Το «καλάθι του νοικοκυριού» είναι μια λίστα με 50 βασικά προϊόντα, τα οποία θα διατηρούνται σε προσιτές τιμές, χαμηλότερες του πληθωρισμού.
Η τιμή αναφοράς γι’ αυτά τα προϊόντα θα είναι αυτή που είχαν στις 5 Οκτωβρίου, δηλαδή πριν από την ανακοίνωση του μέτρου από το υπουργείο.
Οι πολίτες θα μπορούν να βλέπουν και να συγκρίνουν τα προϊόντα που θα βάζει στο «καλάθι» κάθε αλυσίδα μέσα από την πλατφόρμα e-katanalotis.
Το «καλάθι» θα ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα και, σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, το πιθανότερο σενάριο είναι να κάνει «πρεμιέρα» στα σούπερ μάρκετ την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου.
Ο σχεδιασμός, μέχρι στιγμής, είναι το μέτρο να παραμείνει σε ισχύ για τουλάχιστον πέντε μήνες, δηλαδή από τον Νοέμβριο του 2022 μέχρι και τον Μάρτιο του 2023.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ζακύνθου Φώτης Κόττης δήλωσε, αρχικά: «Θέλει πολύ μεγάλη προσοχή, γιατί στρεβλώνεις τον ανταγωνισμό και χρειάζεται έλεγχος και προστασία από τις κερδοσκοπικές τάσεις που παρατηρούνται τον τελευταίο καιρό εξαιτίας του πολέμου. Οι πιέσεις σε είδη πρώτης ανάγκης δεν μπορούν να είναι αποδεκτές, γιατί η κοινωνία δεν μπορεί να αντέξει. Είμαστε σε συνεχείς επαφές με το Υπουργείο Ανάπτυξης για να δούμε πως μπορούμε να προστατεύσουμε την κοινωνία. Θέλουν μεγάλη προσοχή οι παρεμβάσεις σε τιμές στην αγορά. Χρειάζονται και άλλες στηρίξεις… Αυτή η μεθοδολογία είναι συγκεκριμένη και μένει να δούμε πώς θα εφαρμόζεται (μεγάλες επιχειρήσεις, προϊόντα). Το ενεργειακό και η ακρίβεια είναι τα βασικά θέματα που θα απασχολήσουν τη Γ.Σ. Επιμελητηρίων στη Μυτιλήνη».
Ο πρόεδρος της Ένωσης Λογιστών Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ν. Ζακύνθου Νίκος Τσουκαλάς, τόνισε: «Σε όλη αυτή τη δεινή κατάσταση και ανεξέλεγκτη αύξηση των τιμών που καταγράφεται στα επίσημα στοιχεία, η μείωση φτάνει κοντά στο 10% και δημιουργεί τεράστιο θέμα και ζητήματα που έχουν να κάνουν με την επιβίωση των εργαζομένων, όλων των εισοδηματικών κλάσεων, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί το Υπουργείο να πάρει μια γενναία απόφαση. Αυτή δεν είναι μία απόφαση του υπουργείου ή της ελληνικής κυβέρνησης… Είναι μια προσπάθεια που γίνεται σε όλη την Ευρώπη. Ζήτησαν από την βιομηχανία να δημιουργηθεί ένα καλάθι που δεν θα γίνονται αυξήσεις και θα λειτουργεί με γνώμονα την ύπαρξη μη κέρδους».
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περισσότερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ θα προχωρήσουν στην «στελέχωση» του καλαθιού με προϊόντα private label. Για αυτό το γεγονός, ο κ. Τσουκαλάς σχολίασε: «Τα σούπερ μάρκετ θα το στήσουν το καλάθι με την ιδιωτική ετικέτα. Δηλαδή θα δουλεύουν με προϊόντα μη επώνυμα. Αυτό δίνει μεγαλύτερη ώθηση, γιατί θα μεγαλώσει ο όγκος πωλήσεων στις αλυσίδες και δεν θα βοηθηθεί καμία ελληνική επιχείρηση. Έπρεπε να γίνει συζήτηση πρώτα με τις ελληνικές επιχειρήσεις και όχι να δουλεύουν με την ιδιωτική ετικέτα στη Βουλγαρία, στη Σερβία και στην Τουρκία. Πρέπει να γίνει δεύτερη προσπάθεια και τα προϊόντα να εξειδικευτούν. Το καλάθι να δημιουργηθεί όχι από την ιδιωτική ετικέτα κάθε σουπερμάρκετ, αλλά από την ελληνική βιομηχανία. Το Υπουργείο Ανάπτυξης πρέπει να βγει από το καβούκι και να κάνει ελέγχους. Η ελληνική βιομηχανία πάντα στέκεται δίπλα στον πολίτη και στις ευπαθείς ομάδες. Πρέπει να στηριχθεί ο Έλληνας παραγωγός»
-Ρύζι (Ρύζι τύπου «Καρολίνα» μακρύκοκκο)
-Ψωμί (Ψωμί για τοστ, ψωμί φραντζόλα και φρυγανιές)
-Ζυμαρικά (Μακαρόνια Νο 6)
-Χοιρινό (Συσκευασμένα)
-Πουλερικά (Συσκευασμένα)
-Αλλαντικά (Γαλοπούλα ή/και πάριζα)
-Ψάρια κατεψυγμένα (Ένα τουλάχιστον προϊόν)
-Γάλα νωπό πλήρες (Γάλα φρέσκο πλήρες)
-Γάλα νωπό με μειωμένα λιπαρά (Γάλα φρέσκο χαμηλά λιπαρά <2%)
-Γάλα διατηρημένο (Γάλα εβαπορέ)
-Γιαούρτι (Γιαούρτι από γάλα αγελάδος χωρίς γεύσεις και γιαούρτι από γάλα αγελάδος χωρίς γεύσεις)
-Τυριά (Φέτα, γκούντα, τυρί με Χαμηλά Λιπαρά)
-Άλλα είδη διατροφής (Χυμός τομάτας διατηρημένος)
-Αυγά (Κλωβοστοιχίας και Αχυρώνα)
-Μαργαρινη και άλλα φυτικά λίπη
-Ελαιόλαδο (Παρθένο ελαιόλαδο)
-Άλλα βρώσιμα έλαια (Ηλιέλαιο)
-Λαχανικά κατεψυγμένα (Τουλάχιστον ένα, από αρακάς, μπάμιες, φασολάκια κατεψυγμένα)
-Ζάχαρη (Λευκή ζάχαρη)
-Παιδικές τροφές (Φόρμουλα μωρών και γάλα βρεφικής ηλικίας)
-Καφές (Ελληνικός καφές, στιγμιαίος καφές και γαλλικός καφές)
-Είδη καθαρισμού και συντήρησης (Απολυμαντικά χεριών και αντισηπτικά, απορρυπαντικά πλυντηρίου (υγρά και σε σκόνη – όχι ταμπλέτες), απορρυπαντικά για σφουγγάρισμα και καθαρισμό επιφανειών – χλωρίνες, απορρυπαντικά πιάτων για πλύσιμο στο χέρι και χαρτί κουζίνας)
-Είδη προσωπικής υγιεινής (Οδοντόκρεμες, χαρτί υγείας, σερβιέτες, ταμπόν, σαμπουάν, σαπούνια σε στερεή κατάσταση και πάνες ακράτειας)
-Είδη για μωρά (Πάνες για μωρά, είδη ατομικής υγιεινής για μωρά (μωρομάντηλα) καιίδη ατομικής υγιεινής για μωρά (σαμπουάν))
-Τροφές για κατοικίδια ζώα
-Όσπρια
-Αλεύρι