Για τα συμπεράσματα της έρευνας ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, τονίζει: «Με τη νέα μας έρευνα που διενήργησε η Opinion Poll αποδεικνύεται ότι έχει αλλάξει δραματικά το επίπεδο διαβίωσης των πολιτών. Και αυτή η αλλαγή επηρεάζει αρνητικά όλο το φάσμα της οικονομίας και βεβαίως τη λειτουργία των επιχειρήσεων. Όταν το 83.7% των ερωτηθέντων προχωρά σε μειώσεις στην κατανάλωση ενέργειας, το 83.2% στην αγορά καταναλωτικών προϊόντων -μεταξύ των οποίων είναι και βασικά αγαθά- το 66.4% στις μετακινήσεις με το προσωπικό αυτοκίνητο και το 66% στις μέρες των διακοπών, γίνεται εύκολα αντιληπτή η υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου του συνόλου της κοινωνίας και οι δύσκολες ώρες που περνάνε οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Και βέβαια προκαλεί ανησυχία ότι το 66.5% δηλώνουν απαισιόδοξοι για το μέλλον ενώ και ένα πολύ μεγάλο ποσοστό δηλώνει ότι δυσκολεύεται πολύ να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Αυτό που επίσης πρέπει να σημειωθεί -αλλά και να εξεταστεί σοβαρά από την Πολιτεία- είναι ότι το 54.1% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι τα μέτρα της κυβέρνησης προσφέρουν σχεδόν μηδαμινή βοήθεια. Ενισχύεται έτσι η επίσημη θέση του Επιμελητηρίου μας ότι πλέον πρέπει να δούμε με ψυχραιμία και τη λήψη άλλων μέτρων, πέρα από αυτά που ισχύουν σήμερα και που είναι κυρίως επιδοματικού χαρακτήρα. Τα νέα μέτρα θα πρέπει να εφαρμοστούν με στόχο τη μείωση των τιμών, τόσο σε ενέργεια όσο και σε βασικά αγαθά και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα και του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα προϊόντα».
1. Μεγάλο ποσοστό των πολιτών προχωρά σε μειώσεις σε κάποιες αγορές, επιλογές, έξοδα λόγω της ακρίβειας. Το 83.7% προχωρά σε μειώσεις στην κατανάλωση ενέργειας, το 83.2% στην αγορά καταναλωτικών προϊόντων, το 66.4% στις μετακινήσεις με το προσωπικό αυτοκίνητο και το 66% στις μέρες των διακοπών. Επίσης ένα 18.7% κάνει κάποιες περικοπές όσον αφορά στην φροντιστηριακή προετοιμασία των παιδιών τους για την είσοδο στα Α.Ε.Ι.
2. Παράλληλα φαίνεται ότι οι αυξήσεις δυσκολεύουν πολύ και αρκετά το 53.3% στην ανταπόκρισή τους σε υποχρεώσεις όπως αποπληρωμή δανείων, καρτών κ.λπ. Το 26.8% απαντά ότι δυσκολεύεται λίγο και καθόλου.
3. Το 66.5% δηλώνουν μάλλον και σίγουρα απαισιόδοξοι για την προσωπική τους οικονομική κατάσταση ενώ το 32.1% δηλώνουν σίγουρα και μάλλον αισιόδοξοι.
4. Το 83.3% θεωρεί ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει επιδράσει παγκόσμια, άρα και στην χώρα στην άνοδο των τιμών συνολικά.
5. Το 47% θεωρεί ότι η διεθνής συγκυρία είναι η βασική αιτία για τις όποιες αυξήσεις υπάρχουν, με το 45.2% να θεωρεί ως βασική αιτία την πολιτική της ελληνικής Κυβέρνησης.
6. Όσον αφορά συνολικά τα μέτρα που έχει λάβει η Κυβέρνηση για την ακρίβεια και τη στήριξη των νοικοκυριών, το 54.1% θεωρεί ότι προσφέρουν σχεδόν μηδαμινή βοήθεια, το 30.2% τα θεωρεί μικρή αλλά αναγκαία βοήθεια και το 14.2% τα κρίνει ως σημαντική βοήθεια δεδομένων των συνθηκών.
