Η φιλόξενη αίθουσα του Μουσείου Ζακύνθου, αγκάλιασε για έναν ολόκληρο χρόνο το υλικό των Γ.Α.Κ. Νομού Ζακύνθου, του Μουσείου Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων και του προσωπικού Αρχείου του κ. Σπύρου Κάπαρη-Πλανήτερου, κι απέδειξε ότι μέσα από τις συνέργειες υλοποιείται η προαγωγή του πολιτισμού στον τόπο μας.
Ευχόμενοι και στο μέλλον να υπάρξουν και άλλες τέτοιες καρποφόρες συνεργασίες, σας παραθέτουμε εδώ, το ενημερωτικό μας σημείωμα για την έκθεση.
Η μελέτη, ανάδειξη και προβολή των σωζόμενων Αρχείων της Ζακύνθου, αποτελεί μια τιτάνια προσπάθεια, η οποία έχει να αντιπαλέψει εκτός από τις φυσικές καταστροφές (σεισμούς, φωτιά κ.λπ.) και τον «πανδαμάτορα φθονερό Γέροντα», που «περιτρέχει την θάλασσαν και την γην όλην/ από την στάμνα του χύνει τα ρεύματα της λήθης /και τα πάντα αφανίζει…», όπως λέει ο ποιητής των Ωδών.
Τα τεκμήρια, που προέρχονται από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους Ν. Ζακύνθου, το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων και το προσωπικό Αρχείο του κ. Σπύρου Κάπαρη-Πλανήτερου, παρουσιάζουν την πολύ σημαντική περίοδο, που συνδέει τις δύο επαναστάσεις, Γαλλική (1789) και Ελληνική (1821), με σταθμούς τη μεγάλη ανατροπή από τη σύντομη γαλλική παρουσία στο Ιόνιο (1797-1799), τη μεγάλη ψευδαίσθηση της Επτανήσου Πολιτείας (1800-1807), τη μεγάλη απογοήτευση των Γάλλων αυτοκρατορικών (1807-1814), μέχρι την κατ’ ευφημισμό Αγγλική «Προστασία» (1814-1864), η οποία διαπερνά τον χρονικό ξεσηκωμό των Ελλήνων, και θέτουν συνεχώς ιστορικά ερωτήματα αποκαλύπτοντας πολλές εκφάνσεις της πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής και πνευματικής ζωής της Ζακύνθου και της Επτανήσου ολόκληρης.
Στην έκθεση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, με τίτλο: «Η Ζάκυνθος από τη Γαλλική στην Ελληνική Επανάσταση (1789-1830)», μπορεί κανείς να παρακολουθήσει τόσο τα γεγονότα, μέσα σε συνεχείς εγκιβωτίσεις του χρόνου, περνώντας από τη μακρά διάρκεια (τις δομές), στη μέση διάρκεια (τις συγκυρίες) και καταλήγοντας στη βραχεία διάρκεια (το χρόνο που γίνεται ένα συγκεκριμένο γεγονός), όσο και τα πρόσωπα, που ξεπήδησαν μέσα από τα τεκμήρια και διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην προετοιμασία για τον ξεσηκωμό: Ο επαναστάτης Αντώνιος Μαρτινέγκος (1754-1836), με την πολυτάραχη ζωή, που ενέπνευσε το Διονύσιο Σολωμό στο σατιρικό «Όνειρο» και το Διονύση Ρώμα στο θεατρικό έργο «Οι Τρεις Κόσμοι», ο δραστήριος ιατρός, Κωνσταντίνος Δραγώνας (1780-1858), που ως προϊστάμενος στο Λοιμοκαθαρτήριο και Φιλικός, έφερνε σε επαφή τους επαναστάτες Έλληνες, που κυνηγημένοι από τους Τούρκους ζητούσαν καταφύγιο στο νησί, και έστελνε πολεμοφόδια και τροφές στο πολιορκημένο Μεσολόγγι, τα πορτραίτα των οποίων προέρχονται από τη Συλλογή του Μουσείου Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων, και πολλοί άλλοι.
Οι πολιτικοί προσανατολισμοί του Ιονίου στο β΄ μισό του 18ου αι. και στις αρχές του 19ου αι., η διάδοση των ιδεών του Διαφωτισμού, η εμπλοκή ξένων δυνάμεων στην πολιτική και οικονομική ζωή του Ιονίου, το αίτημα της πολιτικής πατρίδας και της ελευθερίας, παρουσιάζονται μέσα από τα πολύτιμα τεκμήρια.
Άξια συγχαρητηρίων η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων για την υλοποίηση της εν λόγω έκθεσης και ιδιαίτερα ο κ. Σπύρος Κάπαρης-Πλανήτερος για την ιδέα, την συλλογή του υλικού και την άρτια οργάνωσή της.