Οι προϋποθέσεις της επιτυχίας είναι τρεις, σύμφωνα με τον μεγάλο νομπελίστα ποιητή μας, Οδυσσέα Ελύτη: η Τύχη, η Τόλμη και το Ταλέντο. Θα μου επιτρέψετε ταπεινά να προσθέσω και μιαν ακόμα προϋπόθεση, τη Φαντασία. Η Φαντασία είναι ένα ανεκτίμητο χάρισμα της φύσης που, κατά τον Αϊνστάιν, είναι σπουδαιότερη ακόμη και από τη Γνώση.
Όταν φαντάζεται κάποιος προτείνω να το κάνει στο μεγαλύτερο βαθμό που, κατά τον Καζαντζάκη, είναι να φτάνει στα όρια τού «δεν μπορώ».
«Φτάσε όπου δεν μπορείς», μας λέει ο Δάσκαλος και – με τη φαντασία μου – αυτό που ο άνθρωπος συνήθως δεν μπορεί είναι να φτάσει το Θείον.
Υπερβαίνουμε τον εαυτό μας όταν δεν φοβόμαστε τον θάνατο. Και τον δρόμο για να πετύχουμε αυτόν τον στόχο μάς τον δείχνει η φαντασία που μας ελευθερώνει από τις αισθήσεις, που οδηγούν σε απατηλά συμπεράσματα.
Ο Αριστοτέλης θεωρεί τη φαντασία ως κίνηση του νου που δεν εξαρτάται από εικόνες αντικειμένων που είναι παρόντα και ερεθίζουν τις αισθήσεις. Το όνειρο για παράδειγμα, όπου οι αισθήσεις βρίσκονται σε νάρκη, είναι προϊόν της φαντασίας. «Με λογισμό και μ’ όνειρο…» (Σολωμός) μπορούμε να φτάσουμε εκεί που δεν μπορούμε.
Εν κατακλείδι, η φαντασία είναι η πνευματική ικανότητα του ανθρώπου προς νέα, δημιουργική σύνθεση παραστάσεων.