Αρχικά, ο Δήμαρχος Ζακύνθου Νικήτας Αρετάκης θέλησε να ενημερώσει το σώμα για τις υποθέσεις του Δήμου που εκδικάστηκαν ή εκδικάζονται το επόμενο διάστημα και έχουν να κάνουν με τις δημοτικές εταιρείες ΔΑΕΖ, ΔΕΠΑΖ, ΑΔΑΖ και ΙΑΜΟΣ, το Ζακυνθινό Καρναβάλι και τα δάνεια της τράπεζας Πειραιώς.
Όσον αφορά την πρώτη υπόθεση, ο κ. Αρετάκης ενημέρωσε για την απόφαση του Δικαστηρίου να προχωρήσει σε παραγραφή των αδικημάτων, λόγω παρέλευσης 15ετίας για τις υποθέσεις των ΔΑΕΖ, ΔΕΠΑΖ, ΑΔΑΖ και ΙΑΜΟΣ.
Για τη δεύτερη υπόθεση (Ζακυνθινό Καρναβάλι), αφού ενημέρωσε το σώμα για την πορεία της δίκης, η οποία διεκόπη, σημείωσε ότι ο Δήμος σε κάθε περίπτωση είναι υποχρεωμένος να εξαντλήσει όλα τα μέσα και να προσφύγει και στον Άρειο Πάγο, προκειμένου να διεκδικήσει τα συμφέροντά του. Πρόσθεσε ότι η προσφυγή στον Άρειο Πάγο και γενικά στα αστικά δικαστήρια για τις παραπάνω υποθέσεις είναι μία απόφαση που θα πρέπει να ληφθεί από το Δ.Σ.
Στη συνέχεια υπενθύμισε ότι η σημερινή δημοτική αρχή δήλωσε παράσταση πολιτικής αγωγής και πως «έχει την υποχρέωση να φτάσει μέχρι το τέλος την υπόθεση».
Στη συνέχεια, ο κ. Αρετάκης απαντώντας σε ερωτήσεις που δέχτηκε για τις δίκες από τους δημοτικούς συμβούλους Αντώνη Κασσιμάτη και Παναγιώτη Αβράμη, εξήγησε ότι για την προσφυγή στα αστικά δικαστήρια θα φέρει ο ίδιος σχετική εισήγηση στο ΔΣ, καθώς αποτελεί πολιτική απόφαση, ενώ για την πορεία της υπόθεσης των δημοτικών επιχειρήσεων και το ιστορικό τόνισε με νόημα ότι το βούλευμα παραδόθηκε το 2022 και πως ο ίδιος είχε «μαύρα σκοτάδια για την υπόθεση». Όπως είπε χαρακτηριστικά «Το 2015 εστάλη στον ανακριτή. Το βούλευμα παραδόθηκε το 2022. Δεν ήξερα τίποτα! Είχα μαύρα σκοτάδια. Μόνο για τους ορκωτούς λογιστές γνώριζα. Δεν είχα ενημέρωση. Ούτε η νομικός ήξερε. Έπεσα από τα σύννεφα. Όταν το μάθαμε, δηλώσαμε πολιτική αγωγή».
Τότε παρενέβη ο κ. Αβράμης, ο οποίος θέλησε να υπενθυμίσει στο σώμα το ιστορικό της υπόθεσης. Όπως είπε, «το 2012 η δημοτική αρχή Μποζίκη αποφάσισε να κλείσουν οι εταιρείες και να γίνουν οι έλεγχοι. Το 2015, ο πρώην Δήμαρχος Π. Κολοκοτσάς πήγε τα πορίσματα στη δικαιοσύνη. Σε ποιο στάδιο μπορούσε το Δ.Σ. να ασκήσει δικαίωμα πολιτικής αγωγής και δεν το έκανε; Η δικαιοσύνη αναλαμβάνει το 2020. Κοινοποιήθηκε το βούλευμα το 2021 στον δήμο και ξεκίνησε η διαδικασία… Μην καταλογίζετε ευθύνες στα προηγούμενα Δ.Σ. Επί 5 χρόνια ήταν στη δικαιοσύνη!!!»
Στη συνέχεια, προκάλεσε τον Δήμαρχο να απαντήσει γιατί δεν ήταν παρών από την αρχή της εκδίκασης της υπόθεσης τον Μάρτιο του 2022, με τον κ. Αρετάκη να απαντά «Δεν ήξερα… Δεν με κάλεσε κανείς. Τώρα με κάλεσε το δικαστήριο».
Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος για τα δάνεια της τράπεζας Πειραιώς, σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή «διαπράττεται ένα έγκλημα», γιατί η μη αποδοχή του συμβιβασμού με την τράπεζα θα οδηγήσει τον Δήμο σε μακροχρόνιους δικαστικούς αγώνες, πιθανόν χωρίς αποτέλεσμα, και παράλληλα στερείται ποσά, τα οποια θα μπορούσαν να δοθούν (από τον συμβιβασμό) για την εκτέλεση έργων που θα επέλεγε το ΔΣ. Τέλος, σχολίασε ότι δεν βρίσκει ανταπόκριση σε αυτή την πρότασή του από την αντιπολίτευση…
«Λαβράκι… έβγαλε» η ερώτηση του δημοτικού συμβούλου και αντιπροέδρου του ΔΣ Γιάννη Φεραδούρου προς τον Δήμαρχο για την εξέλιξη του έργου κατασκευής των σφαγείων.
