Το GeNeDis είναι ένα παγκόσμιο συνέδριο που διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια από το Εργαστήριο Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας (BiHELab) του Τμήματος Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου.
Φέτος έχει τον τίτλο «Ψηφιακή Μεταρρύθμιση στον χώρο των Νευροεκφυλιστικών Νόσων» εστιάζει στην παρουσίαση του έργου διακεκριμένων επιστημόνων – ερευνητών της Ελλάδας και του εξωτερικού. Η θεματική του συνεδρίου είναι ζωτικής σημασίας πεδίο, αφού η ανάπτυξη τα τελευταία έτη διαφόρων ασθενειών στον ηλικιωμένο πληθυσμό έχει παρουσιάσει αύξηση, αποτέλεσμα και της αύξησης της μέσης διάρκειας ζωής. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας άνθρωπος προσβάλλεται από άνοια κάθε τρία δευτερόλεπτα, ενώ το ετήσιο κόστος της άνοιας υπολογίζεται παγκοσμίως σε ένα τρις εκατομμύρια δολάρια, ποσό που αναμένεται να διπλασιαστεί έως το 2030.
Το 5ο Παγκόσμιο GeNeDis 2022 φέρνει σε επαφή επιστήμονες από διάφορους κλάδους και εξετάζει τα νεότερα ευρήματα στους τομείς των Νευροεπιστημών.
Πρόκειται για ένα συνέδριο υψηλού επιστημονικού ενδιαφέροντος που διοργανώνεται από σπουδαία ερευνητικά κέντρα και εξαιρετικούς επιστήμονες. Πάνω από 50 βασικοί ομιλητές από κορυφαία ινστιτούτα όπως το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, το Ινστιτούτο Νευροφυσιολογίας του Ινστιτούτου Karolinska, το Εθνικό Ινστιτούτο Γήρανσης (NIA/NIH), το EMBL Heidelberg και το Πανεπιστήμιο Κολούμπια συμπεριλαμβάνονται στο επιστημονικό πρόγραμμα για να μοιραστούν το έργο τους και να συζητήσουν τα νεότερα ευρήματα στον τομέα της νευροεπιστήμης.
Το 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο Γενετικής, Γηριατρικής και Έρευνας Νευροεκφυλιστικών Ασθενειών GeNeDis πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα, το 2ο στη Σπάρτη, το 3ο στο Τορόντο του Καναδά, το 4ο διαδικτυακά και φέτος, ήρθε η στιγμή να επιστρέψει η διοργάνωση στη «βάση της», στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και στη Ζάκυνθο.
Το συνέδριο θα διεξαχθεί δια ζώσης στο Τμήμα Περιβάλλοντος του Ιονίου Πανεπιστημίου, στην Ζάκυνθο, αλλά και εξ ’αποστάσεως, ενώ τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Αρχικά, ο κ. Βλάμος σημείωσε: «Ο βασικός στόχος του συνεδρίου είναι να δίνονται σε πραγματικό χρόνο οι νέες εξελίξεις πάνω στις νευροεκφυλιστικές νόσους, δηλαδή σε νόσους όπως το Αλτσχάιμερ το Πάρκινσον, το ALS, το Huntington και άλλες, οι οποίες αυτή τη στιγμή αποτελούν τη νέα μορφή «πανδημίας» για τον κόσμο και πιο ειδικά και για τη χώρα μας, καθώς η χώρα μας είναι η τρίτη γηραιότερη στον κόσμο και αναμένουμε περίπου 400.000-500.000 χιλιάδες πολίτες να πληγούν από Αλτσχάιμερ στις επόμενες δύο δεκαετίες.
Η έρευνα πάνω στις νευροεκφυλιστικές νόσους εκφράζεται αυτή τη στιγμή πολύπλευρα, από νευροεπιστήμονες, βιο-πληροφορικούς, κλινικούς γιατρούς, διατροφολόγους, από 15 ειδικότητες, που βρίσκονται σε ένα ενιαίο συνέδριο και αυτός ήταν ο λόγος που το είχαμε ξεκινήσει εξαρχής. Βασικός λόγος ήταν ότι όλες αυτές οι ειδικότητες έπρεπε να συνομιλήσουν μεταξύ τους και να βρίσκονται κάτω από την ίδια επιστημονική στέγη και τα αποτελέσματα τους να δημοσιεύονται στις καλύτερες επιστημονικές εκδόσεις τον κόσμο. Τα νούμερα συμμετοχών είναι σημαντικά. Δηλαδή έχουμε αυτή τη στιγμή 43 προσκεκλημένους ομιλητές που είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο νούμερο και φτιάχνει ένα τριήμερο παρουσιάσεων, το οποίο είναι back-to-back μόνο με προσκεκλημένους ομιλητές. Υπάρχουν παράλληλες συνεδρίες για 127 εργασίες που έγιναν δεκτές μετά από κρίση που θα παρουσιαστούν δια ζώσης και on demand, γιατί το συνέδριο είναι υβριδικό. Θα γίνουν τρία workshops (συναντήσεις εργασίας με πολύ συγκεκριμένα θέματα). Έχουν γίνει 2.184 εγγραφές ατόμων που θα παρακολουθήσουν διαδικτυακά και 257 που θα παρακολουθήσουν δια ζώσης».
