Η Αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας και πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων της Δ.Ε. Λαγανά Χριστίνα Τετράδη, τόνισε: «Είμαστε αρκετά αισιόδοξοι διότι είναι πολύ θετικά τα μηνύματα. Το ξεκίνημα της τουριστικής περιόδου τον Μάιο, για τα Ιόνια Νησιά, τουλάχιστον, ήταν απογοητευτικό. Ο παρατεταμένος πόλεμος στην Ουκρανία ανέτρεψε αρκετά τα δεδομένα, επηρεάζοντας κάποιες αγορές, όπως αυτή της Πολωνίας, η οποία είναι η δεύτερη αγορά για τα Ιόνια, ενώ για το 2021 ήταν η πρώτη για την Ζάκυνθο. Παράλληλα, η αύξηση του κόστους λειτουργίας των ξενοδοχείων, οδήγησε πολλούς ξενοδόχους να μετατοπίσουν το άνοιγμά τους για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου ή ακόμα και για τις αρχές Ιουνίου. Αντίθετα, ο Ιούνιος κινήθηκε πολύ θετικότερα. Η κίνηση δεν ήταν οριζόντια σε όλη την Ελλάδα. Στα Ιόνια και στην Ζάκυνθο, κινήθηκε στα επίπεδα του 2019. Οι προοπτικές για το υπόλοιπο του καλοκαιριού είναι καλές. Ένα πολύ σημαντικό θέμα που απασχολεί τα νοικοκυριά και θα επηρεάσει τον τουρισμό, είναι το κόστος διαβίωσης, αλλά και το κόστος του ταξιδιού. Είναι πολύ σημαντικό να αναφέρουμε ότι η Ζάκυνθος είναι ένα νησί εύκολα προσβάσιμο από την Αθήνα, με χαμηλό κόστος μετάβασης και ακτοπλοϊκών, κάτι που την κάνει ιδιαίτερα ελκυστική ως προορισμό. Εμάς από την άλλη, του επαγγελματίες του τουρισμού, μας απασχολούν τα υψηλά λειτουργικά κόστη. Η αύξηση έχει ξεπεράσει το 30%, ενώ τα ήδη υπογεγραμμένα συμβόλαια με ταξιδιωτικούς οργανισμούς του εξωτερικού δεν μας επιτρέπουν να αυξήσουμε τις τιμές, αναγκαζόμαστε να απορροφήσουμε το κόστος και να αντιμετωπίζουμε μια πολύ καλή χρονιά σε επίπεδο τουριστικής κίνησης, ως μια χρονιά επιβίωσης».
Για μία ακόμα φορά η κ. Τετράδη τόνισε ότι επόμενος στόχος θα πρέπει να είναι η αλλαγή του τουριστικού μοντέλου, ώστε η Ζάκυνθος να προσελκύσει επισκέπτες υψηλότερων εισοδημάτων. «Θεωρώ ότι στόχος τα επόμενα χρόνια για την Ζάκυνθο, πρέπει να είναι η αλλαγή στην κατεύθυνση ανάπτυξης, με την προώθηση νέων εναλλακτικών μορφών τουρισμού, η οποία θα επιφέρει εισροή υψηλότερου επιπέδου επισκεπτών, θα αναδείξει νέες περιοχές, θα αναβαθμίσει το τουριστικό προϊόν και θα συμβάλει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Είναι αναγκαία η ενίσχυση και ο εμπλουτισμός του τουριστικού μοντέλου που εφαρμόζεται με ειδικές μορφές τουρισμού και έμφαση στην ποιότητα και την εξειδίκευση (π.χ. άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών, καταδυτικός τουρισμός, ιατρικός τουρισμός, μαθητικός, θρησκευτικός, κλπ). Παράλληλα, στα Ιόνια Νησιά και στη Ζάκυνθο υπάρχει ένα μεγάλο πολιτιστικό «απόθεμα» που πρέπει να μετατρέψουμε σε πολιτιστικό «προϊόν».
Ο τουριστικός πράκτορας Μάνθος Μπολίδης τόνισε ότι οι οικονομικές συνθήκες έχουν επηρεάσει σημαντικά και τους επιχειρηματίες και τους υποψήφιους επισκέπτες, αφού και αυτοί με τη σειρά τους έχουν επηρεαστεί και δεν έχουν την δυνατότητα να ζητήσουν επιπλέον υπηρεσίες.
«Όσον αφορά την κίνηση, ο Μάιος άρχισε λίγο δύσκολα. Ήταν ικανοποιητικός αλλά όχι μέσα στα πλαίσια των προγραμματισμών που είχαμε κάνει. Οι πρώτες μέρες του Ιούνη συνέχισαν στο ίδιο μοτίβο αλλά μετά τις 10-15, άρχισε να βελτιώνεται σημαντικά η εικόνα. Ευελπιστούμε ότι έχουμε μπει σε μια κανονικότητα. Βλέπουμε ότι θα εξελιχθούν κανονικά τα προγράμματα, αν δεν υπάρξει κάτι άλλο και αλλάξει δραματικά τις συνθήκες στην Ευρώπη. Βέβαια διαπιστώνουμε ότι ο κόσμος δεν έχει την πρόθεση να ταξιδέψει και δεν έχουμε το ίδιο επίπεδο τουρισμού που είχαμε πέρσι. Είναι κόσμος που θέλει να έρθει διακοπές, αλλά δεν έχει την οικονομική δυνατότητα που είδαμε πέρσι. Ξαναγυρίζουμε στα πρότυπα του 2019. Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο ευελπιστούμε ότι θα έχουμε καλύτερη ποιότητα, παρόλα αυτά δεν θα υπάρχει η ποιότητα που είχαμε το 2021 που βλέπαμε ότι ο κόσμος είχε τη δυνατότητα να ξοδεύει περισσότερα χρήματα σε άλλες υπηρεσίες εκτός της διαμονής που είχε προπληρώσει ή τις μεταφορές του. Δεν είμαστε τόσο αισιόδοξοι ότι θα μπορέσουμε να έχουμε την ποιότητα του τουρισμού που θα αλλάξει άρδην την οικονομική κατάσταση. Σε αυτό συντελεί και η ακρίβεια, την οποία αντιμετωπίζουν και αυτοί στις χώρες τους. Όλες οι υπηρεσίες έχουν ακριβύνει για τη σίτιση και τη μεταφορά και αυτό μειώνει τη δυνατότητα να ζητήσουν και άλλες υπηρεσίες».
Τέλος έκανε ειδική αναφορά στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το νησί αυτή την περίοδο με την ελλιπή αποκομιδή, τονίζοντας ότι μπορεί να οδηγήσει κάποιους ακόμα και στην ακύρωση της άφιξής τους… «Σίγουρα ενώ γίνεται μία προσπάθεια να διαφημίσουμε το νησί, το να ακούει κάποιος ή διαβάζει σχόλια και αναρτήσεις για τα σκουπίδια δεν βοηθάει… Κάποιους ίσως τους προβληματίσει… Χάνουμε την ανταγωνιστικότητα μας. Αυτό μπορεί να προκαλέσει μείωση αφίξεων… Είναι μια εποχή που γίνονται διαπραγματεύσεις για τα επόμενα χρόνια και έρχονται και βλέπουν οι tour operator μια κατάσταση που δεν εξελίσσεται καλά. Αυτή η ανωμαλία δεν μας βοηθάει να τους πείσουμε για να παραμείνουν στις ίδιες αφίξεις».