Αυτό άλλωστε συστήνει και ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νομού Ζακύνθου Κωνσταντίνος Τσιώπος, ο οποίος δήλωσε στην εφημερίδα μας «πως δεν υπάρχει νωρίτερα και αργότερα. Από τη στιγμή που μπαίνουμε στον Νοέμβριο πρέπει ο μηχανισμός να είναι σε ετοιμότητα αφού οι πλημμύρες δεν έχουν συγκεκριμένη ώρα που θα εκδηλωθούν. Θεωρητικά από 1ης Νοεμβρίου ίσως και λίγο νωρίτερα τα πάντα πρέπει να είναι στην εντέλεια και ότι προβλέπεται πρέπει να έχει γίνει»
Ανέφερε δε ότι από 1η Νοεμβρίου θα γίνουν και τακτικά συντονιστικά σε Περιφέρεια και Δήμο, ενώ υπήρξε και την περασμένη Πέμπτη επικοινωνία λόγω των έντονων φαινομένων που περίμενε το νησί μας κυρίως την Παρασκευή.
Ο κ. Τσιώπος απευθυνόμενος στους πολίτες, δίνει κάποιες συμβουλές που έχουν να κάνουν με την πρόληψη ώστε να μην υπάρξουν σημαντικές απώλειες, σε περίπτωση που σημειωθεί μια πολύ έντονη καταιγίδα.
Συγκεκριμένα είπε ότι πρέπει :
•Να καθαρίζουν οι πολίτες τα φρεάτια που είναι στα σπίτια τους.
•Αν έχουν υπόγεια που πλημμυρίζουν συνέχεια να έχουν σε ετοιμότητα μια αντλία μόνιμα προκειμένου να τραβήξουν τα νερά.
•Να κόψουν επικίνδυνα δέντρα ή κλαδιά που μπορεί να είναι κοντά σε σπίτια ή παράθυρα και με μια ανεμοθύελλα ή ισχυρό αέρα να σπάσουν.
•Να καθαρίσουν υδρορροές αν είναι βουλωμένες.
Αναφερόμενος στην ευθύνη των δημοσίων φορέων είπε πως πρέπει και επιβάλλεται να ι να καθαρίζουν τους τράφους, τα χαντάκια, τα ρέματα και να μην γίνονται άσκοπες μετακινήσεις, ενώ τόνισε πως τα μηνύματα από το 112 που έρχονται συχνά πλέον έχουν προληπτική σημασία. Δεν είναι σίγουρο ότι θα γίνουν τόσα τραγικά γεγονότα, αλλά πρέπει οι πολίτες να τα λαμβάνουν υπόψη.
Ο κ. Τσιώπος εφιστά την προσοχή στους οδηγούς αλλά και σε πεζούς όταν οι δρόμοι είναι πλημμυρισμένοι ενώ προειδοποίησε ότι αν γίνουν ακραία καιρικά φαινόμενα η Πυροσβεστική δεν θα έχει τη δυνατότητα να βρίσκεται παντού.
«Όταν ο δρόμος είναι πλημμυρισμένος δεν μπορείς να καταλάβεις την ορμή και τη δύναμη του νερού, με αποτέλεσμα να παρασύρονται οχήματα και να γίνονται αυτά που γίνονται. Γι αυτό πρέπει να αποφεύγουν να μετακινούνται σε μέρη που υπάρχουν φρεάτια ή χαντάκια. Επίσης να προσέχουν σημεία κατολισθήσεων Οι πολίτες όταν γίνει ένα πλημμυρικό φαινόμενο και η Πυροσβεστική δεχθεί 100 κλήσεις, είναι αδύνατο να πάει και στις 100. Όταν έχεις ένα ιστορικό πλημμυρών καλό είναι να έχεις στο σπίτι σου μια αντλία και να τραβήξεις τα νερά χωρίς να έχεις ανάγκη κανέναν».
Όσον αφορά την αντιπυρική περίοδο ο κ. Τσιώπος επισήμανε ότι η Πυροσβεστική παραμένει σε ετοιμότητα εκτελώντας τον σχεδιασμό της και αυτό θα συνεχίσει να ισχύει μέχρι 31 Οκτωβρίου.
Ο χρόνος κυλάει αντίστροφα και ο Δήμος καλείται άμεσα να προχωρήσει σε επεμβάσεις και αντιπλημμυρικά έργα. Ο νέος προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Διονύσης Τουρκάκης είπε πως η Δημοτική Αρχή έχει ενημερωθεί σχετικά για τα έργα που πρέπει να γίνουν.
