Με ανάλογο τρόπο το εκπαιδευτικό σύστημα, ενώ θεωρητικά τουλάχιστον κατοχυρώνει την ισότητα των φύλων και διέπεται από τις αρχές της ίσης μεταχείρισης όλων των μαθητών/τριων, δεν θα μπορούσε να διατείνεται ότι είναι ένας χώρος απαλλαγμένος από τα κοινωνικά στερεότυπα και τις έμφυλες ανισότητες που διέπουν όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής.
Η διαδικασία κατά την οποία μαθαίνουμε τον αναμενόμενο ρόλο μας στην κοινωνία λέγεται διαδικασία κοινωνικοποίησης. Η κοινωνικοποίηση αρχίζει από τη γέννηση, ίσως και πριν από τη γέννηση, με την απλή ερώτηση «είναι αγόρι ή είναι κορίτσι;». Ο έμφυλος διαχωρισμός είναι εντονότερος στο πρώτο στάδιο της κοινωνικοποίησης , το οποίο συντελείται από την ηλικία των τριών μέχρι την ηλικία των έντεκα χρονών. Αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά σε ένα κατάστημα παιδικών παιχνιδιών, για να αντιληφθεί την πραγματικότητα του έμφυλου διαχωρισμού. Κούκλες, κουζινικά, κοσμήματα για τα κορίτσια – όπλα, αεροπλανάκια και κατασκευές για τα αγόρια. Οι γονείς είναι οι πρώτοι φορείς κοινωνικοποίησης και πολλές φορές ίσως ακούσια, ενισχύουν τους περιορισμούς που θέτει στα παιδιά η έμφυλη κοινωνικοποίηση. Έτσι, πιέζουν τα παιδιά που παραβιάζουν τις έμφυλες προσταγές να ξαναμπούν στους προκαθορισμένους ρόλους. Για παράδειγμα, ένα αγόρι που παίζει με κούκλες και ίσως εκφράζει την έμφυτη δεξιότητα φροντίδας, θα δεχθεί κατά πάσα πιθανότητα την επίπληξη των γονιών του. Εκτός από τα παιχνίδια, οι γονείς με τη στάση του επηρεάζουν τις αντιλήψεις των παιδιών σχετικά με τους ρόλους των δύο φύλων, αφού τα παιδιά παρατηρούν ποιος φέρνει το μεγαλύτερο εισόδημα και ποιος κάνει τις περισσότερες δουλειές στο σπίτι.
Επιπρόσθετα, θεωρίες ήδη από τη δεκαετία του ΄70 έριξαν φως στους τρόπους με τους οποίους και άλλοι βασικοί φορείς κοινωνικοποίησης όπως το σχολείο και τα Μ.Μ.Ε, δημιουργούν διαφορετικές προσδοκίες από τους άντρες και τις γυναίκες σε σχέση με τους ρόλους που καλούντα να επιτελέσουν. Αυτές οι προσδοκίες ενσωματώνονται και αναπαράγονται από τους ανθρώπους, όταν κάνουν τις εκπαιδευτικές και τις επαγγελματικές τους επιλογές, ως «αυτοεκπληρούμενη προφητεία».
Έχει ειπωθεί αρκετά συχνά ότι το εκπαιδευτικό σύστημα πέρα από τους αυτονόητους στόχους που υπηρετεί , οι οποίοι αφορούν την ακαδημαϊκού επιπέδου μόρφωση, αποτελεί έναν χώρο κοινωνικοποίησης, με την έννοια ότι οι μαθητές/τριες , μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα διαμορφώνουν τη δική τους τοποθέτηση και ταυτότητα στην εκάστοτε κοινωνία, υιοθετώντας τα κυρίαρχα πρότυπα αξιών που προβάλλονται μέσα από αυτό. Συνεπώς, το σχολείο επηρεάζει τη διαμόρφωση της έμφυλης ταυτότητας των μαθητών. Διαπιστώνεται λοιπόν ότι η έμφυλη ταυτότητα που διαμορφώνουν οι άνθρωποι στην παιδική τους ηλικία είναι περισσότερο απόρροια του τρόπου με τον οποίο μεθοδεύεται η κοινωνικοποίηση τους και εν τέλει λιγότερο βιολογικών παραγόντων. Από τα παραπάνω αναδεικνύεται η σημασία του σχολείου ως ένα ισχυρό μέσο καταπολέμησης και άρσης των έμφυλων στερεοτύπων.
