«Ξέρουμε περίπου ποια σχολεία έχουν και ποια δεν έχουν άδεια. Μας ενδιαφέρει να ελέγξουμε τα σχολεία που έχουν άδεια, αν είναι ολοκληρωμένος ο φάκελος γιατί θα χρειαστεί στην πορεία για μελέτες και οτιδήποτε άλλο χρειαστεί για να γίνουν οικοδομικές άδειες σε όσα δεν έχουν καθόλου, όπως το 2ο και το 3ο Γυμνάσιο κ.α. » επισήμανε ο πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Ζακύνθου Νίκος Βαρδακαστάνης ο οποίος τόνισε για ακόμα μια φορά τη σοβαρότητα του ζητήματος.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Μηχανικών Ζακύνθου Γιώργος Μοθωναίος αναφερόμενος στις ενέργειες που πρέπει προσεκτικά να ακολουθηθούν για να προχωρήσει το θέμα των οικοδομικών αδειών στα σχολεία είπε:
Ο κ. Μοθωναίος εξήγησε τη σημασία του να υπάρχει ένας ολοκληρωμένος φάκελος στα σχολεία και σημείωσε ότι μέσα σε 15 μέρες ή λίγο περισσότερο θα υπάρχει πλήρης εικόνα για την κατάσταση των κτιρίων και αυτά που πρέπει να έχουν.
«Κάθε σχολείο έχει τα ενεργειακά του, τα υδραυλικά και τα μηχανολογικά. Να έχουμε έναν πλήρη φάκελο για κάθε σχολείο για να μπορούμε ανά πάσα στιγμή να τον ανοίξουμε και να πούμε ότι μπορούμε να μπούμε σε πρόγραμμα. Η οικοδομική άδεια ενός σχολείου, δεν είναι το κτίριο της άδειας αλλά και όλες οι τεχνικές μελέτες. Το πολύ σε 15 μέρες θα ξέρουμε τι ακριβώς θα λείπει από κάθε σχολείο. Περίπου τα μισά δεν έχουν οικοδομικές άδειες».
Ο κ. Μοθωναίος δήλωσε μάλιστα στην εφημερίδα μας ποια σχολεία δεν έχουν άδεια και ποια κατέχουν τη δεδομένη χρονική στιγμή και σημείωσε ποια είναι η διαδικασία μετά που θα ακολουθηθεί.
«Υπάρχουν τα σχολεία που έχουν κατασκευαστεί πριν γίνουν οι Νομαρχίες δηλαδή η πρώτη Νομαρχία έγινε το 1994. Τα σχολεία που κατασκευάστηκαν από το 1994 μέχρι το 2022 έχουν όλα οικοδομικές άδειες και πρέπει να έχουν πλήρη τεχνικό φάκελο των σχολείων και μελετών. Τα σχολεία που είναι γραμμένα πριν γινόταν με εργολαβίες του Υπουργείου Υποδομών και μέσα από τις Τεχνικές Υπηρεσίες των Νομαρχιών. Αυτά δεν έχουν οικοδομική άδεια και έχουν φακέλους μελετών τεχνικών στοιχείων. Αυτούς θα τους βρούμε, θα τους συμπληρώσουμε ότι λείπει και θα γίνει δήλωση στον Νόμο Αυθαιρέτων που εκεί βγάζεις οικοδομική άδεια για τα σχολεία . Το οποίο αν έχει κάποιες αυθαιρεσίες νομιμοποιούνται χωρίς πρόστιμα, Εκεί είναι το κομβικό σημείο».
Ο κ. Μοθωναίος μάλιστα εξήγησε ότι ένα σχολείο που φτιάχτηκε για παράδειγμα το 1982 κατασκευάστηκε μέσω του ΥΠΕΧΩΔΕ με εργολαβία και δεν είναι απαραίτητο να έχει οικοδομική άδεια. Ωστόσο τώρα τα δεδομένα άλλαξαν με τα σχολικά κτίρια να είναι απαραίτητο να έχουν πλήρη τεχνικό φάκελο ώστε να μπορούν να διεκδικήσουν την ένταξή τους σε κάποιο πρόγραμμα ή οτιδήποτε άλλο για να αναβαθμιστούν και να διορθώσουν πιθανές κακοτεχνίες ή προβλήματα που έχουν.