Οι επιχειρηματίες εκφράζουν την ικανοποίηση τους για την εικόνα της σεζόν μέχρι στιγμής και ελπίζουν ο Αύγουστος να δικαιώσει τις προσδοκίες τους και να έρθει η απογείωση…
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι αφίξεις μπορεί να ξεπεράσουν εκείνες του 2019, όμως σύμφωνα και με όσα υποστηρίζει η Αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητήριου Ελλάδας και πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων της Δ.Ε. Λαγανά Χριστίνα Τετράδη «Η αναλογία αφίξεων – εσόδων θα είναι σίγουρα μικρότερη του 2019. «Βλέπουμε ότι θα είναι δυσανάλογο σε σχέση μάλλον με το 2019. Δηλαδή δεν νομίζω ότι θα πετύχουμε τόσο μεγάλο νούμερο στα έσοδα αναλογικά. Από την άλλη πλευρά, οι επιχειρήσεις λόγω κλεισμένων συμβολαίων με τους tour operators λειτουργούν με τιμές 2019, όπως συνέβη και το 2020 και το 2021 προκειμένου μέσα στην πανδημία και κατά την έξοδο μας από αυτήν να καταστήσουμε το τουριστικό προϊόν της χώρας μας ανταγωνιστικό. Παράλληλα υπάρχει και ένας αρκετά μεγάλος αριθμός επισκεπτών που έρχονται με τα voucher του 2019 και του 2020. Στην ίδια λογική, λόγω του ενεργειακού κόστους, θεωρείται πολύ πιθανή και η αύξηση της τιμής των πακέτων, με αποτέλεσμα ο μέσος Ευρωπαίος καταναλωτής να μην μπορέσει να ανταπεξέλθει στο κόστος. Πέρα από την αβεβαιότητα που επικρατεί, οι επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να απορροφήσουν το αυξημένο κόστος και ένα μέρος του θα μετακυλήσει στο τελικό πακέτο σίγουρα για το 2023. Από την άλλη πλευρά οι επιχειρήσεις λειτουργούν με τιμές 2019, όπως συνέβη και το 2020, αλλά και την περσινή χρονιά καθώς οι tour operators ζήτησαν στα κλεισμένα συμβόλαια να μην υπάρξουν ανατιμήσεις ούτε φέτος».
Από την πλευρά του, ο τουριστικός πράκτορας Γιάννης Φιλιπποπολίτης τόνισε ότι ο Αύγουστος θα είναι εξαιρετικός, αν δεν υπάρξουν απρόοπτα… «Τον Αύγουστο πιστεύω ότι θα είμαστε γεμάτοι, εκτός απροόπτου. Οι κρατήσεις πάνε πολύ καλά. Όλες οι εταιρίες από όλα τα κράτη έχουν το πρόγραμμα τους. Υπάρχει περιορισμένη διαθεσιμότητα στα καταλύματα! Είναι όλα γεμάτα και έτσι θα κυλήσει και ο Αύγουστος. Και ο Σεπτέμβριος πηγαίνει πολύ καλά.. Για τον Οκτώβριο ίσως είναι λίγο νωρίς να πούμε κάτι, γιατί ο κόσμος περιμένει να δει και τον καιρό για να αποφασίσει. Η εικόνα είναι όπως και το 2019. Νομίζω ότι όπως πάνε τα πράγματα, ίσως και να το ξεπεράσουμε. Είναι πολύ πιθανό».
Για τα μέχρι τώρα δεδομένα στην τοπική αγορά, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ζακύνθου Φώτης Κόττης σχολίασε ότι υπάρχει ικανοποίηση, αλλά ταμείο θα γίνει στο τέλος της σεζόν… «Είναι πολύ θετικά τα μηνύματα. Είμαστε αρκετά ευχαριστημένοι και πιστεύουμε ότι τον Αύγουστο θα κορυφωθεί. Βέβαια, οι προσδοκίες όλων είναι να έχουμε επιμήκυνση της περιόδου για να βγουν τα σπασμένα τριών χρόνων. Προφανώς, η ακρίβεια και οι ανατιμήσεις θα έχουν επιπτώσεις, αλλά δεν μπορούμε να μην είμαστε ευχαριστημένοι στο από την κίνηση. Ταμείο θα γίνει στο τέλος. Να αξιοποιήσουμε όλα τα δεδομένα του 2020 και του 2021 για τις επόμενες χρονιές και να μην περιμένουμε τι θα προκύψει. Δεν είμαι ευχαριστημένος με τον σχεδιασμό μας. Τρέχουμε κάποιες δράσεις αλλά χρειαζόμαστε στήριξη και από άλλους φορείς. Συνολικά, το ελληνικό προϊόν μπορεί να αξιοποιηθεί σε μεγαλύτερο εύρος χρόνου αλλά οι αξιολογήσεις θα πρέπει να γίνουν στο τέλος της σεζόν, ώστε να είναι αξιόπιστες. Ευελπιστούμε να είναι καλός ο Οκτώβρης και ό,τι παραπάνω κερδίσουμε, θα είναι καλό».