Στο πλαίσιο της προσπάθειας ανάδειξης του θέματος της ισότητας των φύλων και της καταπολέμησης της έμφυλης βίας, κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2021-2022, η Ψυχολόγος του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Δήμου Ζακύνθου, κα Ματσουκατίδου Χρύσα, υλοποίησε μια σειρά δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα της Ζακύνθου, απευθυνόμενες στους/στις εκπαιδευτικούς και στους/στις μαθητές/τριες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Συγκεκριμένα, στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, σε συνεργασία με το Δημοτικό Σχολείο Κατασταρίου (Ε΄ τάξη και ΣΤ΄ τάξη), το Δημοτικό Σχολείο Παντοκράτορα (Ε΄ τάξη και ΣΤ΄ τάξη) και το 6ο Δημοτικό Σχολείο Ζακύνθου (ΣΤ1 τάξη και ΣΤ2 τάξη) πραγματοποιήθηκαν από την Ψυχολόγο του ΣΚΓ εκπαιδευτικές/ενημερωτικές δράσεις, οι οποίες απευθύνονταν στους/στις μαθητές/τριες με τίτλο «Οι Φυλακές του Φύλου» και ο Δρόμος προς την Ισότητα. Στις εν λόγω δράσεις υλοποιήθηκαν οι θεματικές ενότητες «Η Φυλακή του Φύλου» και «Έμφυλες Ταυτότητες», και επιχειρήθηκε η ανάδειξη και η αποδόμηση των έμφυλων στερεοτύπων, χρησιμοποιώντας υλικοτεχνικό εξοπλισμό, εισήγηση και ενεργητική συμμετοχή /εμπλοκή των μαθητών/τριών. Έγινε διάκριση του βιολογικού και κοινωνικού φύλου, συζητήθηκαν οι έμφυλες ταυτότητες και οι διαφορετικές προσδοκίες της κοινωνίας από το κάθε φύλο. Μέσα από ενεργητική συμμετοχή των μαθητών/τριών και συζήτηση αναδείχτηκαν τα έμφυλα στερεότυπα γύρω από τους ρόλους, την εμφάνιση και την «αναμενόμενη» συμπεριφορά των ανδρών και των γυναικών ανάλογα με το φύλο στο οποίο ανήκουν, εντοπίστηκαν οι «τιμωρίες» (συνέπειες/ έμφυλη βία) και οι «ανταμοιβές» που επιβάλλει η κοινωνία και ο περίγυρος, ανάλογα με το αν η κάθε γυναικά και ο κάθε άντρας καταφέρνει ή όχι να παραμείνει η όχι στα «κουτιά» με τα χαρακτηριστικά των «έμφυλων νορμών», τα οποία ονομάστηκαν «φυλακές των φύλων». Επισημάνθηκε ότι η διαφορετικότητα των φύλων δεν απορρέει και δεν εξαρτάται από τις διαφορές στην εξωτερική εμφάνιση των ατόμων. Τέλος, επιχειρήθηκε η αμφισβήτηση αυτών των έμφυλων στερεοτύπων και η ανάδειξη του ότι κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός, δεν χωράει σε «καλούπια» και ανεξαρτήτως φύλου θα πρέπει να τυγχάνει σεβασμού. Αναδείχτηκε, λοιπόν, ότι τα παιχνίδια, τα επαγγέλματα, τα χρώματα, τα αθλήματα, τα συναισθήματα, οι ενδο-οικιακές ευθύνες, τα ενδιαφέροντα, τα γνωρίσματα/ιδιότητες (π.χ. δύναμη, ευαισθησία κλπ.) είναι για όλους και για όλες, ανεξαρτήτως φύλου. Σημαντικό είναι ότι έγινε σύνδεση της άσκησης και της νομιμοποίησης της βίας με την ανισότητα των δικαιωμάτων, τις διακρίσεις και την συντήρηση στερεοτύπων, αναφερόμενοι τόσο στην έμφυλη βία που απορρέει από την διαιώνιση έμφυλων στερεοτύπων και ανισοτήτων όπως και σε άλλες μορφές βίας εξαιτίας φυλετικών διακρίσεων, θρησκευτικών πεποιθήσεων κλπ.
