Με την εικαστική της πρόταση η Ελένη Γούναρη παρουσιάζει με σεβασμό μια συνομιλία με τη ζωγραφική παράδοση της Επτανησιακής Τέχνης που θησαυρίζεται στο Μουσείο Ζακύνθου.
Έχοντας δεχθεί πολλές καλλιτεχνικές επιρροές, που διαμόρφωσαν με τα χρόνια το προσωπικό της ύφος, και χωρίς να μπορεί να αποβάλει τον εκπαιδευτικό της ρόλο, η ζωγράφος προτείνει ως συνοδοιπόρους στην εικαστική της περιήγηση τρεις ζωγράφους που την ενέπνευσαν: τον René Magritte (1898-1967), τον Giorgio de Chirico (1888-1978) και τον Gerhard Richter (1932).
Ο Magritte με το διαποτισμένο από την ελληνική τέχνη έργο του επηρέασε την παγκόσμια τέχνη με το προσωπικό του σουρεαλιστικό ύφος και έδειξε πως «ό, τι βλέπουμε κρύβει ένα άλλο πράγμα. Πάντα θέλουμε να δούμε τι είναι κρυμμένο πίσω από αυτό που βλέπουμε».
Ο De Chirico επίσης είχε μεγάλη βιωματική σχέση με την Ελλάδα, «τη χώρα με τις σωστές διαστάσεις». Οι μεταφυσικές σκιές στις υπερρεαλιστικές του τοξωτές κιονοστοιχίες δημιουργούν εικόνες οικείες με το τοπίο του Ιονίου.
Ο Richter, με πάρα πολλές εναλλαγές και περιόδους στην εξπρεσιονιστική του πορεία, μέσα από τα κολάζ, τις φωτογραφίες, τις κάθετες πινελιές και τις ροές χρωμάτων (ντριπαρίσματα), παρά τη δήλωση: «Κάποτε έρχεται το τέλος…», μας κάνει να στοχαστούμε ότι η Ζωγραφική δεν τελειώνει ποτέ.
Η κ. Γούναρη, δήλωσε στην ΗΜΕΡΑ, «Ήθελα μια έκθεση που να περνά και ένα μήνυμα και πιο συγκεκριμένα να μάθουν λίγα πράγματα για τα εικαστικά οι νέοι με κάτι καινούργιο, τόσο ξένο με τη Ζάκυνθο, αλλά και παράλληλα τόσο οικείο. Υπάρχουν κάποιες αναφορές στις επιρροές μου, στα έργα των Magritte, De Chirico και Richter, αλλά είναι με το δικό μου ύφος. Θέλω να γνωρίσω στο κοινό τις τεχνοτροπίες τους και γενικά, αυτούς τους ανθρώπους που έχουν προσφέρει σημαντικά πράγματα στην ιστορία της τέχνης. Είναι μια διακριτική έκθεση δεν προσβάλει τον χώρο, τα έργα δεν «κρύβουν» τα υπέροχα εκθέματα του Μουσείου μας και θέλω ο κόσμος να έρθει, να έρθουν και οι μαθητές για να τους μιλήσουμε και να γνωρίσουν καινούργιο».
Από την πλευρά της, η Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Ζακύνθου, Έλενα Παπασταύρου, δήλωσε: «Φιλοξενούμε στο Μουσείο Ζακύνθου την ατομική έκθεση της ζωγράφου Ελένης Γούναρη, η οποία προτίθεται να μας παρουσιάσει μια εικαστική πρόταση που είναι εμπνευσμένη από αυτούς τους μεγάλους ζωγράφους (Magritte, De Chirico, Richter) του 20ου αιώνα. Η έμπνευση της έχει μετουσιωθεί σε μια δική της δουλειά και μέσα από αυτή την έκθεση και τις επιρροές που δέχεται δίνει το δικό της φως και πρόταση. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τον Νοέμβριο και ελπίζουμε ότι θα έχουμε επισκέπτες όχι μόνο από την κοινωνία της Ζακύνθου της θερινής περιόδου, αλλά ότι θα έρθουν μαθητές και φοιτητές, καθώς η κ. Γούναρη είναι προσανατολισμένη στον χώρο της διδασκαλίας, δηλαδή θέλει να κατευθύνει νέους ανθρώπους να βρουν τους δικούς τους δρόμους».
Συντονισμός: Δρ Έλενα Παπασταύρου, Αρχαιολόγος, Προϊσταμένη ΕΦΑ Ζακύνθου,
Μαρία Καραγιαννιώτη, Αρχαιολόγος
Διάρκεια έκθεσης: 23 Αυγούστου έως 23 Νοεμβρίου 2022
Τόπος: Μουσείο Ζακύνθου, Πλατεία Σολωμού
(καθημερινά, εκτός Τρίτης και Κυριακής, 08.30 -15.30)