Τέλος, η κ. Τετράδη σημείωσε ότι υπάρχει γενικότερα αισιοδοξία, όμως «σε ότι αφορά τους αριθμούς, είναι δύσκολο να γίνει οποιαδήποτε πρόβλεψη, τη στιγμή που ο πόλεμος είναι ακόμη σε εξέλιξη, όπως και η ενεργειακή κρίση. Μια άλλη παράμετρος, που δεν μας επιτρέπει προβλέψεις, είναι ότι κινούμαστε σε κρατήσεις τελευταίας στιγμής. Είμαστε αρκετά αισιόδοξοι. Η φετινή σεζόν έχει θετικά μηνύματα και διαγράφεται δυναμική. Οι προοπτικές για το υπόλοιπο του καλοκαιριού συμπεριλαμβανομένων και των μηνών Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου είναι καλές».
Για τις διαφορετικές ταχύτητες που καταγράφονται φέτος στην Ελλάδα, η Αντιπρόεδρος του ΞΕΕ, εξήγησε: «Αλλιώς κινείται η Κρήτη, οι Κυκλάδες και το Νότιο Αιγαίο, αλλιώς τα Ιόνια Νησιά και η Χαλκιδική, αλλιώς η Στερεά Ελλάδα και η Θεσσαλία.
Σε επίπεδο τουριστικής κίνησης λοιπόν, ίσως δεν κινηθούν τα Ιόνια όσο καλά κινηθεί η Κρήτη και το Νότιο Αιγαίο. Αλλά σίγουρα θα έχουμε μια καλή κίνηση. Θεωρούμε ότι θα κινηθεί στα επίπεδα του 70-80% όλο το καλοκαίρι. Όμως το μεγάλο πρόβλημα των ξενοδοχείων είναι ότι ο μέσος ξενοδόχος, ο οποίος δεν έχει αυξήσει τις τιμές λόγω ήδη υπογεγραμμένων συμβολαίων με τιμές του 2019 και του 2020 και με πελάτες με voucher που ήδη έχουν, το έξοδο είναι 30% από τον πόλεμο και το απορροφάει το ξενοδοχείο και δημιουργεί πρόβλημα επιβίωσης των ξενοδοχείων. Το ζητούμενο φέτος είναι τα έσοδα, αλλά και το τι θα μείνει στο τέλος της ημέρας. Παρατηρείται ότι ενώ ο κόσμος έχει ανάγκη να ταξιδέψει, είναι συγκρατημένος στα χρήματα που ξοδεύει στον προορισμός κατά την διάρκεια των διακοπών του».
Το ξεκίνημα της τουριστικής περιόδου τον Μάιο, για τα Ιόνια Νησιά, τουλάχιστον, ήταν απογοητευτικό. Ο πόλεμος στην Ουκρανία ανέτρεψε αρκετά τα δεδομένα, επηρεάζοντας αρκετά κάποιες αγορές, όπως αυτή της Πολωνίας, η οποία είναι η δεύτερη αγορά για τα Ιόνια, ενώ για το 2021 ήταν η πρώτη για την Ζάκυνθο.
«Σίγουρα ένα αγκάθι για εμάς είναι η Πολωνική αγορά, η οποία δεν κινείται τόσο καλά. Και αυτό λόγω της εγγύτητας της με την εμπόλεμη ζώνη. Είναι σημαντικό το ότι έχουμε ακόμα έναν πόλεμο να μαίνεται στο σπίτι μας στην Ευρώπη. Και αυτό γενικότερα επηρεάζει και ψυχολογικά. Επηρεάζει πάρα πολύ και ως ενεργειακή κρίση», τόνισε η κ. Τετράδη.
Tο Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) μέσω του Παρατηρητηρίου υλοποιεί έρευνα καθ’ όλη την τουριστική περίοδο για όλη την Ελλάδα σε επίπεδο αφίξεων, πληρότητας, τιμών (αύξηση-μείωση) και παρακολούθησης του κόστους ενέργειας και προϊόντων στα ξενοδοχεία.
«Το ΞΕΕ, μέσω του ΙΤΕΠ, θα συνεχίσει την καταγραφή των δεδομένων του 2021 και στο τέλος, θα καταθέσει ολοκληρωμένες προτάσεις, για να απαντηθούν οι ανάγκες στήριξης των ξενοδοχείων, που θα αποτυπωθούν αξιόπιστα», σημείωσε η Αντιπρόεδρος του ΞΕΕ.