Σε συνεργασία με το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ζακύνθου (τάξη Γ1 και τάξη Γ2) και το 2ο Δημοτικό Σχολείο Ζακύνθου (Α΄ τάξη) υλοποιήθηκαν από την Ψυχολόγο του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Ζακύνθου εκπαιδευτικές/ενημερωτικές δράσεις στους/στις μαθητές/τριες με τίτλο “Προστατεύω το σώμα μου και τον εαυτό μου”. Στόχος ήταν τα παιδιά να ονομάζουν τα αναπαραγωγικά μέρη του σώματος, να διακρίνουν τα ιδιωτικά τους μέρη και να σέβονται την ιδιωτικότητα αυτών, να κατανοήσουν ότι το σώμα τους τους ανήκει και να ξεχωρίζουν το καλό από το κακό άγγιγμα και τα καλά από τα κακά μυστικά.
Σε συνεργασία με το 3ο Δημοτικό Σχολείο Ρίζας Ζακύνθου (ΣΤ1 τάξη και ΣΤ2 τάξη) πραγματοποιήθηκε από την Ψυχολόγο του ΣΚΓ εκπαιδευτική/ενημερωτική δράση, η οποία απευθυνόταν στους/στις μαθητές/τριες των τάξεων με τίτλο: «Συναίνεση (για παιδιά): Όρια, Σεβασμός και Κυριαρχία του Εαυτού». Στην εν λόγω δράση έγινε αναφορά και συζήτηση γύρω από τις έννοιες της συναίνεσης, του προσωπικού χώρου, των ορίων, της σωματικής αυτονομίας, της κυριαρχίας του Εαυτού και της πρόληψης της σεξουαλικής παρενόχλησης/κακοποίησης, χρησιμοποιώντας υλικοτεχνικό εξοπλισμό, εισήγηση και ενεργητική συμμετοχή /εμπλοκή των μαθητών/τριών.
Σε συνεργασία με το Δημοτικό Σχολείο Ορεινής Ζώνης Ζακύνθου (Α΄τάξη και Β΄τάξη) υλοποιήθηκε από την Ψυχολόγο του ΣΚΓ εκπαιδευτική/ενημερωτική δράση που απευθυνόταν στους/στις μαθητές/τριες και είχε τίτλο «Αποδόμηση στερεοτυπικών ρόλων των δύο φύλων- Ο δρόμος προς την Ισότητα των Φύλων». Στα πλαίσια της παραπάνω εκπαιδευτικής δράσης πραγματοποιήθηκαν εικαστικές/βιωματικές δραστηριότητες και συζήτηση με τα παιδιά, με στόχο τα παιδιά να ανιχνεύσουν τυχόν στερεότυπες αντιλήψεις σχετικά με την εξωτερική εμφάνιση ατόμων διαφορετικού φύλου, π.χ. μήκος μαλλιών, χρώμα ρούχων κλπ., να συνειδητοποιήσουν ότι η διαφορετικότητα των φύλων δεν απορρέει και δεν εξαρτάται από τις διαφορές στην εξωτερική εμφάνιση των ατόμων, να αναγνωρίσουν τη διαφορετικότητα και τη μοναδικότητα των χαρακτηριστικών του κάθε ατόμου ανεξάρτητα από το φύλο του, να κατανοήσουν τις ανατομικές ομοιότητες και διαφορές των δύο φύλων, να οικοδομήσουν την έννοια της σταθερότητας του φύλου τους ανεξάρτητα από τα εξωτερικά τους χαρακτηριστικά, να συνειδητοποιήσουν ότι υπάρχουν αντικείμενα, δραστηριότητες, αθλήματα κ.α. που αρέσουν εξίσου στα αγόρια και στα κορίτσια, να συνειδητοποιήσουν ότι η ενασχόληση με ενδοοικιακές εργασίες αφορά εξίσου το ανδρικό και το γυναικείο φύλο και να οικοδομήσουν την έννοια της ισότητας αναφορικά με τους ρόλους των δύο φύλων μέσα στην οικογένεια.
Στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, η Ψυχολόγος του Κέντρου σε συνεργασία με το Γυμνάσιο Κατασταρίου (τμήμα Γ1) και το Γυμνάσιο Λιθακιάς (τμήμα Γ1) πραγματοποίησε εκπαιδευτικές/ενημερωτικές δράσεις, οι οποίες απευθυνόταν στους/στις μαθητές/τριες με τίτλο «Έμφυλες Ταυτότητες και Εικόνα Σώματος». Επίσης, σε συνεργασία με το 2Ο Γυμνάσιο Ζακύνθου (τμήμα Β2’) πραγματοποιήθηκαν από την Ψυχολόγο δύο ενημερωτικές συναντήσεις με τίτλο «Η Φυλακή του Φύλου» και η Έμφυλη Βία στο Σχολικό Περιβάλλον. Στις εν λόγω δράσεις υλοποιήθηκαν οι θεματικές ενότητες «Η Φυλακή του Φύλου» και «Έμφυλες Ταυτότητες», και επιχειρήθηκε η ανάδειξη και η αποδόμηση των έμφυλων στερεοτύπων. Έγινε διάκριση του βιολογικού και κοινωνικού φύλου, συζητήθηκαν οι έμφυλες ταυτότητες και οι διαφορετικές προσδοκίες της κοινωνίας από το κάθε φύλο, προβλήθηκαν φωτογραφίες γυναικών και αντρών όπως προβάλλονται από τα Μ.Μ.Ε και τον χώρο του θεάματος, αναδείχτηκαν τα έμφυλα στερεότυπα γύρω από τους ρόλους, την εμφάνιση και την «αναμενόμενη» συμπεριφορά των ανδρών και των γυναικών ανάλογα με το φύλο στο οποίο ανήκουν, εντοπίστηκαν οι «τιμωρίες» (συνέπειες/ έμφυλη βία) και οι «ανταμοιβές» που επιβάλλει η κοινωνία και ο περίγυρος, ανάλογα με το αν η κάθε γυναίκα και ο κάθε άντρας καταφέρνει ή όχι να παραμείνει η όχι στα «κουτιά» με τα χαρακτηριστικά των «έμφυλων νορμών», τα οποία ονομάστηκαν «φυλακές των φύλων». Τέλος, επιχειρήθηκε η αμφισβήτηση αυτών των έμφυλων στερεοτύπων και η ανάδειξη του ότι κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός, δεν χωράει σε «καλούπια» και ανεξαρτήτως φύλου θα πρέπει να τυγχάνει σεβασμού. Επιπλέον στόχος ήταν και οι μαθητές/τριες να επανεξετάσουν τον κατάλογο με τις «τιμωρίες» που επιβάλλει η κοινωνία, να χαρακτηρίσουν τις «τιμωρίες» ως μορφές έμφυλης βίας και να κατανοήσουν τους λόγους για τους οποίους αυτές οι συμπεριφορές αποτελούν έμφυλη βία, όπως επίσης να κατανοήσουν ότι η λεκτική και ψυχολογική κακοποίηση είναι εξίσου σοβαρές με τη σωματική κακοποίηση. Μέσα από την επεξεργασία «σεναρίων έμφυλης βίας στο σχολείο» επιχειρήθηκε οι μαθητές/τριες 1) να κατανοήσουν καλύτερα την έμφυλη βία, ποια είδη υπάρχουν, πότε συμβαίνει και τι την προκαλεί, 2) να κατανοήσουν τις επιπτώσεις της κακοποίησης και να αποκτήσουν ενσυναίσθηση για τα άτομα που την υφίστανται, 3) να κατανοήσουν τον ορισμό της εξουσίας, των ιεραρχιών εξουσίας και το γεγονός ότι η κατάχρηση εξουσίας είναι επιλογή (δηλαδή ότι η κακοποίηση αποτελεί επιλογή του δράστη και όχι ευθύνη του θύματος), 4)να κατανοήσουν την σύνδεση ανάμεσα στην έμφυλη βία και το γεγονός ότι κάποια άτομα επιλέγουν να καταχρώνται την εξουσία που διαθέτουν και 5) να εντοπίσουν συγκεκριμένες τεχνικές για να αμφισβητούν εκείνες τις στάσεις και συμπεριφορές συνομηλίκων τους που προάγουν την έμφυλη βία στο σχολικό περιβάλλον. Επιπρόσθετα, τονίστηκε ότι κάθε άτομο έχει το δικαίωμα να το σέβονται ανεξάρτητα από τον βαθμό στον οποίο επιλέγει/φαίνεται να ταιριάζει με τα συνομήλικα του άτομα. Τέλος, επιχειρήθηκε να αμφισβητηθούν τα πρό¬τυπα που προβάλλονται από τα ΜΜΕ και ειδικότερα εντοπίστηκαν τα στοιχεία που αφορούν το πρότυπο της σύγχρονης γυναίκας αλλά και του σύγχρονου άντρα όπως αυτά κατασκευάζονται και προβάλλονται από τα ΜΜΕ.
