«Βγήκαν και οι στατιστικές του Ιουλίου και έχουμε αύξηση από το 2019. Αν συνεχίσει έτσι το καλοκαίρι, θα κλείσουμε στα ίδια νούμερα και ίσως λίγο παραπάνω από το 2019. Οπότε είναι άλλη μια χρονιά ρεκόρ. Για τον ελληνικό τουρισμό υπάρχει ελάχιστη διαθεσιμότητα. Όσοι έκλεισαν από νωρίς βρήκαν να μείνουν κάπου, αλλά όσοι προσπάθησαν τελευταία στιγμή ήταν όλα γεμάτα και δεν υπήρχε διαθεσιμότητα. Εκτός απροόπτου θα συνεχιστεί έτσι ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβρης. Υπάρχει κινητικότητα και μπήκαν αρκετοί Έλληνες. Όσοι έρχονται τελευταία στιγμή δυσκολεύονται και τα καράβια έρχονται γεμάτα. Το πρώτο και βασικό είναι ότι δεν υπάρχουν καταλύματα» σημειώνει ο τουριστικός πράκτορας Γιάννης Φιλιπποπολίτης, ο οποίος πάντως εξέφρασε την ανησυχία του για το φθινόπωρο λόγω των αυξήσεων σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο. «Οι συνεργάτες μου, μου εξέφρασαν μια ανησυχία για τον χειμώνα και την «έκρηξη» με το φυσικό αέριο και το ηλεκτρικό, αλλά επειδή είναι όλοι σε ρυθμούς καλοκαιρινούς και διακοπών πιστεύουμε ότι τον Σεπτέμβρη θα σκέφτονται τον χειμώνα και ίσως μετά θα επηρεαστούν οι κρατήσεις. Θα μπουν στη διαδικασία να σκεφτούν τι τους περιμένει λόγω των αυξήσεων. Και ένας συνεργάτης από τη Σλοβακία μου είπε ότι κόβουν δέντρα και ετοιμάζονται για τον χειμώνα».
Ενώ οι επιχειρηματίες νιώθουν ικανοποιημένοι από τις αφίξεις μέχρι στιγμής, δεν παύουν να ανησυχούν για τις προβληματικές υποδομές στο νησί και τα περιστατικά που κάποιες φορές το δυσφημούν.
Ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων της Δ.Ε. Αρκαδίων Νίκος Γιακουμέλος, σημείωσε: «Καλύτερα δεν μπορούσε να πάει η σεζόν. Απ’ ότι βλέπω θα έχουμε έναν «δυνατό» Σεπτέμβρη και ίσως φτάσουμε σε πολύ καλά επίπεδα μέχρι τα μέσα του Οκτώβρη. Με τη ροή που βλέπουμε, μπορεί να πάμε και μέχρι τα τέλη Οκτώβρη καλά Το ότι η πληρότητα είναι στο 98-100% αποτελεί μια τεράστια επιτυχία του νησιού, παρόλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Υπάρχουν ξενοδοχεία, εστιατόρια, αξιοθέατα, παραλίες, που «τραβούν» τους τουρίστες Έλληνες και από το εξωτερικό. Το Ναυάγιο είναι αυτό που καλεί έναν τεράστιο αριθμό τουριστών και θεωρώ ότι η Ζάκυνθος χρειάζεται μεγάλη βοήθεια γιατί δυστυχώς έχει μπει στον αυτόματο πιλότο. Όσα έχουμε πει…τα αυτονόητα και πολλά άλλα, πρέπει να γίνουν άμεσα, γιατί αν δεν γίνουν άμεσα, οδεύουμε προς την καταστροφή. Είδαμε ότι με δυο σακούλες σκουπίδια που βρέθηκαν στην παραλία του Ναυαγίου δυσφημίστηκε το νησί και δεν τιμά κανέναν αυτό. Είναι υποχρέωση όλων των Ζακυνθινών να κοιτάξουμε να σώσουμε το νησί, γιατί έχει τεράστιες δυνατότητες και μπορεί να έχει περισσότερους τουρίστες αρκεί να λύσει τα αυτονόητα που είναι άλυτα εδώ και 20ετίες».
Τέλος, μία συνολική εικόνα από την τουριστική αγορά, αλλά και τις προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν οι επιχειρηματίες έδωσε η Αντιπρόεδρος του ΞΕΕ και πρόεδρος του Συλλόγου Λαγανά, Χριστίνα Τετράδη.