Στη συνέχεια, ο κ. Φλώρος είπε: «Είναι μια εποχή για το Ιόνιο Πανεπιστήμιο πολύ υψηλής δραστηριότητας. Ήδη την περασμένη εβδομάδα είχαμε το συνέδριο EUTIC, το οποίο διοργανώθηκε στην Κέρκυρα. Ταυτόχρονα με τον GeNeDis «τρέχει» στην Κέρκυρα το Πανελλήνιο Συνέδριο Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, ένας πολύ μεγάλος θεσμός που φέτος εστιάζει σε θέματα πράσινων και βιώσιμων βιβλιοθηκών. Είναι το GeNeDis, του οποίου τα μεγέθη είναι πάρα πολύ μεγάλα και πολύ σημαντικά. Όλη αυτή η δραστηριότητα του Ιονίου Πανεπιστημίου δείχνει μία εξωστρέφεια, μία έμφαση και μία εστίαση σε επιστημονικά αντικείμενα, τα οποία θεραπεύονται αυτοτελώς στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο ή ακόμα και σε συνεργασία με άλλους φορείς. Δείχνει την αναγνωρισιμότητα που έχει η έρευνα αυτή τη στιγμή προς την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα και αναδεικνύει και το διαθεματικό χαρακτήρα των αντικειμένων που θεραπεύονται τόσο σε επίπεδο εκπαιδευτικό από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο όσο και σε επίπεδο ερευνητικό, κυρίως μέσω της λειτουργίας του Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Κέντρου, το οποίο φιλοδοξούμε – μετά τις αλλαγές που έχουν γίνει πρόσφατα στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των πανεπιστημίων – να επανιδρυθεί στη Ζάκυνθο και ήδη έχουμε προχωρήσει σε όλα τα απαραίτητα βήματα και η επανίδρυση του θα γίνει στην πόλη της Ζακύνθου. Η έδρα δηλαδή του Πανεπιστημιακού Κέντρου στην καινούργια μορφή που προβλέπεται από τον καινούργιο νόμο-πλαίσιο για την ανώτατη εκπαίδευση να είναι στην πόλη της Ζακύνθου.
Για εμάς, είναι πολύ σημαντική αυτή διοργάνωση, γιατί αναδεικνύει τις δυνατότητες που έχει το Ιόνιο Πανεπιστήμιο να δώσει στην Περιφέρεια Ιονίων νήσων μία ενίσχυση που χρειάζεται ως εναλλακτικό μοντέλο τουρισμού. Ο ιατρικός τουρισμός και όχι μόνο, γενικά οι παροχές υγείας στο νησί προς όφελος και της τοπικής κοινωνίας.
Προς αυτή την κατεύθυνση, το προηγούμενο διάστημα ούτως ή άλλως έχουμε στην κατάθεση προτάσεων για χρηματοδότηση για τη δημιουργία ενός οικοτροφείου άνοιας με πρωτοβουλία πάλι του κυρίου Βλάμου, ενώ όλο το πλαίσιο της προσωποποιημένης Ιατρικής μέσω βιοδεικτών και λοιπά τους οποίους το εργαστήριο Βιοπληροφορικής εγχειρίζεται και έρευνα, νομίζω ότι μπορεί να δώσει ένα άλμα και να κάνει την Περιφέρεια Ιονίων νήσων ένα πρότυπο αριστείας και φιλοξενίας σε ανθρώπους οι οποίοι χρειάζονται εξειδικευμένη ιατρική μεταχείριση.