Στα πλαίσια της προσπάθειας ευαισθητοποίησης τόσο των μαθητών/τριων όσο και των εκπαιδευτικών υλοποιήθηκαν περαιτέρω ενημερωτικές δράσεις και εκτός των «σχολικών αιθουσών». Αναλυτικότερα, υλοποιήθηκε από την Ψυχολόγο του Κέντρου εκπαιδευτική/ενημερωτική δράση στην Ξενοπούλειο Παιδική Βιβλιοθήκη με τίτλο «Οι λέξεις δεν είναι για να πληγώνουν» για παιδιά 5-8 ετών, με στόχο τα παιδιά να κατανοήσουν ότι όχι μόνο οι πράξεις αλλά και η γλώσσα μπορεί να μας κάνει να αισθανόμαστε όμορφα ή άσχημα, να διακρίνουν τις λέξεις που πληγώνουν και τις λέξεις που στηρίζουν, να προβληματιστούν για τις συνέπειες της γλώσσας που πληγώνει και να καλλιεργήσουν την ενσυναίσθηση. Επίσης, η Ψυχολόγος του ΣΚΓ συμμετείχε με εισήγηση σε επετειακή εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Ζακύνθου «Διονύσιος Σολωμός» , με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας. Η εκδήλωση είχε τίτλο «Αν σταματήσουμε εμείς, σταματά να γυρίζει ο κόσμος» και πραγματοποιήθηκε στον κινηματογράφο «Φώσκολο» και στον ανοιχτό χώρο της πλατείας Σολωμού. Η εισήγηση της Ψυχολόγου του ΣΚΓ, η οποία απευθυνόταν σε εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης αλλά και στο ευρύτερο κοινό, είχε τίτλο “Αναζητώντας (ακόμα) την Ισότητα των Φύλων”.
Επιπρόσθετα, στις 24/05/2022 διοργανώθηκε και υλοποιήθηκε από την Ψυχολόγο του ΣΚΓ Ζακύνθου σε συνεργασία με στελέχη της Ομάδας Προστασίας Ανηλίκων Ζακύνθου (Ο.Π.Α.) και του Κέντρου Πρόληψης και Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Ζακύνθου «ΣΤΟΡΓΗ» τρίωρη Διαδικτυακή Επιμορφωτική Συνάντηση απευθυνόμενη στους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού Ζακύνθου, με θέμα «Παιδική Κακοποίηση και Παραμέληση: Ο Ρόλος του Σχολείου». Στην εν λόγω δράση συμμετείχαν και παρακολούθησαν 115 εκπαιδευτικοί από 22 σχολικές μονάδες (4ο Δημοτικό Σχολείο, Νηπιαγωγείο Βανάτου, Νηπιαγωγείο Λιθακιάς, 1ο Νηπιαγωγείο, Δημοτικό Σχολείο Βασιλικού, 3ο Δημοτικό Σχολείο, Δημοτικό Σχολείου Κερίου, Δημοτικό Σχολείο Ορεινής Ζώνης, Δημοτικό Σχολείο Λιθακιάς, Δημοτικό Σχολείο Μουζακίου, Νηπιαγωγείο Μαχαιράδου, 6ο Δημοτικό Σχολείο, 3ο Δημοτικό Σχολείο Ρίζας, Δημοτικό Σχολείο Κάμπου, Νηπιαγωγείο Μουζακίου, Δημοτικό Σχολείο Γερακαρίων, 2ο Δημοτικό Σχολείο, 1ο Δημοτικό Σχολείο Ρίζας, 5ο Δημοτικό Σχολείο, Νηπιαγωγείο Παντοκράτορα, Ειδικό Δημοτικό Σχολείο, Δημοτικό Σχολείο Παντοκράτορα), 2 στελέχη του ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ., 1 στέλεχος της Ε.Δ.