Από τη Ζάκυνθο έδωσε το «παρών» ο τουριστικός πράκτορας Μάνθος Μπολίδης, ο οποίος μίλησε στην «ΗΜΕΡΑ» για τα αποτελέσματα της έκθεσης και τις συζητήσεις που έγιναν στο πλαίσιο αυτής, καθώς και για τη μεγάλη σημασία που έχει η ανάπτυξη της ιταλικής αγοράς στη Ζάκυνθο.
«H TTG είναι η πιο σημαντική έκθεση για το πρόγραμμα του επόμενου χρόνου, διότι αυτή η έκθεση απευθύνεται μόνο σε επαγγελματίες. Οπότε γίνονται συναντήσεις για το κλείσιμο της σεζόν, τα αποτελέσματα και τον σχεδιασμό της νέας σεζόν. Από το Ιόνιο ήμασταν εμείς και κάποια γραφεία από την Κεφαλονιά. Μαζί μας ήταν και ο ξενοδόχος Νίκος Μυλωνάς. Το βασικό μας θέμα είναι να αναπτύξουμε την ιταλική αγορά, η οποία είναι πολύ σημαντική για το Αιγαίο και την Κρήτη. Οι Ιταλοί κάνουν προγράμματα τεσσάρων και πέντε μηνών. Κάναμε επαφές και προσπαθούμε να πείσουμε ότι η Ζάκυνθος δεν είναι ένα τουριστικό μέρος μόνο για high season, αλλά όπως και όλες οι άλλες αγορές, μπορούμε να έχουμε και εμείς τουρισμό 4-5 μήνες. Έχουμε ήδη πτήσεις από Ιταλία 4-5 μήνες, αλλά δεν έχουμε μια μεγάλη ροή πελατών και τους άλλους μήνες (Μάιο, Ιούνιο, Ιούλιο), όπως έχει η Κρήτη για παράδειγμα. Διαπιστώνουμε πάλι ότι το Αιγαίο και η Κρήτη τραβούν το μεγαλύτερο μέρος του «καλού» τουρισμού της Ιταλίας, δηλαδή του τετράμηνου και πεντάμηνου. Εμείς προσπαθούμε να βρούμε τρόπους για να προσελκύσουμε. Ένας τρόπος είναι να δημιουργήσουμε κλαμπ και στα Ιόνια Νησιά, όπως έχουν στο Αιγαίο».
Όσον αφορά στο τι χρειάζεται το Ιόνιο και η Ζάκυνθο για να «κερδίσουν» την ιταλική και τη γαλλική αγορά, ο κ. Μπολίδης εξήγησε: «Πρέπει να δούμε λίγο τι ακριβώς χρειάζεται… Συνήθως δουλεύει καλύτερα, όταν δημιουργούν κλαμπ-ξενοδοχεία σε κάποιο νησί. Έτσι υπάρχει μια άλλη δυναμική».
Τέλος, για μία ακόμα φορά, ο κ. Μπολίδης μίλησε για τα προβλήματα που δημιουργούνται εξαιτίας των προβληματικών υποδομών στο νησί μας… «Πρέπει να σοβαρευτούμε… Δεν μπορεί να γίνεται όλη αυτή η προσπάθεια, να μεγαλώσει η ροή προς τη Ζάκυνθο και να μην αλλάζει κάτι στο νησί. Κάποια στιγμή, θα γυρίσει μπούμερανγκ, γιατί φέρνουμε τον κόσμο, αλλά όταν δεν υπάρχουν υποδομές, θα εξελιχθεί σε μειονέκτημα… Θα αρχίσουμε να έχουμε προβλήματα. Δηλαδή, φέρνουμε κόσμο, αλλά δημιουργούμε κακή εντύπωση και αυτό κάποια στιγμή θα γυρίσει εναντίον μας. Όλοι μιλάμε για αυτό το θέμα, αλλά δεν γίνεται τίποτα… Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι να φέρνεις κόσμο και να διαπιστώνεις ότι δεν εισπράττει αυτό που του έχεις πει, όχι από την ιδιωτική πρωτοβουλία, αλλά από τον χώρο που τον φέρνεις (δρόμους, παραλίες)».