«Ζάκυνθος δεν είναι μόνο το Ναυάγιο», τονίζει ο γνωστός ναυτικός πράκτορας Γιάννης Κεφαλληνός και αναλύει με δηλώσεις του στην «ΗΜΕΡΑ» τη ζοφερή κατάσταση που επικρατεί τη φετινή τουριστική περίοδο στο νησί μας, λόγω των πολλών προβλημάτων στις υποδομές που, δυστυχώς, οξύνονται, λόγω της αδιαφορίας που δείχνουν οι τοπικές αρχές.
Αρχικά, ενόψει της αυριανής νέας άφιξης του κρουαζιερόπλοιου «Rhapsody of the seas» στο νησί μας, κλήθηκε να σχολιάσει τα δεδομένα για την κρουαζιέρα στη Ζάκυνθο, καθώς και τα ανοιχτά ζητήματα που υπάρχουν στην πόλη και απογοητεύουν τους επισκέπτες. Πάντως, όσον αφορά την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, τόνισε ότι η διαχείριση τους εν πλω είναι άψογη, όπως και η άμεση ενημέρωση που παρέχεται πριν την άφιξη των κρουαζιερόπλοιων σε κάθε λιμάνι με τις αναφορές των ιατρικών πιστοποιητικών.
Πιο αναλυτικά, σημείωσε: «Φέτος, συνολικά έχουμε 19 αφίξεις, δηλαδή απομένον ακόμα άλλες 13. Του χρόνου φαίνεται ότι θα πάμε πολύ καλύτερα, καθώς υπολογίζουμε ότι θα έχουμε πάνω από 30. Όλα τα κρουαζιερόπλοια που ήρθαν είχαν επιβάτες με κρούσματα. Δεν υπήρχε θέμα μετάδοσης του ιού, γιατί μένουν απολύτως απομονωμένοι, κάνουν τεστ και γενικά είναι εξοπλισμένα και παρέχουν σοβαρή ενημέρωση όταν φτάνουν σε κάποιο λιμάνι με αναφορά μέσω των πιστοποιητικών υγείας που αναφέρει τα πάντα σχετικά με τα περιστατικά».
Για τις υποδομές, τα προβλήματα στην πόλη και το Ναυάγιο σχολίασε καυστικά: «Κατεβαίνοντας οι τουρίστες στη Ζάκυνθο, τι βλέπουν; Την ωραία και μόνη Ζάκυνθο ή ένα γενικό μπάχαλο; Με τον Πολιτισμό ποιος ασχολείται; Ποιος δείχνει ενδιαφέρον για το αγγλικό νεκροταφείο ή το εβραϊκό νεκροταφείο ή τα μουσεία μας; Μόνο με το Ναυάγιο ασχολούνται, το οποίο κοντεύει να διαλυθεί! Η λύση είναι να μην βγαίνουν στην παραλία οι επισκέπτες. Τώρα έχουν μείνει τα δύο τρίτα του σκάφους. Το έχει «φάει» η θάλασσα το πλοίο. Από πάνω είναι ελεεινή η κατάσταση. Ο χώρος υποτίθεται ότι ανήκει στην μητρόπολη, βέβαια, ένας κάνει το κουμάντο… Τι έχει κάνει; Ανήκει στη Μητρόπολη και εισπράττει 20.000 – 25.000 ευρώ το χρόνο από τους πολίτες, αλλά απαιτεί από το Δήμαρχο να τα φτιάξει. Ζάκυνθος δεν είναι μόνο το Ναυάγιο. Δεν θα υπάρχει σε λίγο… Ακούω ότι έκαναν μια επιτροπή, η οποία έστειλε επιστολή και αναφέρει ότι πρέπει να φτιάξουν εξέδρες για να κατεβαίνει ο κόσμος… Ο κόσμος δεν πρέπει να κατεβαίνει στην παραλία. Τα σκάφη να πλησιάζουν, να βγάζουν φωτογραφίες οι τουρίστες, να υπάρχει και ναυαγοσώστης, αλλά να μην κατεβαίνουν στην παραλία, γιατί σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχει Ναυάγιο…»
Όσον αφορά τα προβλήματα που γιγαντώνονται το τελευταίο χρονικό διάστημα και έχουν να κάνουν με τη διαχείριση των λυμάτων, τη λειτουργία του βιολογικού και τις ευθύνες των επιχειρηματιών του τουρισμού, ο κ. Κεφαλληνός, σημείωσε: «Υπάρχει πρόβλημα με την αποκομιδή και με τα λύματα, αλλά από την πλευρά τους οι ξενοδόχοι τα έχουν κάνει όλα τέλεια; Λένε για το κράτος, αλλά αυτοί τα έχουν κάνει όλα σωστά; Το δίκτυο στο Τσιλιβί έχει τις προδιαγραφές που πρέπει; Μήπως πολλά ξενοδοχεία θα έπρεπε να έχουν βιολογικούς; Έχουν ή δεν έχουν; Κάποιοι επιχειρηματίες θέλουν με λιγότερες παροχές να βγάλουν περισσότερα! Έχουν ξενοδοχείο τριών αστέρων και θέλουν να βγάλουν λεφτά για τετράστερο. Δεν πρέπει να κοιτούν τι κάνει η πατρίδα, ο δήμος ή η περιφέρεια για αυτούς, αλλά τι κάνουν οι ίδιοι…».