Υ., 3 στελέχη της «Στοργής» και η κα Φυτοπούλου Αλεξάνδρα (Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου, 2ο ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Ιονίων Νήσων, με παιδαγωγική ευθύνη στα Δημοτικά Σχολεία του νομού Ζακύνθου και του νομού Κεφαλληνίας). Κατά τη διάρκεια της επιμορφωτικής συνάντησης η Ψυχολόγος του Κέντρου, κα Ματσουκατίδου Χρύσα, παρουσίασε εισήγηση με θέμα «Αναγνώριση και Διαχείριση Περιστατικών Κακοποίησης και Παραμέλησης από τον/την Εκπαιδευτικό».
Τέλος, στις 5/06/2021 πραγματοποιήθηκε από την Ψυχολόγο του ΣΚΓ εκπαιδευτική/ενημερωτική δράση, η οποία απευθυνόταν σε μαθητές/τριες της Ε΄ τάξης με θέμα “Συναίνεση για παιδιά: Όρια, Σεβασμός και Κυριαρχία του Εαυτού”, στα πλαίσια του Μαθητικού Φεστιβάλ Ζακύνθου με τίτλο «Τα δικαιώματα μας γίνονται γιορτή» που διοργάνωσε ο Σύλλογος Φίλων Ξενοπουλείου Βιβλιοθήκης στο Λόφο του Στράνη σε συνεργασία με άλλους φορείς όπως το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Ζακύνθου, η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Ζακύνθου, το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ζακύνθου “Δ. Σολωμός” και η Βιβλιοθήκη Κερίου. Στο μαθητικό φεστιβάλ συμμετείχαν 8 σχολεία, 17 εκπαιδευτικοί και 215 μαθητές/τριες, ενώ οι εκδηλώσεις ήταν ανοιχτές και στο ευρύτερο κοινό. Η εν λόγω εκδήλωση αποτέλεσε μια γιορτή για τα δικαιώματα των παιδιών και το δικαίωμα στο οποίο αναφέρθηκε η ενημερωτική δράση της Ψυχολόγου του Κέντρου αφορούσε στην προστασία των παιδιών από την κακοποίηση και παραμέληση και ιδιαίτερα στην προστασία από τη σεξουαλική κακοποίηση.
Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Ζακύνθου θα ήθελε να ευχαριστήσει θερμά για την πρόσκληση σε συνεργασία όλους/ες τους/τις προαναφερόμενους/ες εκπαιδευτικούς, μαθητές/τριες και φορείς . Επισημαίνεται ότι τη νέα σχολική χρονιά κατόπιν συνεννοήσεως θα πραγματοποιηθούν παρόμοιες ενημερωτικές δράσεις, με στόχο να τεθεί ένα ακόμα μικρό «λιθαράκι» στην επίτευξη της ουσιαστικής ευαισθητοποίησης και της ουσιαστικής ισότητας των φύλων στον δημόσιο και ιδιωτικό βίο.
Η Χρύσα Ματσουκατίδου είναι Ψυχολόγος
στο Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου Ζακύνθου
Οι συμβουλευτικές υπηρεσίες παρέχονται ΔΩΡΕΑΝ και καλύπτονται από το απόρρητο της συμβουλευτικής.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στο Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Ζακύνθου, καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 07:00 π.μ. έως 17:00 μ.μ.
Γαϊτάνι (Κοινοτικό Γραφείο), 29 100 Ζάκυνθος
Τηλ/Fax.: 26950 25997
Ε-mail: symvouleftikozakynthos@gmail.com