Ο κ. Αρετάκης σημείωσε ότι ενημερώθηκε από το γραφείο προγραμματισμού του Δήμου μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που υπήρξε με τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΠΙΝ στην Κέρκυρα ότι το έργο της κατασκευής των σφαγείων κινδυνεύει με απένταξη από το χρηματοδοτικό πρόγραμμα λόγω μη εξέλιξής του, τον τελευταίο 1,5 χρόνο. Ο Δήμαρχος, αρχικά, υπενθύμισε στο ΔΣ ότι κλήθηκε να ξεπεράσει πολλά εμπόδια σχετικά με την ανεύρεση οικοπέδου και πως τώρα πια αυτό το θέμα έχει μπει στην τελική ευθεία, αφού λύση θα δοθεί με απαλλοτρίωση της έκτασης. Σημείωσε ότι είναι ένας χώρος κατάλληλος και πως σε επικοινωνία που είχε με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση ζήτησε από τον Συντονιστή να μεριμνήσει για την άμεση συγκρότηση επιτροπής για την αξιολόγηση κλπ…
Στη συνέχεια είπε ότι τον ενημέρωσαν πως το θέμα του προγράμματος και της χρηματοδότησης το χειρίζεται η Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου Κ. Μοθωναίου και πως ο ίδιος θα μάθει την αλήθεια για την απένταξη και το αν μπορεί να σωθεί η χρηματοδότηση από το Υπουργείο.
Τόνισε ότι το έργο της κατασκευής των σφαγείων είναι στοίχημα ζωής και πως ότι και να γίνει ο Δήμος θα προχωρήσει με δικούς του πόρους την υλοποίησή του. Επίσης, είπε ότι ο αρμόδιος Δ/ντης από την υπηρεσία την Κέρκυρα είπε ότι από κάτω (Ζάκυνθο) γίνονται οι προτάσεις για τα προγράμματα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπαίνουν εμπόδια από κάποιους «για να μην γίνει ο Αρετάκης ξανά Δήμαρχος». Τέλος, τόνισε «Δεν παρακαλάμε… Δεν θέλουμε χάρες. Το δικαιούμαστε αυτό το έργο».
Ένα ακόμα θέμα που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και συζητήθηκε στη συνεδρίαση είχε να κάνει με τις συναντήσεις που έγιναν στο υπουργείο Περιβάλλοντος παρουσία του Δημάρχου για το master plan της αποχέτευσης. Ο κ. Αρετάκης υπενθύμισε στους δημοτικούς συμβούλους ότι πριν από λίγους μήνες είχαν έρθει στο νησί μηχανικοί του υπουργείου για να κάνουν αυτοψίες και να δουν τις εγκαταστάσεις και τις ανάγκες που υπάρχουν. Πριν από λίγες μέρες ο ίδιος κλήθηκε στο υπουργείο για να συζητηθούν κάποια συγκεκριμένα θέματα. Όπως είπε η μελέτη για το masterplan μπορεί να ξεπεράσει τα 3 εκατ. ευρώ με την έκπτωση και πως θα χρειαστεί να περάσει τουλάχιστον 1-1,5 χρόνος για να ολοκληρωθεί, ώστε να ακολουθήσει η χρηματοδότηση κλπ.
Ο κ. Αρετάκης εξέφρασε τις απόψεις του στο υπουργείο για διάφορα θέματα και εκεί απέκλεισε το ενδεχόμενο να διατηρηθεί ο υπάρχων βιολογικός, καθώς ήδη υπάρχουν σοβαρές αντιδράσεις για την χωροθέτησή του λόγω της λειτουργίας του αεροδρομίου.
Επίσης, ζήτησε στο masterplan να συμπεριληφθούν περιοχές οι οποίες έμεναν εκτός όπως είναι ο Βασιλικός και η λίμνη Κερίου, με τον κ. Αρετάκη να επισημαίνει ότι ο Βασιλικός είναι μια περιοχή που αναπτύσσεται ραγδαία και δεν μπορεί να «βασιστεί» στους κόμπακτ βιολογικούς. Σημείωσε, επίσης, ότι ο νέος βιολογικός θα είναι χωρητικότητας 100.000 κυβικών και πως αναζητούνται τρόποι, επειδή θα είναι ενεργοβόρος, να μειωθεί το κόστος της ενέργειας.
Γι’ αυτό, αλλά και συνολικά για να μειωθεί το ενεργειακό κόστος στη ΔΕΥΑΖ, η δημοτική αρχή εξετάζει να προχωρήσει στη σύσταση ενεργειακής κοινότητας. Όπως είπε, η συγκεκριμένη πρότασή του για τις ενεργειακές κοινότητες έτυχε θετικής ανταπόκρισης και αναμένεται να γίνουν και νέες συζητήσεις για το θέμα με το υπουργείο.