαν τρεις παρεμβάσεις για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των ξενοδοχείων.
Πρόκειται για το νέο Πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Επιχειρώ», που παρουσιάστηκε πρόσφατα και αναμένεται να υλοποιηθεί με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ύψους 200 εκατ. ευρώ. Το Πρόγραμμα αποσκοπεί στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων και περιλαμβάνει ειδικό κονδύλι 100 εκατ. ευρώ για τον κλάδο του Τουρισμού. Η δεύτερη πρωτοβουλία, όπως ανέφερε ο κ. Σκρέκας, είναι ότι εξετάζεται η δυνατότητα δημιουργίας ενεργειακών κοινοτήτων ξενοδοχείων, οι οποίες θα μπορούν να ενταχθούν σε σχήμα εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού. Επιπλέον, συμφωνήθηκε πως θα υπάρξει ειδική μέριμνα τόσο για τα μικρότερα ξενοδοχεία κάτω των 150 κλινών όσο και για αυτά που βρίσκονται σε ορεινές περιοχές και αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες δυσκολίες, αναφορικά με το ενεργειακό κόστος. Η νέα δράση προστίθεται στην οριζόντια κρατική επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης κατά 25 λεπτά, θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, δαπάνες για ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό, επεμβάσεις θερμομόνωσης και εγκατάστασης συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων της Δ.Ε. Ζακυνθίων, Γιώργος Μάργαρης, δήλωσε: «Νομίζω ότι έχουμε αργήσει πάρα πολύ. Είμαστε σχεδόν στην καρδιά του χειμώνα και στην Βόρεια Ελλάδα και στο βόρειο Ιόνιο ήδη αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Οπότε και δεν έχουν ληφθεί μέτρα και δεν έχουν παρθεί αποφάσεις. Νομίζω ότι είναι πολύ αργά. Έπρεπε να ληφθούν μέτρα νωρίτερα. Έχουν γίνει συζητήσεις του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου με τα αρμόδια Υπουργεία, αλλά νομίζω ότι έχουν καθυστερήσει αρκετά και δεν θα προλάβουν και αυτόν τον χειμώνα να κάνουν κάτι. Άλλωστε ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης, απ’ ότι καταλαβαίνω, δεν φτάνει για να επιδοτήσει περαιτέρω τα ξενοδοχεία. Οπότε νομίζω ότι θα είναι δύσκολος χειμώνας. Είμαστε σε συνεχή επαφή με την Αντιπρόεδρο του ΞΕΕ την κ. Χρ. Τετράδη, η οποία κάνει ό,τι μπορεί με το υπόλοιπο συμβούλιο και τον πρόεδρο του Ξ.Ε.Ε. προς την κατεύθυνση».
Ειδικά για τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας, σχολίασε: «Δεν έχουν παρθεί μέτρα για τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας, πέρα από τη βοήθεια που υπάρχει στην επιδότηση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Είναι πολύ μεγάλο το κόστος για το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί και ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας ειδικά σε περιοχές, όπως η Ζάκυνθος που έχει χαμηλές πληρότητες τον χειμώνα νομίζω ότι πολλοί δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν και λογικά θα κλείσουν για μεγάλο διάστημα τον χειμώνα».
Ο κ. Μάργαρης τόνισε ότι το κλείσιμο των ξενοδοχείων για κάποιους μήνες, θα είναι αποθαρρυντικό για τους επισκέπτες που μπορεί να θέλουν να επιλέξουν το νησί μας για τις χειμερινές αποδράσεις τους. «Αυτό νομίζω είναι πραγματικά άσχημο για τη Ζάκυνθο, γιατί φανταστείτε ότι μπορεί να μείνουν ανοιχτά 1 ή 2 ξενοδοχεία τον χειμώνα και δεν είναι λογικό γιατί μειώνεται η δραστηριότητα ακόμα και τις περιόδους που μπορεί να είχε κάποια κίνηση πχ Φεβρουάριο, Μάρτιο. Γκρουπ με μαθητές ή μεμονωμένοι πελάτες που δεν θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν κάποια ξενοδοχεία, η Ζάκυνθος δεν θα είναι ελκυστικός προορισμός για τους χειμερινούς μήνες. Δεν ήταν που δεν ήταν… δεν θα είναι καθόλου, τώρα».
Τέλος, όσον αφορά το λειτουργικό κόστος, ο πρόεδρος του Συλλόγου σημείωσε ότι είναι δυσβάσταχτο… «Οι πληρότητες είναι στο 10-20%. Τα λειτουργικά έξοδα είναι τεράστια, γιατί κάποιοι χώροι του ξενοδοχείου λειτουργούν αναγκαστικά… Πρέπει να θερμανθούν και να φωταγωγηθούν. Πρέπει 24 ώρες το 24ωρο να διαθέτει ζεστό νερό είτε έχει έναν πελάτη μέσα είτε 100. Οπότε με χαμηλές πληρότητες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν. Όλα έχουν αλλάξει… Μειώθηκαν οι μετακίνησεις, η κατανάλωση και οι έξοδοι των πολιτών. Πάμε σε βαρυχειμωνία… και δεν εννοώ για τις καιρικές συνθήκες αλλά για τα έξοδα».