Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ έχει ως εξής: «Την εβδομάδα αναφοράς καταγράφηκαν 136.077 κρούσματα COVID-19 (13.044 ανά εκατoμμύριο πληθυσμού: -9% εβδομαδιαία μεταβολή) εκ των οποίων οι επαναλοιμώξεις αφορούν το 19% των λοιμώξεων.
Ο συνολικός αριθμός των λοιμώξεων από την έναρξη της πανδημίας ανέρχεται σε 4.349.423 εκ των οποίων 51.7% γυναίκες.
Το σύνολο των εισαγωγών, στα νοσοκομεία της επικράτειας, την εβδομάδα αναφοράς ήταν 2.793 ασθενείς (7μερος μ.ό.: 399, 10% εβδομαδιαία μεταβολή), ενώ το σύνολο των εξιτηρίων ανέρχεται σε 2.178 ασθενείς (7μερος μ.ο.: 311, 4% εβδομαδιαία μεταβολή).
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι μέχρι τέλος της εβδομάδας αναφοράς είναι 132 (66.7% άνδρες) με διάμεση ηλικία 67 έτη και το 91.7% να έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Την εβδομάδα αναφοράς καταγράφηκαν 271 θάνατοι ασθενών COVID-19 (26 ανά εκατομμύριο πληθυσμού: 26% εβδομαδιαία μεταβολή), ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 30.999 θάνατοι, με το 95.8% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη, ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 80 έτη».
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Λοιμώξεων του Γενικού Νοσοκομείου Ζακύνθου, Αθανάσιος Μάρκου, μίλησε στην «ΗΜΕΡΑ» για τα τελευταία δεδομένα. «Είμαστε ακόμα στην εξέλιξη του φαινόμενου σε ότι αφορά την Όμικρον 4 και Όμικρον 5 που συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Τον Αύγουστο αναμένεται αύξηση του πληθυσμιακού φορτίου ανά περιοχή και θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ακόμα μεγαλύτερη διασπορά του ιού. Αυτή είναι η πρόβλεψη μας για τον Αύγουστο. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Να χρησιμοποιούμε τη μάσκα μας όταν και όπου πρέπει και είναι εφικτό. Επίσης να προβαίνουμε σε διενέργεια self και rapid test όταν πρόκειται να συμμετέχουμε σε κοινωνικές εκδηλώσεις με συνωστισμό, ώστε να προστατευτούμε και να προστατεύσουμε τον κοινωνικό μας περίγυρο. Ευτυχώς, η βαρύτητα των νοσούντων, οι διασωληνώσεις, οι εισαγωγές στη ΜΕΘ και οι θάνατοι είναι σε βαθμό που μπορούν να ελεγχθούν. Προς το παρόν, τα πράγματα είναι ελεγχόμενα και διαχειρίσιμα».
Κλείνοντας όσον αφορά τα μέτρα, σχολίασε: >«Μελετώντας την εξέλιξη του φαινομένου, εκ των υστέρων, βέβαια, ενδεχομένως η πολιτεία να έπρεπε να είναι πιο αυστηρή έναντι της πλήρους απελευθέρωσης και να έχει θέσει κάποια πιο αυστηρά κριτήρια στη χρήση της μάσκας ή στη διενέργεια των rapid test. Τώρα, πάμε κάπου και δεν κάνουμε ούτε έναν τυπικό έλεγχο για να δούμε σε τι κατάσταση βρισκόμαστε. Οι μισοί και περισσότεροι είναι ασυμπτωματικοί και μπορεί να πάσχουμε και εν αγνοία μας να έχουμε μεταδώσει τον ιό. Επομένως, η διενέργεια ενός rapid ή self test θα μπορούσε να το περιορίσει αυτό».
Σύμφωνα με πληροφορίες ethnos.gr τα μέτρα που έχει στο «συρτάρι» της η κυβέρνηση για το Φθινόπωρο εάν «ξεφύγει» η πανδημία είναι:
•Επιστροφή της μάσκας στους εσωτερικούς χώρους. Πρόκειται ουσιαστικά για το πρώτο μέτρο που θα επανέλθει εάν το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα ανέβει και αυξηθούν δραματικά και οι νοσηλείες. Οι μάσκες θα επανέλθουν σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, υπηρεσίες, καταστήματα, χώρους εργασίας κλπ ενώ σε πρώτη φάση δεν θα επιβληθούν και σε εξωτερικούς χώρους.
•Το αμέσως επόμενο βήμα θα είναι να επανέλθουν οι αποστάσεις και κάποιοι περιορισμοί στην εστίαση και τη διασκέδαση. Τα τραπέζια θα αποκτήσουν και πάλι κενά ανάμεσά τους, ενώ με τον τρόπο αυτό θα υπάρξει και περιορισμός του αριθμού των πελατών. Μέσα στο σχέδιο είναι να απαγορευθεί και πάλι η παρουσία των ορθίων αλλά δεν είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης καθώς το μέτρο αυτό φαίνεται ότι πλήττει μεγάλο μέρος των καταστημάτων ψυχαγωγίας.
•Από την άλλη και η τηλεργασία θα επανέλθει σε ένα σημαντικό ποσοστό καθώς σήμερα όλοι οι εργαζόμενοι μπορούν να εργάζονται από κοντά και μάλιστα χωρίς μάσκες.
•Αλλαγές σχεδιάζονται και στη διασκέδαση και στα θεάματα, αφού μελετάται εάν έχουμε κατακόρυφη αύξηση κρουσμάτων και νοσηλειών να επιβληθούν περιορισμοί στην πληρότητα σε θέατρα, κινηματογράφους κ.λ.π.