Ο κ. Τουρκάκης επεσήμανε σε ποια σημεία είναι σημαντικό να γίνουν έργα ώστε να μην έχει η πόλη κυρίως πλημμυρικά φαινόμενα.
«Μέσα στην πόλη σίγουρα παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν στις λεκάνες απορροής των υδάτων που είναι στην πόλη, στην περιοχή του παλιού Νοσοκομείου, στο 1ο Λύκειο, στην Παναγούλα, στην περιοχή του Τσουράκη, στο Αγγλικό Νεκροταφείο, στην Αγία Τριάδα και γενικώς στα φρεάτια στην πόλη. Εξω στα χωριά είναι κάποιες περιοχές στο Λαγοπόδο και στο Ρομήρι, στο Μουζάκι και άλλα σημεία που δημιουργούνται προβλήματα».
Σχετικά με το τι να προσέχουμε όταν υπάρχουν έντονα καιρικά φαινόμενα είπε πως καλό θα είναι να μην υπάρχει κυκλοφορία στους δρόμους και όταν υπάρχουν περιοχές πλημμυρισμένες ο κόσμος να αποφεύγει την πρόσβαση και να υπάρχει ιδιαίτερη προσοχή γιατί στην περίοδο που διανύουμε τα καιρικά φαινόμενα είναι ιδιαίτερα έντονα. Πρέπει είπε να ακολουθούν τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας ενώ κατέστησε σαφές ότι επιβάλλεται η γίνουν άμεσα παρεμβάσεις γιατί ήδη άρχισαν οι πρώτες βροχές και αργότερα θα υπάρχει πρόβλημα γιατί λόγω της έντονης βροχόπτωσης θα υπάρξουν καθιζήσεις εκεί που θα γίνονται οι εργασίες».
Το κράτος και συγκεκριμένα το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής προστασίας έχει νομοθετήσει ως γνωστό ένα Γενικό Σχέδιο, με την ονομασία «Ξενοκράτης» που είναι ουσιαστικά η διαμόρφωση ενός συστήματος αποτελεσματικής αντιμετώπισης καταστροφικών φαινομένων για την προστασία της ζωής, της υγείας και της περιουσίας των πολιτών, καθώς και η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.
Τι είναι το σχέδιο Ξενοκράτης
• Καθορίζονται τα είδη των καταστροφών και οι αντίστοιχοι όροι πολιτικής προστασίας.
• Καθορίζονται ρόλοι και δίνονται κατευθύνσεις σχεδίασης σε Υπουργεία, Περιφέρειες, Ν.Α., Δήμους, Κοινότητες.
• Αποσαφηνίζεται ότι όλα τα σχέδια εγκρίνονται από τη ΓΓΠΠ.
• Εμπλεκόμενες υπηρεσίες & φορείς.
• Όργανα που διευθύνουν και συντονίζουν τις επιχειρησιακές δυνάμεις σε όλα τα επίπεδα.
• Αξιολόγηση κινδύνων.
• Επισήμανση ευπαθών χώρων.
• Εκπόνηση ειδικών σχεδίων για κάθε κίνδυνο.
• Κατευθυντήριες γραμμές για τη:
• Χάραξη στρατηγικών και τακτικών.
• Ορθή οργάνωση και εξοπλισμό των υπηρεσιών και διαμόρφωση επιχειρησιακής φιλοσοφίας.
• Έγκαιρη κινητοποίηση, δραστηριοποίηση, διεύθυνση και συντονισμό του ανθρωπίνου δυναμικού και μέσων.
• Η δημιουργία δυνατοτήτων διοικητικής μέριμνας για την αντιμετώπιση προβλημάτων τόσο των επιχειρησιακών δυνάμεων, όσο και των πληγέντων πολιτών.
• Η δημιουργία συστήματος επικοινωνίας και ροής πληροφοριών μεταξύ όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών και παραγόντων στη διαχείριση των κρίσεων.
• Το εν λόγω σχέδιο αποτελεί ένα βασικό πλαίσιο σχεδιασμού, βάσει του οποίου ανατίθεται η κατάρτιση των ειδικών ανά κίνδυνο σχεδίων στα καθ’ ύλη αρμόδια υπουργεία. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία συγκρότησης ομάδων εργασίας στα υπουργεία, με πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να αναβαθμίσουν τα ειδικά σχέδια ανά κίνδυνο.
Μέσα από τα ειδικά σχέδια που θα εκπονηθούν από τις ομάδες εργασίας, μπορεί να δοθούν ειδικότερες οδηγίες ή απαιτήσεις σχεδίασης προς τις Περιφέρειες και τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις για την εκ μέρους της σύνταξη σχεδίων.
Μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας εκπόνησης και έγκρισης των ειδικών σχεδίων, ισχύουν όσα προβλέπονται από τα ήδη εγκεκριμένα σχέδια.
Καταστροφή νοείται κάθε ταχείας ή βραδείας εξέλιξης φυσικό φαινόμενο ή τεχνολογικό συμβάν στο χερσαίο, θαλάσσιο και εναέριο χώρο, το οποίο προκαλεί εκτεταμένες δυσμενείς επιπτώσεις στον άνθρωπο, καθώς και στο ανθρωπογενές ή φυσικό περιβάλλον.
Η ένταση της καταστροφής καθορίζεται από το μέγεθος των απωλειών ή ζημιών που αφορούν στη ζωή, στην υγεία και στην περιουσία των πολιτών, στα αγαθά, στις παραγωγικές πηγές και στις υποδομές.
Κίνδυνος νοείται η πιθανότητα εκδήλωσης ενός φυσικού φαινομένου ή τεχνολογικού συμβάντος ή και λοιπών καταστροφών σε συνδυασμό με την ένταση των καταστροφών, που μπορεί να προκληθούν στους πολίτες, στα αγαθά, στις πλουτοπαραγωγικές πηγές και στις υποδομές μιας περιοχής.
Γενική Καταστροφή νοείται η καταστροφή που εκτείνεται σε περισσότερες από τρεις περιφέρειες της χώρας.
Περιφερειακή καταστροφή μικρής έντασης νοείται αυτή για την αντιμετώπιση της οποίας αρκεί το δυναμικό και τα μέσα πολιτικής προστασίας της περιφέρειας.
Περιφερειακή καταστροφή μεγάλης έντασης νοείται αυτή για την αντιμετώπιση της οποίας απαιτείται η διάθεση δυναμικού και μέσων πολιτικής προστασίας και από άλλες περιφέρειες ή και από κεντρικές υπηρεσίες και φορείς.
Τοπική καταστροφή μικρής έντασης νοείται αυτή για την αντιμετώπιση της οποίας αρκεί το δυναμικό και τα μέσα πολιτικής προστασίας σε επίπεδο νομού.
Τοπική καταστροφή μεγάλης έντασης νοείται αυτή για την αντιμετώπιση της οποίας απαιτείται η διάθεση δυναμικού και μέσων πολιτικής προστασίας και από άλλους νομούς, περιφέρειες ή και από κεντρικές υπηρεσίες και φορείς.
Κατάσταση κινητοποίησης πολιτικής προστασίας είναι η ενεργοποίηση και η κλιμάκωση της δράσης του δυναμικού και των μέσων πολιτικής προστασίας σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, για τους σκοπούς της πολιτικής προστασίας και ειδικότερα για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών από καταστροφές ή και για τον έλεγχο και περιορισμό των δυσμενών επιπτώσεων, που σχετίζονται με τους αντίστοιχους κινδύνους.
• Ειδικευμένα στελέχη πολιτικής προστασίας σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, στα οποία ανατίθεται η επίβλεψη εκπόνησης και εφαρμογής των σχεδίων, προγραμμάτων και μέτρων πολιτικής προστασίας, καθώς και ο συντονισμός των αναγκαίων ενεργειών.
• Το σύνολο των κρατικών υπηρεσιών, οι υπηρεσίες των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και των οργανισμών κοινής ωφέλειας, που είναι υπεύθυνες σε επιχειρησιακό επίπεδο για τις επί μέρους δράσεις πολιτικής προστασίας και κυρίως για την ετοιμότητα και την αντιμετώπιση των καταστροφών (όπως Πυροσβεστικό Σώμα, Λιμενικό Σώμα, Ελληνική Αστυνομία, Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας, Ένοπλες Δυνάμεις, Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας, υπηρεσίες της Περιφέρειας, της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και των πρωτοβάθμιων Ο.Τ.Α., Δ.Ε.Η., Ο.Τ.Ε., Ε.Υ.Δ.Α.Π., Δ.Ε.Π.Α, Ε.Μ.Υ.).
• Οι εθελοντικές οργανώσεις πολιτικής προστασίας, καθώς και οι ειδικευμένοι εθελοντές πολιτικής προστασίας, σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, που εντάσσονται στο σχεδιασμό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και αναλαμβάνουν την υποστήριξη σχεδίων και δράσεων πρόληψης και αποκατάστασης, καθώς και δράσεις ετοιμότητας και αντιμετώπισης καταστροφών.