7. Το 49.3% δηλώνει λίγο ή καθόλου ικανοποιημένοι από τα μέτρα της Κυβέρνησης για να πέσουν τα τιμολόγια της ενέργειας. Το 45.3% δηλώνει πολύ και αρκετά ικανοποιημένο. Παράλληλα, το 45.4% θεωρεί ότι οι επόμενοι λογαριασμοί θα είναι αισθητά μειωμένοι, με το 46.2% να έχει αντίθετη άποψη.
8. Το 49.9% αντιμετωπίζει θετικά και μάλλον θετικά το νέο Πρόγραμμα επιδότησης καυσίμων fuel pass2, με το 43.9% να έχει αντίθετη άποψη.
9. Το 58.3% πάντως θεωρεί ότι δεν θα ανακουφίσει τους ιδιοκτήτες των οχημάτων, ενώ το 37% έχει αντίθετη άποψη.
Επίσης σύμφωνα με την έρευνα Global Consumer Insights Survey της PwC που διεξήχθη σε δείγμα 9.069 καταναλωτών από 25 διαφορετικές χώρες, έτοιμοι να κάνουν ριζικές αλλαγές στις αγοραστικές τους συνήθειες, ως απάντηση στις διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα αλλά και στην άνοδο του πληθωρισμού, δηλώνουν οι καταναλωτές, ειδικότερα όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα που σχετίζονται με τη διανομή και τη διαθεσιμότητα των προϊόντων.
Διονύσης Γεωργάνος – Αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ζακύνθου
«Έχουν αλλάξει οι συνήθειες της οικογένειας. Δεν σπαταλούν χρήματα. Κάνουν τα άκρως απαραίτητα για να βγουν οι υποχρεώσεις τους. Πόσοι πάνε διακοπές τώρα; Αν παλιά πήγαιναν 2 στους 4, τώρα δεν ξέρω αν πηγαίνει ούτε 1 ένας 4. Έχουν κόψει τα πάντα. Σε λίγο θα κόψουμε και τα μπάνια, λόγω της αύξησης των τιμών στα καύσιμα. Η ενέργεια, η ακρίβεια, η πανδημία και οι συσσωρευμένες υποχρεώσεις είναι τεράστια ζητήματα. Όλα αυτά έχουν κάνει μεγάλη ζημιά και στην οικογένεια και στην επιχειρηματικότητα. Για τις επιχειρήσεις θα είναι δύσκολος ο χειμώνας. Θα υποφέρουν όλοι. Αυξημένα έξοδα και μηδέν εισπράξεις. Να υπάρξει επιδότηση ενοικίου και ρεύματος και να γίνει διαγραφή χρεών»
Νίκη Μαλαφούρη – Γεν. Γραμματέας Επιμελητηρίου Ζακύνθου, Φοροτεχνικός
«Σε πρώτη φάση το βλέπουμε σε όσους έρχονται από το εξωτερικό που κάθονται σε σπίτια και δεν χαλάνε λεφτά σε εστιατόρια. Αυτό είναι συχνό φαινόμενο φέτος. Τον Σεπτέμβρη θα δούμε ότι δεν πήγε όπως περιμέναμε. Ήρθε κόσμος στο νησί, αλλά δεν άφησε στο ταμείο αυτά που περιμέναμε. Οι υποχρεώσεις από τον Ιούλιο μέχρι τον Φεβρουάριο είναι υπέρογκες. Η ρήτρα προσαρμογής δεν έχει σταματήσει. Τα κόστη στο νοικοκυριό και στην επιχείρηση έχουν τριπλασιαστεί. Εάν το κράτος δεν πάρει μέτρα θα έχουμε πολλά μέτωπα και μια μεγάλη διαφοροποίηση στη ζωή. Θα αναγκαστούμε να περιορίσουμε τις δραστηριότητες μας. Ο κόσμος είναι τρομοκρατημένος. Για τις επιχειρήσεις δεν έχουν δοθεί κίνητρα και το κόστος εργασίας είναι σταθερό. Τα λουκέτα είναι προ των πυλών».