Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Τουρισμού και Ταξιδίων, οι ελλείψεις προσωπικού στις αερομεταφορές φθάνουν το 18% στην Πορτογαλία, το 15% στη Γαλλία και την Ιταλία, το 12% στη Βρετανία, το 11% στις ΗΠΑ και το 9% στη Βρετανία. Πρόκειται για φαινόμενο που αποδίδεται στις απολύσεις προσωπικού που έκαναν οι εταιρείες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το οποίο τώρα δεν επιθυμεί να επιστρέψει, κυρίως γιατί βρήκε αλλού δουλειά.
Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι το αεροδρόμιο Χίθροου ζήτησε από τις αεροπορικές εταιρείες να ακυρώσουν το 10% των πτήσεων τους, λόγω των σοβαρών ελλείψεων προσωπικού εδάφους.
Οι άνθρωποι του τουρισμού στη Ζάκυνθο εξέφρασαν την ανησυχία τους, αφού οι επισκέπτες που έρχονται, ταλαιπωρούνται μέχρι να φτάσουν, ενώ πολλοί αποθαρρύνονται τελείως λόγω της κατάστασης και δεν κάνουν κρατήσεις.
«Σίγουρα έχουμε επηρεαστεί, αλλά σε πολύ μικρό βαθμό προς το παρόν, όμως υπάρχει ανησυχία για το αν θα συνεχιστούν οι ακυρώσεις. Έχουμε ελάχιστες ακυρώσεις, αλλά μεγάλη ταλαιπωρία και καθυστερήσεις για τον κόσμο. Είναι μεγάλη ταλαιπωρία για τους πελάτες, τα ξενοδοχεία και τις επιχειρήσεις. Είναι μια διαδικασία που δημιουργεί προβλήματα και κουράζει τον κόσμο. Είναι μια από τις παρενέργειες του κορωνοϊού… Είναι ανησυχητική και η έξαρση των κρουσμάτων και ελπίζουμε να μην χρειαστεί να μπούμε στη διαδικασία λήψης μέτρων. Τα προβλήματα είναι συχνά στα αεροδρόμια και στις αεροπορικές εταιρίες», είπε ο τουριστικός πράκτορας Γιάννης Φιλιπποπολίτης, σημειώνοντας ότι ακυρώνονται πολλές πτήσεις από το Gatwick. «Δεν ξέρουμε τι ποσοστό των πτήσεων ακυρώνεται. Το θέμα είναι η ταλαιπωρία του κόσμου. Υπάρχουν και εταιρίες, όπως η Jet 2, που δεν έχει ακυρώσει καμία πτήση και προχωράει εξαιρετικά καλά για τη Ζάκυνθο. Νομίζω ότι η «δίψα» του κόσμου για διακοπές είναι πιο σημαντική από την ταλαιπωρία που θα υποστούν για να φτάσουν στον προορισμό. Εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων της Δ.Ε. Ζακυνθίων, Γιώργος Μάργαρης, σημείωσε: «Υπάρχουν αρκετές καθυστερήσεις πτήσεων και υπάρχει μια ανασφάλεια όσον αφορά τις ακυρώσεις. Έχουν κάνει μια κράτηση και δεν ξέρουν αν θα πραγματοποιηθεί η άφιξη τους. Αυτό σημαίνει ότι δεν ξέρει αν θα πρέπει να ακυρώσει τη διαμονή του ή όχι, αν θα πληρώσει ακυρωτικά για τη διαμονή του στο ξενοδοχείο και αν θα πραγματοποιήσει τελικά τις διακοπές του. Είναι αρκετά σοβαρό το θέμα. Η Ζάκυνθος έχει επηρεαστεί λιγότερο γιατί απ’ όσο γνωρίζω οι εταιρίες χαμηλού κόστους επιλέγουν προορισμούς με χαμηλή ζήτηση, αλλά και προορισμούς που έχουν αρκετές πτήσεις. Tο πρόβλημα υπάρχει λόγω της έλλειψης προσωπικού παγκοσμίως. Έχουμε επισημάνει ότι έχει μειωθεί η μετακίνηση πληθυσμών και επίσης υπάρχει και μεγαλύτερο πρόβλημα στη Μεγάλη Βρετανία λόγω Brexit. Έχει φύγει αρκετός κόσμος και δεν μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες».
Στη συνέχεια τόνισε ότι αυτό το πρόβλημα θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος της τουριστικής περιόδου και πρόσθεσε ότι οι ξενοδόχοι και οι τουριστικοί πράκτορες δεν μπορούν να κάνουν πολλά… «Εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Μπορούμε να είμαστε πιο ελαστικοί όσον αφορά τους όρους για τις ακυρώσεις στα ξενοδοχεία. Να δίνουμε ένα περιθώριο στον πελάτη. Αυτές οι ακυρώσεις δημιουργούν κενά δωμάτια. Αν ένα ξενοδοχείο περιμένει 15-20 δωμάτια και από αυτά έρχονται τα 10 θα υπάρχει απώλεια εσόδων».