Συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος τόνισε ότι είναι αποφασισμένος να βρεθούν οι υπαίτιοι και αφού υπολογιστεί η οικονομική ζημιά, την οποία έχει υποστεί η ΔΕΥΑΖ όλα αυτά τα χρόνια, να αιτηθεί δικαστικά να αποδοθούν στην δημοτική επιχείρηση… Ανακοίνωσε μάλιστα, ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη και θα προσκομίσει 28 αποφάσεις του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΖ που «δείχνουν» τους υπεύθυνους για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σήμερα.
Αρχικά, ο κ. Αρετάκης διάβασε μερικές από αυτές τις 28 αποφάσεις που είχε λάβει (από το 2016) το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΖ για εγκρίσεις συνδέσεων επιχειρήσεων στο δίκτυο του Πλάνου, ενώ ήδη είχε διαπιστωθεί από αναφορές των τεχνικών υπηρεσιών ότι το δίκτυο είναι ήδη υπερφορτωμένο και δεν μπορεί να αντέξει άλλη σύνδεση.
Υπενθυμίζουμε ότι στον Εισαγγελέα έχουν προσφύγει από τις αρχές του περασμένου Μαΐου και οι ξενοδόχοι της Δ.Ε. Αρκαδίων…
Τόνισε ότι από τότε (2016) υπήρχε αδράνεια του Δ.Σ. ενώ στον Πλάνο είχε ήδη δημιουργηθεί μία εκρηκτική κατάσταση.
Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι «αυτά δεν συμβαίνουν ούτε σε υποανάπτυκτες χώρες» και εξήγησε ότι δεν είναι λογικό να εισηγείται η αρμόδια υπηρεσία της ΔΕΥΑΖ να γίνουν οι συνδέσεις των επιχειρήσεων, όταν το δίκτυο αδυνατεί να αντέξει τον όγκο των λυμάτων. Επίσης, ανέγνωσε μερικές αποφάσεις του Δ.Σ., όπου ενώ αρχικά για κάποιες επιχειρήσεις υπήρχε αρνητική εισήγηση για τη σύνδεσή τους στο δίκτυο της περιοχής, με την αιτιολογία ότι το δίκτυο είναι ήδη υπερφορτωμένο, στη συνέχεια, μετά από κάποιο χρονικό διάστημα γινόταν θετική εισήγηση.
Ο κ. Αρετάκης σημείωσε ότι με αυτόν τον τρόπο συνδέθηκαν στο δίκτυο πολλές και μεγάλες επιχειρήσεις με αποτέλεσμα σήμερα η κατάσταση να έχει ξεφύγει…
Επίσης, τόνισε ότι δεν ήταν λογικό οι εγκαταστάσεις να κατασκευάζονται με ευθύνη και επιμέλεια των πελατών της ΔΕΥΑΖ. Όλα αυτά σημείωσε ότι έχουν οδηγήσει σήμερα στα φαινόμενα εκροής λυμάτων στο Τσιλιβί και στο να κινδυνεύει ο βιολογικός να τεθεί εκτός λειτουργίας.
Ειδικά, για τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί ξανά τις τελευταίες ημέρες στο Τσιλιβί με την εκροή λυμάτων, σημείωσε ότι κανονικά, χρειάζεται περίπου 8-10 λυματοφόρα να μεταφέρουν λύματα από την περιοχή στον βιολογικό, προκειμένου να μπορέσει να «ανακουφιστεί» το δίκτυο.
Για τις αιτίες, ο Δήμαρχος είπε ότι: «Η αποχέτευση για να δουλέψει σωστά χρειάζεται τα λύματα να περάσουν από το δίκτυο, χωρίς πίεση, ώστε να γίνει μία διαφορετική σύνθεση και να συνεχιστεί η επεξεργασία στον βιολογικό. Γίνεται όμως πιεστικά, ενώ επίσης πάνω στα δίκτυα αυτά έχουν συνδεθεί από τις περισσότερες μονάδες και τα όμβρια ύδατα. Δέχεται τεράστιες πιέσεις το δίκτυο. Αυτά έχουν φέρει μεγάλες συνέπειες. Ο βιολογικός είναι «φουσκωμένος» και έτοιμος να γίνει υπερχείλιση. Δεν ξέρει κανείς τι μπορεί να γίνει. Είμαστε 24 ώρες το 24ωρο σε επιφυλακή. Ο δημότης πρέπει να ξέρει ακριβώς τι συμβαίνει. Τρόμαξα και απελπίστηκα κατά την επίσκεψή μου στον βιολογικό. Κοντεύει να γίνει υπερχείλιση μέσα από τις δεξαμενές του βιολογικού. Καταλήγουν πολύ μεγάλες ποσότητες λυμάτων. Έχει ξεπεράσει το όριο αντοχής του και δεν ξέρω τι μπορεί να γίνει από ώρα σε ώρα… Βάλαμε ανθρώπους να βρέχουν τα φουσκωμένα λύματα για να κατακαθίσουν και να μην έχουμε υπερχειλίσεις.
Είχαμε έρθει σε επαφή με ξενοδόχους της περιοχής και είχαν αποδεχτεί, για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε το πρόβλημα– γιατί κινδυνεύουν οι περιουσίες τους– αυτό το κόστος της μεταφοράς των λυμάτων, όπως έγινε το 2018, να κοιτάξουν οι παρανομούντες να το καλύψουν, δηλαδή, να πληρώνουν όσα λυματοφόρα χρειάζονται κάθε μέρα για να κάνουν τη μεταφορά. Δεν μπορεί η ΔΕΥΑΖ να αναλάβει το κόστος μεταφοράς των λυμάτων από τον Πλάνο στον βιολογικό. Τελικώς, 3-4 μέρες το έκαναν και μετά το εγκατέλειψαν και βρέθηκαν πάλι τα λύματα στους δρόμους. Οπότε εξαναγκαστήκαμε πάλι να κοιτάξουμε πως θα μπορέσουμε να αποζημιώσουμε τους ιδιοκτήτες λυματοφόρων. Έχουμε πρόβλημα οικονομικό και ουσιαστικό. Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τα αποτελέσματα των παρανομιών που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια εις βάρος της ΔΕΥΑΖ».