Πριν μερικές ημέρες υπογράφηκε η κοινή υπουργική απόφαση, η οποία δίνει την έγκριση να προχωρήσει η αγορά του οικοπέδου για την φοιτητική εστία. Έχουμε και μία συνάντηση στην μητρόπολη προς αυτή την κατεύθυνση για να επιταχύνουμε τη διαδικασία. Σύντομα να υπογραφούν τα συμβόλαια και με αυτό τον τρόπο να ξεκινήσουμε όλες τις διαδικασίες σαν πανεπιστήμιο για την τεχνο-οικονομική μελέτη ΣΔΙΤ που απαιτείται για να προχωρήσουμε στην ανέγερση των εστιών σε Ζάκυνθο, Κεφαλονιά και Λευκάδα.
Επίσης δεδομένου ότι φιλοξενούμαστε στο Τμήμα Περιβάλλοντος, θα ήθελα να δώσω συγχαρητήρια στο Τμήμα Περιβάλλοντος για τη συμβουλή που έχει αυτή τη στιγμή σε εθνικό επίπεδο στην επικαιροποίηση της χάρτας αειφορίας των ελληνικών πανεπιστημίων. Το Τμήμα Περιβάλλοντος κατέθεσε πρόταση στον εθνικό συντονιστή που έχει οριστεί από τη Σύνοδο Πρυτάνεων, υιοθετήθηκαν, ενσωματώθηκαν σχεδόν εξολοκλήρου στην επικαιροποιημένη χάρτα, η οποία παρουσιάστηκε πριν 15 μέρες στην Κύπρο, στο συνέδριο ενώπιον 81 υπουργών Παιδείας και Περιβάλλοντος από όλη την Ευρώπη και τη μεσογειακή λεκάνη και προς αυτή την κατεύθυνση δεδομένου ότι η χάρτα περιλαμβάνει απτούς στόχους, είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε ότι ήδη το Ιόνιο Πανεπιστήμιο θα γίνει από το εαρινό εξάμηνο το πρώτο πανεπιστήμιο της χώρας το οποίο θα ενσωματώσει στην εκπαιδευτική λειτουργία του πρόγραμμα σπουδών σχετιζόμενο με την αειφορία οριζόντια για όλους τους φοιτητές που σπουδάζουν αυτή τη στιγμή στο Ίδρυμα μας».
Από την πλευρά της, η κα Καμπάση σημείωσε: «Είναι μεγάλο στοίχημα για το πανεπιστήμιο η εξωστρέφεια αυτή τη στιγμή. Τις τελευταίες δέκα μέρες διοργανώνουμε δύο παγκόσμια συνεδρία, ένα πανελλήνιο θεσμό για τις ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες και ξεκινάει και ένα ακόμα στην Κέρκυρα για την «Κέρκυρα 2042». Είναι ένα στοίχημα που θέλουμε να κερδίσουμε η διοργάνωση τόσο μεγάλων συνεδρίων, όπως είναι το GeNeDis. Δείχνει όχι μόνο τη δυνατότητα του Ιδρύματος μας και του Τμήματος Περιβάλλοντος, αλλά και την εμπιστοσύνη που δείχνει η διεθνής κοινότητα στο Τμήμα μας. Στο συγκεκριμένο συνέδριο σημαντικό στοιχείο είναι η διαθεματικότητα, δηλαδή έχει να κάνει με θέματα που έχει συνεργαστεί το Τμήμα Περιβάλλοντος με το Εργαστήριο Βιοπληροφορικής και Ηλεκτροφυσιολογίας».
Τέλος, ο κ. Παναγιωτάρας υπογράμμισε: «Έχουμε την ιδιαίτερη τιμή και χαρά να φιλοξενούμε στις εγκαταστάσεις του Τμήματος Περιβάλλοντος και στο όμορφο νησί μας, ένα παγκόσμιο γεγονός, ένα Παγκόσμιο Συνέδριο, το οποίο δίνει ένα ιδιαίτερο στίγμα τόσο στην επιστημονική κοινότητα παγκοσμίως, αλλά και ιδιαίτερα στην τοπική κοινότητα της Ζακύνθου. Αυτή η εξαιρετική τιμή θα αποτελέσει έναν πρώτο κύκλο δραστηριοποίησης, μιας εξωστρεφούς πορείας του Τμήματος, η οποία ξεκινάει και η οποία το επόμενο διάστημα θα πάρει σάρκα και οστά και με άλλες δραστηριότητες, οι οποίες θα λάβουν χώρα στις εγκαταστάσεις του Τμήματος Περιβάλλοντος, ούτως ώστε να δώσουμε ουσιαστικά το στίγμα ότι η επιστήμη ανοίγει προς την κοινωνία και η κοινωνία συνεργάζεται και ενημερώνεται από την επιστημονική κοινότητα για θέματα ενδιαφέροντος».