Την παρουσίαση παρακολούθησαν μηχανικοί, αλλά και κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι ενημερώθηκαν για την προϋπολογισμό του έργου και τις παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν στο σημείο. Σκοπός του έργου είναι η αντιμετώπιση των κατολισθήσεων που εκδηλώνονται κατά καιρούς από την παρειά του πρανούς και καταλήγουν στις ιδιοκτησίες και στον παραλιακό δρόμο.
Ο Κυριάκος Καρατζοβάλης, πολιτικός μηχανικός και μελετητής του έργου από την εταιρία «ΓΕΩΓΝΩΣΗ Α.Ε.», δήλωσε: «Λόγω του ότι τα πρανή είναι απότομα και τα υλικά είναι αποδυναμωμένα με τον καιρό υπάρχουν καταπτώσεις μικρές ή μεγαλύτερες βραχοτεμάχη ή και τοπικά μεγαλύτερης έκτασης κοιτάμε να περιορίσουμε τις επιδράσεις του ή και τα ίδια ακόμα. Για αυτόν τον λόγο, τα γενικά έργα που κάνουμε είναι μια διευθέτηση του χείλους του πρανούς, μια βραχοπαγίδα σε μεγάλο κομμάτι κατά μήκος της περιοχής εκείνης, καθώς και εκεί που δεν μπορεί να γίνει βραχοπαγίδα, λόγω γεωμετρικών συνθηκών του πρανούς, μπαίνουν ειδικοί φράχτες».
Η Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου Κατερίνα Μοθωναίου σημείωσε ότι είναι μία σημαντική μελέτη και ένα έργο που θα μπορέσει να λύσει το σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει στην περιοχή. «Ήρθε ο μελετητής για να παρουσιάσει τη μελέτη που ξεκίνησε το 2018 όταν έγιναν οι σεισμοί. Εντάχθηκε το έργο και η χρηματοδότηση της μελέτης καθώς έχουμε και 3,5 εκ. για να γίνει υλοποίησή του. Καλέσαμε τους μηχανικούς και τους συμπολίτες μας που έχουν σπίτι ή επιχείρηση εκεί για να ενημερωθούν τι πρόκειται να κάνουμε και να έχουμε μια συνεννόηση, ώστε άμεσα να ξεκινήσει το έργο. Τον προηγούμενο χειμώνα είχαμε κατολισθήσεις στο συγκεκριμένο σημείο. Αυτό πρέπει να σταματήσει για να μην έχουμε αγωνία όταν βρέχει για τα σπίτια και τους κατοίκους. Η Περιφέρεια είναι παρούσα και θέλουμε άμεσα να ξεκινήσει το έργο αυτό και να γίνει η αντιστήριξη. Ο «Κόκκινος Βράχος» έχει μεγάλη σημασία για τη Ζάκυνθο».
Ο προϋπολογισμός των έργων προστασίας από κατολίσθηση των πρανών στην θέση “Κόκκινος Βράχος”, μετά τον σεισμό της 26ης Οκτωβρίου 2018 ανέρχεται στα 3.500.000€.
Τα ποσά προέρχονται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων μετά την αποδοχή και έγκριση από το Υπουργείο Οικονομικών της πρότασης που υπέβαλε η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.
Σκοπός του έργου είναι η αντιμετώπιση των κατολισθήσεων και βραχοπτώσεων που εκδηλώνονται κατά καιρούς από την παρειά του πρανούς και καταλήγουν στις ιδιοκτησίες και στον παραλιακό δρόμο.
Το ποσό αφορά στην κατασκευή έργων προστασίας και σταθεροποίησης του ασταθούς απότομου πρανούς του “Κόκκινου Βράχου” που βρίσκεται 1,5km βορείως της πόλης, έχει μήκος 480m περίπου και ύψη από 30m έως 80m.
Το έργο θα περιλαμβάνει τάφρο και διαμόρφωση του χείλους του πρανούς μήκους 500m περίπου, προσβάσιμη βραχοπαγίδα και τοίχο-φράχτη συγκράτησης καταπτώσεων κατά μήκος του ποδός του πρανούς, μήκους 500m περίπου καθώς και τοπικές εργασίες σταθεροποίησης τμημάτων της παρειάς του πρανούς με αγκύρια και πλέγμα επένδυσης, σε σημεία έντονης αστάθειας.
Αντίστοιχα, σκοπός της μελέτης είναι η αντιμετώπιση των κατολισθήσεων και βραχοπτώσεων που εκδηλώνονται κατά καιρούς (και ειδικότερα σε σεισμό) από την παρειά του πρανούς και καταλήγουν στις ιδιοκτησίες και στον παραλιακό δρόμο.