Μπροστά σε αυτό το πρόβλημα βρίσκεται τώρα και ο αγροτικός κόσμος του νησιού και ιδιαίτερα οι ελαιοπαραγωγοί καθώς η έλλειψη εργατικών χεριών, καθιστά σχεδόν αδύνατη την έγκαιρη συγκομιδή της ελιάς, με τον καρπό να κινδυνεύει να μείνει στα δένδρα και οι ζημιές για τους παραγωγούς να είναι ανυπολόγιστες.
Το αδιέξοδο αυτό είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων.
Ενας από αυτούς είναι ότι το μεγαλύτερο ποσοστό του εργατικού δυναμικού προτιμά να απασχοληθεί στην τουριστική βιομηχανία η οποία σε περιοχές όπως η δικής μας έχει μεγαλώσει σε διάρκεια αλλά και σε διάφορους χώρους εστίασης.
Ένας άλλος λόγος είναι ότι τα εργατικά χέρια που κατά κύριο λόγο ασχολούνταν με τη γη, ιδιαίτερα μετά την περίοδο της πανδημίας έφυγαν στο εξωτερικό αναζητώντας εκεί καλύτερα μεροκάματα και πιο βελτιωμένες συνθήκες ζωής, ενώ όσοι παρέμειναν πίσω, είναι περιζήτητοι και ακριβώς λόγω της ζήτησης, τα μεροκάματα έχουν αυξηθεί.
Την ίδια στιγμή, μεγάλο μέρος του γηγενούς πληθυσμού δεν επιθυμεί την ενασχόλησή του με τον πρωτογενή τομέα και δη τον αγροτικό, ιδιαίτερα σε μια εποχή που τα κόστη παραγωγής είναι εκτοξευμένα στα ύψη.
Η ελαιοκομική περιόδος που ξεκίνησε βρίσκει τους παραγωγούς μπροστά σε ένα δύσκολο γρίφο για τον οποίο έχουν ενημερωθεί τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη ενώ αρκετοί συνδικαλιστές προτείνουν την επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας.
Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ζακύνθου, γνωρίζει το ζήτημα αυτό καλά αφού σύμφωνα με το Δ/ντη της κ. Πέτρο Βισβάρδη, αυτό εμφανίστηκε μέσα στο 2022 ήδη από την περίοδο του τρύγου των αμπελιών και της σταφίδας. Εκεί φάνηκε αρχικά το μέγεθος του προβλήματος, της έλλειψης δηλαδή εργατικών χεριών, κάτι που αποδόθηκε τότε στην ενασχόλησή τους με τον τουρισμό. Όμως το πρόβλημα δεν ήταν εποχικό, καθώς εμφανίζεται και στην περίοδο που έχουμε το μάζεμα της ελιάς και αυτή η έλλειψη θα έχει δυο αρνητικά αποτελέσματα. Το πρώτο είναι ότι θα έχουμε μια σοβαρή αύξηση στο μεροκάματο, κάτι που δεν ξέρουμε κατά πόσο μπορούν να το αντιμετωπίσουν οι παραγωγοί ιδιαίτερα φέτος και το δεύτερο είναι θα επιμηκυνθεί η περίοδος της ελαιοσυλλογής λόγω της έλλειψης των εργατών, σύμφωνα με τον κ. Βισβάρδη.
«Απ’ ότι φαίνεται έχουν φύγει αρκετοί εργάτες πηγαίνοντας στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη και δεν έχουν αντικατασταθεί.. Αυτό σημαίνει ότι θα είναι λιγότερα τα εργατικά χέρια που θα εμπλακούν με την ελαιοσυλλογή και θα παραταθεί ο χρόνος της διαδικασίας. Θα χρειαστούν δηλαδή περισσότερες μέρες, γιατί κάποιοι θα περιμένουν να τελειώσουν τις ελιές τους άλλοι για να πάρουν τους εργάτες κάτι που σημαίνει ότι μπορεί η περίοδος να παραταθεί μέχρι τον Φεβρουάριο ενώ τα τελευταία χρόνια ουσιαστικά στο τέλος του Δεκέμβρη τελείωνε» επισήμανε ο κ. Πέτρος Βισβάρδης.
Φυσικά οι συνέπειες σύμφωνα με τον κ. Βισβάρδη αφορούν και στην ίδια την ελιά, αφού όσο καθυστερεί το μάζεμά της, τόσο θα πέφτει και η ποιότητα του προϊόντος.
«Η βασική συνέπεια είναι η ποιότητα του προϊόντος. Γιατί όσο μένει πάνω στα δέντρα αλλοιώνεται η ποιότητα του, η πρώιμη ελαιοσυλλογή δίνει καλύτερο προϊόν. Ίσως να έχουμε ένα προϊόν που δεν θα έχει την ποιότητα που θα είχε αν το μαζεύαμε στην ώρα του».
Σύμφωνα με δημοσιεύματα η χώρα μας στην προσπάθεια της να λύσει το πρόβλημα έχει έρθει σε συζητήσεις προκειμένου να έρθουν στην Ελλάδα περίπου 35.000 εργάτες γης από το Βιετνάμ, οι οποίοι θα πάνε όπου υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη.
Επίσης υπενθυμίζεται ότι για τους εργάτες γης, με πρόσφατη ρύθμιση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, παρατάθηκε η ημερομηνία μετάκλησης εργατών για απασχόληση στον αγροτικό τομέα, έως 31 Μαρτίου 2023, η οποία αρχικά έληγε στο τέλος του περασμένου Σεπτεμβρίου. Οι υπόλοιπες διαδικασίες, παραμένουν ως ίσχυαν, δηλαδή οι εργοδότες μπορούν να αιτηθούν μετάκληση για χρονικό διάστημα 3 μηνών με δυνατότητα παράτασης για άλλους 3 μήνες. Η ίδια διαδικασία καλύπτει και τους παρατύπως διαμένοντες εργάτες τρίτων χωρών, ενώ οι ενδιαφερόμενοι εργοδότες μπορούν να καταθέσουν τα αιτήματά τους μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας https://portal.immigration.gov.gr/aitiseis-metaklisis-ergodoton.
Στην ποιότητα του καρπού ως συνέπεια του παρατεταμένου καύσωνα αναφέρθηκε ο κ. Βισβάρδης ο οποίος επεσήμανε ότι θα είναι μια δύσκολη χρονιά για τους ελαιοπαραγωγούς λόγω του παρατεταμένου καύσωνα διότι είχε συνέπεια να καταστραφεί η παραγωγή σε μεγάλο ποσοστό και στα περισσότερα μέρη της Ζακύνθου κάτι που σημαίνει ότι θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα οι ελαιοπαραγωγοί να καλύψουν τα έξοδα που ήδη έχουν κάνει. Η βροχή δεν φτάνει γιατί έπρεπε να έρθει νωρίτερα. Θα έχουμε πολύ μειωμένη παραγωγή κάτι που σημαίνει ότι αντίστοιχα θα έχει μικρό εισόδημα ο ελαιοπαραγωγός και με έγγραφό τους στον ΕΛΓΑ ζητούν να γίνουν σχετικοί έλεγχοι και αν δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ να μεταφερθεί στα ΨΕΑ το πρόβλημα γιατί είναι μεγάλο και είναι σε άσχημη κατάσταση οι ελαιοπαραγωγοί».