Ο κ. Προβής αρχικά μίλησε για τα κενά στα σχολεία σημειώνοντας: «Να ενημερώσουμε τον λαό της Ζακύνθου ότι ούτε και φέτος ξεκίνησε κανονικά η λειτουργία των σχολείων. Έχουμε περισσότερα από 15 κενά εκπαιδευτικών στα σχολεία όλου του νησιού, αντίθετα με τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης και της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας. Στην πραγματικότητα, τα σχολεία δεν μπορούν να λειτουργήσουν κανονικά κάτι το οποίο συνέβαινε και τα προηγούμενα χρόνια, με ευθύνη διαχρονικά των κυβερνήσεων οι οποίες στα αιτήματα που είχαμε ως Σωματείο και Ομοσπονδία για μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών χωρίς όρους και προϋποθέσεις όλων όσων δούλευαν τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση το Υπουργείο απαντούσε με πανηγυρισμούς για διορισμούς αναπληρωτών, που στην πραγματικότητα αναπλήρωναν τον εαυτό τους».
Πρόσθεσε ότι τα κενά στη Δευτεροβάθμια στη Ζάκυνθο είναι περίπου 14 και μετά τη δεύτερη φάση προσλήψεων… «Το Υπουργείο διαβεβαίωνε ψευδώς ότι θα καλυφθούν οι θέσεις. Στη δεύτερη φάση εστάλησαν μόλις 13. Έχουμε ακόμη ανάγκες και το Υπουργείο και η Κυβέρνηση που τρέχει να ικανοποιήσει τα αιτήματα των μεγάλων επιχειρήσεων αφειδώς σε ζεστό χρήμα, για την εκπαίδευση δεν έχει χρήματα. Λείπουν 13-14 εκπαιδευτικοί και υπάρχει τεράστια ανάγκη για ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς στα σχολεία. Η πανδημία ανέδειξε κοινωνικά προβλήματα που βλέπουμε στα σχολεία. Δεν έχουμε τέτοια εκπαίδευση για να βοηθήσουμε τους μαθητές. Ο ψυχολόγος και ο κοινωνικός λειτουργός μπορούν να «ξεκλειδώσουν» τον μαθητή και με αφορμή το πρόσφατο φρικιαστικό γεγονός που αποκαλύφθηκε στον Κολωνό καταλαβαίνουμε τι ανάγκη υπάρχει να υπάρχουν εξειδικευμένοι άνθρωποι στα σχολεία και να προσεγγίζουν τους μαθητές. Υπάρχει έκρηξη ενδοοικογενειακής βίας και η Ζάκυνθος δεν αποτελεί εξαίρεση. Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου και λέμε ότι πέρα από το γνωστικό, σοβαρό είναι το ψυχοκοινωνικό κομμάτι και μπορεί να καλυφθεί με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς».
Για τις συνθήκες εργασίας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί που διορίστηκαν στο νησί, εξήγησε: «Ένας εκπαιδευτικός που μονιμοποιήθηκε φέτος παίρνει 737 ευρώ τον μήνα. Αυτοί οι άνθρωποι υποχρεώνονται να έρθουν από όλα τα μέρη της Ελλάδας για δυο χρόνια στο νησί, πληρώνοντας λεφτά από την τσέπη τους για να μετακινηθούν από και προς τα σχολεία και να τα βγάλουν πέρα με όλες τις υποχρεώσεις (…) με ένα ενοίκιο που στην καλύτερη των περιπτώσεων είναι στα 350 ευρώ, με έξοδα μετακίνησης βενζίνη κλπ… Δεν είναι τυχαίο το αίτημα που έγινε καταρχήν δεκτό από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο για σίτιση των εκπαιδευτικών. Καλούμε όσους ενδιαφέρονται να καταθέσουν το αίτημα στο μειλ του σωματείου, έχουμε 20 εκπαιδευτικούς που ενδιαφέρονται για σίτιση».
Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕΖ είπε για την απεργία: «Το επόμενο διάστημα η ΕΛΜΕ μαζί με όλα τα σωματεία των εργαζομένων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θα πρωτοστατήσει με αποκορύφωμα φυσικά την πανελλαδική πανεργατική απεργία δημόσιου-ιδιωτικού τομέα στις 9 Νοέμβρη».
Να στηρίξουν τους μαθητές του νησιού με οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στα μαθήματά τους και ζητούν επιπλέον στήριξη, επιθυμούν η ΕΛΜΕΖ και το ΕΚΖ και γι’ αυτό το λόγο, καλούν τους εκπαιδευτικούς να δηλώσουν συμμετοχή και τους συλλόγους διδασκόντων κάθε σχολείου να κοινοποιήσουν την πρωτοβουλία αυτή στα 15μελή και 5μελή μαθητικά συμβούλια, ώστε με τη σειρά τους να ενημερώσουν όλους τους μαθητές. Το ΔΣ της ΕΛΜΕΖ καλεί τους εκπαιδευτικούς να δηλώσουν συμμετοχή, ώστε να δείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους. Καλεί επίσης τους συλλόγους διδασκόντων κάθε σχολείου να κοινοποιήσουν την πρωτοβουλία αυτή στα 15μελή και 5μελή μαθητικά συμβούλια, ώστε με τη σειρά τους να ενημερώσουν όλους τους μαθητές. Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται στο χώρο του Εσπερινού Γυμνασίου-Λυκείου (1ο ΓΕΛ) απογευματινές ώρες.
Αιτήσεις συμμετοχής για τους μαθητές: 05/10-14/10 και ώρες 9.30-11.30 π.μ. στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου (Ευγενίδου 5, πρώτος όροφος)».