Ένα θλιβερό στοιχείο είναι πως Η Ελλάδα είναι δυστυχώς από τις χώρες όπου η διάγνωση του καρκίνου του μαστού γίνεται συνήθως όταν η νόσος είναι σε αρκετά προχωρημένο στάδιο. Το αποτέλεσμα είναι ότι η νόσος ελέγχεται πιο δύσκολα και οι πιθανότητες να εξαπλωθεί ο καρκίνος στους γειτονικούς ιστούς και λεμφαδένες (τοπικά υποτροπιάζων καρκίνος) ή σε άλλα σημεία του σώματος (μεταστατικός καρκίνος) είναι πολύ περισσότερες.
Σε ότι αφορά τοπικά στο νησί της Ζακύνθου και σύμφωνα με την ενημέρωση από την πρόεδρο του Συλλόγου Καρκινοπαθών του νησιού Μαίρη Καρακασίδη υπάρχουν αρκετές γυναίκες με καρκίνο του μαστού, ενώ ενημέρωσε ότι στο σύνολό τους οι καρκινοπαθείς κάθε είδους στη Ζάκυνθο είναι πάνω από 2.500.
Σύμφωνα με την γυναικολόγο κ. Αλεξάνδρα Γκριτζάπη της Ιατρικής Φροντίδας Ζακύνθου “Zante Medical Care”, «Η κάθε γυναίκα είναι διαφορετική και το πιο σημαντικό που μπορείς να κάνεις είναι να μάθεις το σώμα σου και πώς είναι φτιαγμένο. Μερικά στήθη έχουν όγκους από μόνα τους, κάποια όχι. Οπότε γνώρισε το δικό σου. Οι τακτικές αυτοεξετάσεις σε βοηθούν να συντονίζεσαι με το σώμα σου και να καταλάβεις νωρίς τις όποιες αλλαγές».
Η κ. Γκριτζάπη αναφέρθηκε στους παράγοντες κινδύνου που είναι αρκετοί αλλά και τι μπορεί να γίνει για να μειωθεί η πιθανότητα μια γυναίκα να έχει καρκίνο του μαστού.
Η κ. Γκριτζάπη τόνισε ότι δεν σημαίνει καρκίνος, όγκος στον μαστό και αναφέρθηκε και στα συμπτώματα που μπορεί να υπάρχουν.
«Δεν σημαίνει καρκίνο κάθε όγκος στο μαστό της γυναίκας. Οι περισσότεροι όγκοι και λοιπές αλλαγές δεν είναι καρκινογόνες, μπορεί να είναι κύστες ή μολύνσεις. Αν βρουν κάποιον όγκο, πάντα να πηγαίνουν για έλεγχο στον γιατρό, για να σιγουρευτούν. Το πιο κοινό σύμπτωμα είναι ένας όγκος ή ένα σκληρό σημείο χωρίς πόνο στο στήθος. Το σημαντικότερο που μπορούν να κάνουν αν βρούν όγκο είναι να ζητήσουν ιατρική βοήθεια το συντομότερο δυνατό για να προλάβουν τον καρκίνο νωρίς, κάτι που θα δώσει περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας στη θεραπεία».
Ανέφερε και κάποια ακόμη συμπτώματα του καρκίνου του μαστού στα οποία πρέπει να δίνουν σημασία οι γυναίκες και είναι:
– Αλλαγές στο μέγεθος, τη φόρμα ή την εμφάνιση του στήθους
– Δερματικές αλλαγές (όπως λακκάκια και κοκκινίλες)
– Υγρό από τις θηλές
– Αλλαγή στην εμφάνιση της θηλής.
Για τον τρόπο που εμφανίζεται είπε πως μπορεί να κάνει την εμφάνισή του με διάφορους τρόπους και γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να κάνεις πλήρη ιατρικό έλεγχο. Οι γιατροί για τη διάγνωση χρειάζονται εξετάσεις όπως η μαστογραφία,ο υπέρηχος του μαστού και εάν εντοπιστεί κάποιος όγκος, η βιοψία . Μερικές φορές όταν ο καρκίνος κάνει μετάσταση σε άλλα μέρη του σώματος μπορεί να υπάρξουν διαφορετικά συμπτώματα όπως:
1. Ανοιχτές πληγές στο δέρμα
2. Πρησμένοι λεμφαδένες (κάτω από τις μασχαλες)
3. Πόνος οστών και πονοκέφαλοι
Η κάθε γυναίκα γνωρίζει τι είναι φυσιολογικό στο σώμα της και αν κάτι δεν πάει καλά, πρέπει να μιλήσει στο γιατρό της. Η αυτοεξέταση είναι επίσης σημαντική γιατί επιτρέπει να γνωρίζει η γυναίκα τι είναι φυσιολογικό για το δικό της σώμα, σύμφωνα πάντα με την κ. Γριτζάπη ενώ για τις πιθανότητες επιβίωσης από τον καρκίνο του μαστού είπε πως μπορούν να ξεπεράσουν το 90% γιατί η θεραπεία του είναι πολύ αποτελεσματική. Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να τον εντοπίσεις νωρίς.
Θεραπεία υπάρχει σε πολλές μορφές όπως:
– Επεμβατικη αφαίρεση του όγκου με ογκεκτομη ή μαστεκτομή
– Ορμονοθεραπεια
– Ακτινοθεραπεία
– Χημειοθεραπεία».
Τέλος η κ. Γκριτζάπη επισήμανε ότι ακόμα και οι μισοί καρκίνοι μπορούν να προληφθούν. Συγκεκριμένα δήλωσε ότι: «Τα προγράμματα θεραπείας είναι μοναδικά και μπορεί να χρειαστείς ένα συνδυασμό των παραπάνω αν έχεις καρκίνο του μαστού. Ως και οι μισοί καρκίνοι μπορούν να προληφθούν! Το κάπνισμα είναι ο πιο μεγάλος κίνδυνος που μπορείς να αποφύγεις όσον αφορά στον καρκίνο».
Ο γυναικόλογος κ. Σπίνος, Αντιδήμαρχος Αλυκών, σχετικά με το θέμα ανέφερε
Ανέφερε δε ότι παρόλο που δεν υπάρχει επίσημη καταγραφή είναι πολλές οι γυναίκες με καρκίνο του μαστού και τόνισε ότι ο τακτικός ετήσιος έλεγχος είναι απολύτως απαραίτητος.
«Είναι αρκετές γυναίκες, δεν υπάρχει καταγραφή. Πολύ συχνά και στο δικό μου ιατρείο βλέπω γυναίκες που αντιμετωπίσανε αυτό το πρόβλημα όπως και πολλές φορές ως γιατρός έχω κάνει τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, οι οποίες είχαν έρθει ένιωθαν κάτι ή στα πλαίσια του τακτικού ελέγχου. Ο τακτικός ετήσιος έλεγχος είναι απολύτως απαραίτητος σε γυναίκες ιδιαίτερα μετά τα 40. Παράγοντες επίσης είναι η κληρονομικότητα, αν η μητέρα, η γιαγιά και στενά συγγενικά πρόσωπα είχαν καρκίνο. Αν υπάρχουν γονίδια που είναι θετικά ξεπερνάει ο κίνδυνος το 80%».
Ο ετήσιος τακτικός έλεγχος είναι απαραίτητος σύμφωνα με τους γυναικολόγους και τον Σύλλογο των Καρκινοπαθών και ζητάνε από τις γυναίκες να είναι ενημερωμένες για τον καρκίνο του μαστού και να γνωρίζουν τα συμπτώματα που προκαλούνται.