Προχθές το βράδυ περίμενα να πάει 9.00 μ.μ. για να δω τα νέα στην ΕΡΤ1 (βρίσκω τα ιδιωτικά κανάλια ανεπαρκή και κουτσομπολίστικα). Όταν άρχισαν όμως οι ειδήσεις, προς έκπληξή μου, για πρώτο θέμα είχαν τις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες της εγκληματικής πράξης του 53χρονου με το κοριτσάκι των 12 ετών. Πέρασαν περίπου είκοσι λεπτά για να αλλάξει το θέμα, με την είδηση ότι ο Ερντογάν- πασά απειλεί να κλείσει το αέριο που προμηθεύεται η Ελλάδα από το Αζερμπαϊτζάν, δημιουργώντας τρομερή ενεργειακή κρίση στη χώρα μας τον ερχόμενο χειμώνα. Επίσης, ότι η Ευρώπη ανέβαλλε τη λύση του πλαφόν για το φυσικό αέριο για τον επόμενο χειμώνα. Φέτος, τι θα κάνουμε εμείς; Που, αν φτερνιστεί η Γερμανία, εμείς θα πάθουμε πνευμονία… Ευτυχώς είμαστε πιο νότια, με πιο ήπιο κλίμα…
Τον τελευταίο καιρό έχει παραγίνει το κακό με τα δελτία ειδήσεων. Πολλοί από μας θέλουμε ν’ ακούσουμε λίγα και ουσιώδη νέα και όχι τα τρία τέταρτα των ειδήσεων να είναι από το αστυνομικό δελτίο. Ένας κυνικός φίλος μου είπε κάποια στιγμή, ότι τα δελτία ειδήσεων είναι γεμάτα αίμα και σπέρμα! Θεός φυλάξοι!
Θα μου πει κάποιος, ότι τα νέα προετοιμάζονται με γεγονότα που ανεβάζουν την τηλεθέαση, αλλά πρέπει να προσέχουν κιόλας να μην ρίχνουν το επίπεδο. Ανησυχώ, γιατί το μυαλό πολλών Ελλήνων σήμερα κυριαρχείται από την επιθυμία να ενημερώνεται για ειδεχθή εγκλήματα. Αυτή η έντονη ενασχόληση με την ζωώδη πλευρά της ανθρώπινης φύσης εγείρει σοβαρά ερωτήματα για το πού βρισκόμαστε σήμερα ως κοινωνία. Τι αντιπροσωπεύει άραγε, ή μάλλον τι εκφράζει αυτή η εγκληματολαγνεία στην κουλτούρα μας; Αυτό θα το σχολιάσω κάποια άλλη στιγμή. .
Οι ειδήσεις θα έπρεπε να αναφέρονται κυρίως σε οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά θέματα. Και το αστυνομικό δελτίο να είναι σύντομο και προς το τέλος των ειδήσεων. Κατά τη γνώμη μου, ολόκληρο το δελτίο δεν χρειάζεται συνήθως να διαρκεί πάνω από μισή ώρα. Είναι ανάγκη δηλαδή να προσφεύγουμε στα νέα του Αγγλικού BBC, ενώ ζούμε στην Ελλάδα;