«Έχοντας μπροστά μας τις κρατήσεις Αυγούστου – Σεπτεμβρίου, φαίνεται ότι κινούμαστε πολύ καλά, τόσο στη Ζάκυνθο, όσο και σε όλη την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Θα πρέπει να περιμένουμε και τα νούμερα του Οκτωβρίου για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα για όλη την τουριστική περίοδο. Σχετικά με τις αγορές, πρωταγωνιστούν σε αφίξεις από την Ευρωπαϊκή αγορά χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία, η Πολωνία, η Ολλανδία και οι λοιπές Κάτω Χώρες, η Γαλλία, η Γερμανία, η Αυστρία και βλέπουμε και την Ιταλία το τελευταίο διάστημα να πηγαίνει πάρα πολύ καλά. Αυξημένες ροές βλέπουμε από τα Βαλκάνια, όπου η Ρουμανική αγορά είναι κυρίαρχη. Οι αφίξεις από τις ΗΠΑ για παράδειγμα, κάνουν μια μεγάλη διαφορά. Μιλάμε για πελάτες με μεγαλύτερο βαλάντιο, οι οποίοι όμως κυκλοφορούν σχεδόν αποκλειστικά στην Αθήνα, πέριξ της Αττικής και στις Κυκλάδες, ίσως και στην Κρήτη. Στο Ιόνιο δυστυχώς έχουμε ακόμα λιγοστούς.
Ο εσωτερικός τουρισμός κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα, ιδιαίτερα τον Αύγουστο. Συγκεκριμένα η Ζάκυνθος είναι ένα νησί «εύκολα και κοντινά» προσβάσιμο από την Αθήνα, με χαμηλό κόστος μετάβασης και ακτοπλοϊκών, κάτι που την κάνει ιδιαίτερα ελκυστική ως προορισμό», σημείωσε η κ. Τετράδη.
Όπως είπε, τα προγράμματα «Κοινωνικός Τουρισμός 2022» και «Τουρισμός για όλους», έχουν βοηθήσει πάρα πολύ. Πιο συγκεκριμένα, ο προϋπολογισμός για το πρόγραμμα «Κοινωνικός Τουρισμός» για φέτος είναι αυξημένος κατά 5 εκατομμύρια ευρώ από 30 σε 35 εκατομμύρια ευρώ. Το πρόγραμμα ξεκινά κάθε χρόνο από 1η Αυγούστου και διαρκεί έως 31 Ιουλίου του επόμενου έτους. Επίσης, το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» φέτος αντί για 20 εκατ. ευρώ θα δώσει 30 εκατ. ευρώ σε 200.000 δικαιούχους, για να κάνουν οι πολίτες διακοπές από 1η Ιουλίου μέχρι 31 Ιουλίου του 2023.
Για τις νέες προκλήσεις, υπογράμμισε: «Σχετικά με τα αποτελέσματα για τις επιχειρήσεις όμως, οι επιχειρήσεις μαζεύουν χρήματα για να καλύψουν υποχρεώσεις που γεννήθηκαν μέσα στην πανδημία, όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή, τα τραπεζικά δάνεια και οι ρυθμίσεις των δόσεων για την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ έχουμε μπροστά μας το αυξημένο κόστος στην ενέργεια και τον πληθωρισμό που επηρεάζει τα λειτουργικά μας έξοδα.
Ιδιαίτερα τα υψηλά λειτουργικά κόστη, έχουν ξεπεράσει σε αύξηση το 30%, ενώ τα ήδη υπογεγραμμένα συμβόλαια με ταξιδιωτικούς οργανισμούς του εξωτερικού δεν μας επιτρέπουν να αυξήσουμε τις τιμές, αναγκαζόμαστε να απορροφήσουμε το κόστος και να αντιμετωπίζουμε μια πολύ καλή χρονιά σε επίπεδο τουριστικής κίνησης, ως μια χρονιά επιβίωσης. Παράλληλα υπάρχει και ένας αρκετά μεγάλος αριθμός επισκεπτών που έρχονται με τα voucher του 2020 και του 2021.
Το 2022 είναι μια μεταβατική χρονιά ενόψει 2023 και σήμερα που κλείνονται οι συμφωνίες για τα νέα τουριστικά πακέτα, κυριαρχεί σίγουρα ένας προβληματισμός. Όταν ακούς ότι στη Γερμανία μπορεί να μην έχουν φυσικό αέριο για κάποιες ώρες, αναρωτιέσαι εάν θα έχουν χρήματα στην Ευρώπη που είναι η βασική μας πηγή εσόδων, ώστε να έρθουν αυτοί οι τουρίστες στην Ελλάδα για διακοπές».